lepota in zdravje

Niacin in vitamin K2 sta koristna za zdravje

Niacin, poznan tudi pod imenom B3, je nujno hranilo, ki ga najdemo v številnih živilih. Ima pomembno vlogo pri presnovi energije in popravljanju DNK. Topen je v vodi in ga telo ne more skladiščiti, zato ga je treba vsakodnevno pridobivati s hrano. Dobri viri so meso, ribe, perutnina, oreščki, semena in stročnice. Ima številne potencialne koristi za zdravje, med drugim zmanjšuje raven holesterola, izboljšuje cirkulacijo ter ščiti pred srčnimi boleznimi in možgansko kapjo. Lahko pomaga tudi pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni in drugih oblik demence. Poleg tega je bilo dokazano, da izboljšuje kognitivne sposobnosti in spomin.

vitamin k1

Koristen za kosti in krvne žile

Vitamin K2 je v maščobi topno mikrohranilo, ki ga najdemo v živilih živalskega izvora, kot so jajca, mlečni izdelki in meso. Kupite ga lahko na naslovu https://www.hisa-zdravja.si/now-vitamin-k2-mk7-100-ug-60-kapsul/. Pomemben je za strjevanje krvi, zdravje kosti in srca. Vitamin K2 proizvajajo lahko tudi bakterije v črevesju. Koristen je tudi za krvne žile in živčni sistem. Pomaga preprečevati osteoporozo in zmanjšuje tveganje za zlome. Osteoporoza je bolezen, zaradi katere kosti postanejo šibke in krhke. Prizadene lahko ljudi vseh starosti, vendar je najpogostejša pri starejših odraslih. Zaradi osteoporoze je večja verjetnost, da se kosti zlomijo, tudi ob manjšem padcu ali udarcu. Prav tako pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja, saj preprečuje kopičenje kalcija v arterijah. Vitamin K2 pomaga tudi pri zaščiti nevronov pred poškodbami in izboljšuje kognitivne funkcije. Pomemben je za splošno zdravje, vendar je še posebej pomemben za ljudi s tveganjem za osteoporozo, bolezni srca in ožilja ter upad kognitivnih sposobnosti.

vitamin k2

Potencialne koristi za zdravje

Niacin, znan tudi kot nikotinska kislina, je oblika mikrohranila B3. Na voljo je tudi kot prehransko dopolnilo in je bistvenega pomena za številne telesne funkcije, vključno s presnovo maščob in sladkorjev, proizvodnjo hormonov ter vzdrževanjem zdrave kože in živcev. Pomaga tudi pri zniževanju ravni holesterola in izboljšanju krvnega obtoka. Dokazano je, da niacin učinkovito znižuje raven holesterola, tako dobrega HDL kot slabega LDL. Pomemben je za številne telesne funkcije, vključno s proizvodnjo hormonov in celičnih membran. Vendar lahko njegova prevelika količina povzroči resne zdravstvene težave. Visok nivo le-tega in vnetje sta glavna dejavnika tveganja za bolezni srca. Zato je pomembno, da uravnavate njegovo raven in zmanjšate vnetja v telesu. To lahko pomaga zmanjšati tveganje za nastanek srčnih bolezni in možganske kapi.

niacin - B3

Obstajajo različne vrste

Vitamin K2 obstaja v dveh oblikah : MK-4 in MK-7. MK-4 najdemo v živilih živalskega izvora, MK-7 pa proizvajajo bakterije v črevesju. Te bakterije imenujemo probiotiki. Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki ob uživanju prinašajo številne koristi za zdravje. Obe obliki sta pri ljudeh enako učinkoviti. Dopolnila so na voljo v peroralni in injekcijski obliki. Peroralni dodatki so običajno v obliki kapsul ali tablet. Večina ljudi ga dobi dovolj s prehrano in jim dodatkov ni treba jemati. Vendar pa jih bodo ljudje, pri katerih obstaja tveganje pomanjkanja, morda morali jemati, da bi zagotovili zadostno količino tega pomembnega hranila.

vitamin k

V katerih živilih ga najdemo?

Niacin najdemo v številnih živilih, vključno z mesom, perutnino, ribami in obogatenimi žiti. 100 g kuhanih govejih jeter ga vsebuje približno 36 mg, ista količina kuhane tune ga vsebuje približno 14 mg, 1 skodelica arašidov ga vsebuje približno 12 mg in 1 rezina pšeničnega kruha približno 1,5 mg. Lahko ga dobite tudi s prehranskimi dopolnili, vendar se je pomembno, da se pred jemanjem kateregakoli dopolnila posvetujete s svojim zdravnikom, saj je prevelika količina lahko škodljiva. Dodatki so na voljo v obliki tablet in kapsul. Čeprav niacin na splošno velja za varnega, lahko povzroči neželene učinke kot so rdečica, srbenje in želodčne težave. Veliki odmerki lahko povzročijo tudi poškodbe jeter. Če nameravate jemati dodatke, se najprej posvetujte s svojim zdravnikom in se pogovorite o tveganjih in koristih.

niacin

Veliko ga je v zelenolistni zelenjavi

Vitamin K2 najdemo v zelenolistni zelenjavi, mlečnih izdelkih, jajcih in mesu. Dokazano je, da njegovo dodajanje izboljša gostoto kosti in zmanjša tveganje za zlome. Obstaja nekaj živil, ki vsebujejo vitamin K2, na primer: gosja jetra, jajčni rumenjaki, sir, maslo, piščančje prsi, goveja jetra, jagnječji kotleti. V vsakem jajčnem rumenjaku ga je približno 75 mikrogramov. V neki študiji je bilo ugotovljeno, da ga je največ v siru gauda, in sicer približno 50 mikrogramov na 100 gramov.

vitamin k2 1.1

Izboljšanje krvnega obtoka

Niacin ima ključno vlogo pri številnih telesnih funkcijah. Ena najpomembnejših vlog  je pomoč pri vzdrževanju pravilnega krvnega obtoka. Slaba prekrvavitev lahko povzroči številne zdravstvene težave, vključno z utrujenostjo, hladnimi rokami in nogami, krčnimi žilami in drugimi. Na srečo lahko to mikrohranilo pomaga izboljšati krvni obtok, saj sprošča krvne žile in povečuje pretok krvi. Dokazano je tudi, da ugodno vpliva na kognitivne funkcije, vključno z boljšim spominom in reakcijskim časom. Nedavna študija je pokazala, da lahko njegovo dodajanje izboljša uspešnost zdravih starejših odraslih pri različnih kognitivnih nalogah. Udeleženci študije, ki so ga jemali, so v primerjavi s tistimi, ki ga niso jemali, znatno izboljšali delovni spomin, izvršilne funkcije in hitrost procesiranja. Ti rezultati kažejo, da lahko pomaga zaščititi kognitivne funkcije v starosti.