Chip tuning: najboljša rešitev za optimizacijo vašega avtomobila

Chip tuning v Sloveniji poznamo še pod drugimi, pogovornimi izrazi, kot so čipiranje ali remap. Gre za proces optimizacije programske opreme avtomobila, ki je tudi v Sloveniji prisoten že kar nekaj časa.

Če ste mnenja, da je chip tuning prisoten samo na športnih avtomobilih, se motite. Zanj se, tudi v Sloveniji, odloča vse več lastnikov avtomobilov, tako z bencinskim kot dizelskim motorjem. V nadaljevanju članka si oglejte, kakšne so prednosti te modifikacije vozila.

Prednosti chip tuninga

Glavne prednosti chip tuninga so predvsem povečano število konjskih moči, večji navor vozila in manjša poraba goriva. Končen rezultat je seveda odvisen od vrste vozila in tipa motorja, pri zahtevnejših posegih pa tudi stvar dogovora med stranko in izvajalcem. Več lahko najdete tukaj: https://www.veckonjev.si/chiptuning/

Chip tuning lahko v grobem razdelimo na tri vrste.

• Prvi je standardni chip tuning, kjer se poveča moč vozila nekje od 20% do 35%, poraba goriva pa se rahlo zmanjša.
• Druga vrsta je eco chip tuning, kjer je glavni poudarek na zmanjšanju porabe goriva. Ta se lahko, s pravilno izvedbo tuninga, zmanjša tudi do 2 litrov.
• Tretja vrsta pa je tuning po meri, ki je namenjen zahtevnejšim strankam oziroma avtomobilom, na katerih so že bile izvedene kakšne predelave. Moč motorja se lahko poveča tudi do 50 %, seveda z obzirom na že izvedene predelave in stanje avtomobila.

chip avto

Tovarne morajo pri novih modelih avtomobilov zadostiti strogim kriterijem in kontroli vozil, med katerimi je tudi test emisije izpušnih plinov. Zaradi tega morajo inženirji skleniti kompromise, da zadostijo tem standardom – ki so, mimogrede, veliko strožji od tehničnih pregledov ki jih opravljamo s svojimi avtomobili. Eden izmed njih je tako tudi nižja moč motorja zaradi emisij izkušnih plinov.

Kdaj je čas za chip tuning?

Odločitev za chip tuning avtomobila je precej enostavna, saj gre za nemehanski poseg v avtomobil, največkrat prek OBD kabla. Opravljen je v relativno kratkem času, običajno od 1 do 3 ur – odvisno od vrste avtomobila.

Je pa to nepooblaščen poseg v avtomobil, ki v nekaterih primerih vpliva tudi na garancijo avtomobila. Pri večini proizvajalcev garancija ne velja več – seveda, če na pooblaščenem servisu odkrijejo, da je bil na vozilu narejen chip tuning. Večina izvajalcev chip tuninga pa nudi garancijo na svoje storitve. Avtomobil pa mora biti dobro utečen pred posegom, zato je dobro z avtom prevoziti vsaj 2.000 kilometrov.

Svetujemo vam, da dobro razmislite, kdo bo opravil ta poseg na vašem avtomobilu. Konkurenca je precej močna, niso pa vsi specializirani za vse vrste avtomobilov. Pozanimate se lahko na raznih forumih in Facebook skupinah, kjer vam bodo ljudje z veseljem povedali svoje izkušnje in priporočila. Dobro pa se je izogibati raznih »garažnih« mojstrov, ki mogoče nimajo pravih programov, izkušenj ali opreme za strokovno izvedbo chip tuninga. V Ljubljani je na tem področju poznano podjetje SMD tuning, kjer se že več kot desetletje ukvarjajo s predelavo vozil in chip tuningom.