tehnologija in znanost

GoPro kamere in njihova funkcionalnost?

Vse več športnih navdušencev išče vedno nove načine, kako svoje dosežke zabeležiti v obliki fotografij ali videoposnetkov. Najpreprostejši način v zadnjem času je seveda snemanje s pametnim telefonom, ki je vse bliže zmogljivostim, ki jih premorejo kamere in fotoaparati.

Vendar se niti najsodobnejši prenosni telefon ne more meriti z visokozmogljivo snemalno opremo, kot je na primer športna kamera GoPro, ki po zaslugi izjemnega senzorja omogoča snemanje kakovostnih fotografij in videovsebin s prikazovanjem najmanjših podrobnosti. Te so odlično vidne pri različnih ločljivosti, in sicer 5K, 4K, 2,7K ter 1440p in 1080p, kar zagotavlja lepe, čiste in zelo jasne fotografije.

go pro kamera2

Kaj vse lahko posnamete z njo?

Njena velika prednost je snemanje 5K videoposnetkov. Sliko s to ločljivostjo lahko zajamete tudi med zajemanjem okvirjev do velikosti 14,7 MP in med samim povečevanjem slike. S posebnim 8x Slo-Mo sistemom pa je omogočeno tudi snemanje visokakovostnih počasnih videoposnetkov, s katerimi lahko še bolj podrobno prikažete posamezne vidike aktivnosti, ki jo snemate. Poleg tega lahko zajamete do 240 sličic na sekundo.

Še posebej je dobrodošla vrhunska stabilizacija, po zaslugi uporabe najsodobnejše tehnologije, s katero boste lahko dosegli maksimalno izravnavo horizonta. Posneta vsebina bo tako imela dodatno ostrino, ki je ne morete doseči s telefonom. Izbirate pa lahko med dvema zaslonoma.

go pro kamera.1

Uporabite lahko sprednji ali zadnji zaslon

Najsodobnejši modeli GoPro imajo dva zaslona, sprednjega in zadnjega. S sprednjim vam je omogočen zajem slike za snemanje avtoportreta oziroma selfija. Seveda pa ga lahko uporabite tudi za snemanje videoposnetkov. Po zaslugi visoke stabilizacije lahko sliko učinkovito zajamete med premikanjem. Posebna funkcija z možnostjo prilagajanja hitrosti poskrbi za usklajevanje hitrosti glede na vaše gibanje, obenem pa pri tem upošteva spremembe v osvetlitvi in razmerah na terenu, ki vplivajo na prikaz scene.

Zadnji zaslon je večji od sprednjega in ga lahko uporabljate na dotik. Posebna tehnologija vam zagotavlja možnost snemanja tudi do 30 sekund preden sprožite snemanje videoposnetka. Lahko pa tudi aktivirate opcijo snemanja fotografij, pri kateri se sprožilec sproži do 1,5 sekunde po ali pred pritiskom nanj. Tako imate lahko posneti dve različni fotografiji v izredno kratkem časovnem razponu, in lahko izberete, katero boste shranili.

gopro kamera

Športna kamera GoPro omogoča izjemno široko vidno polje

Z izredno zmogljivim slikovnim tipalom je zagotovljen zajem zelo širokega vidnega polja. S tem si lahko povečate možnosti za ustvarjanje scen z večjim zajemom pokrajine v ozadju. Poleg tega vam posebej vgrajena aplikacija omogoča povečavo slike, prilagoditev razmerij prikaza stranic ter obrezovanje posnetkov. S tem si povečate možnosti ohranjanja ostrine slike in doseganja različnih razsežnosti posameznih tekstur. Najsodobnejši modeli vam omogočajo snemanje fotografij do ločljivosti 27MP in videoposnetkov do ločljivosti 5,3 K.

Med izvajanjem najbolj ekstremnih akrobacij, pa naj bo to med rolkanjem, deskanjem na vodi, parkourjem ali podobnimi aktivnostmi, lahko posamezne prizore poudarite tako, da jih upočasnite ali pohitrite. Še posebej pa je zanimivo preklapljanje med obema, kar je možno s posebno funkcijo Speed Ramp.

gpro kamera

Na račun bodo prišli vlogerji in influencerji

Za snemanje vlogov in selfijev torej lahko uporabite sprednji LCD zaslon, s katerim boste dosegli izredno jasne podrobnosti in gladko hitrost menjave sličic. Obenem boste lahko polno izkoristili vse funkcije spletnega snemanja in prenašanja vsebin v živo.

Tudi s praktičnega vidika se snemalna oprema GoPro odlično obnese, sploh če redno snemate svoje dosežke in z njimi želite doseči več ogledov za svoj vlog. Če se želite posneti med govorjenjem, ko sedite ali stojite pri miru, in potrebujete stabilno snemalno napravo, ki se ne bo premikala, lahko uporabite zložljive nogice, ki jih preprosto odpnete in pritrdite kamero.

Za nemoteno fotografiranje in snemanje pa je nujno potrebna tudi dovolj zmogljiva baterija. Običajno je to 1720 mAh baterija, ki bo brezhibno delovala tudi v slabih pogojih, kot je hud mraz. Za deževne razmere oziroma za snemanje posnetkov med izvajanjem vodnih športnih aktivnosti pa je najbolj primeren vodoodporen model.