šport in prosti častehnologija in znanost

Kaj so mobilne aplikacije za tek?

Verjetno je vsak tekaški navdušenec prišel do trenutka, ko se je vprašal, ali ne bi bilo bolje, če bi se teka lotil na bolj dosleden način. Najboljši način za spremljanje svojega napredka je verjetno štopanje časa, ki ga pretečemo, za kar zadostuje že navadna zapestna ura s štoparico ali tista, ki je na voljo na pametnem telefonu.

Vendar tisti, ki bi radi bolj natančneje spremljali, kako se njihovo telo odziva med telesno aktivnostjo, bodo po vsej verjetnosti raje preizkusili vse bolj priljubljene aplikacije za tek in hojo, ki popolnoma spremenijo celotno tekaško izkušnjo. Ker pa je pred preizkusom dobro vedeti, za kaj natančno sploh gre, boste morda v nadaljevanju lahko našli nekaj koristnih informacij o tovrstnih aplikacijah in izvedeli tudi, kako jih kar najbolje uporabiti.

aplikacija za tek23

Kaj so in čemu služijo?

Gre za posebne programe, ki so prilagojeni za navadne uporabnike ter so dostopni na vseh pametnih telefonih, kamor si jih lahko naložite. Nekatere med njimi so celo brezplačne, za nekatere pa boste morali odšteti nekaj denarja. Namenjene so spremljanju svojega napredka pri izbrani fizični aktivnosti, v pomoč pa so vam lahko tudi pri načrtovanju vaših treningov in štopanju časa na tekmah, če se odločite za udeležbo na tekmovanjih.

Najnovejše različice so povezljive tudi z drugimi napravami, na primer s pametnimi urami, kar pomeni, da lahko poleg štopanja časa pridobite in analizirate še druge podatke, ki vam lahko koristijo pri načrtovanju treninga, kot je na primer merjenje razdalje, tempa, spremljanje prehrane in štetje kalorij ter podobno. Preverite le, če vaša mobilna naprava podpira prenos podatkov v aplikacijo, ki jo nameravate uporabljati, saj boste le tako lahko uvozili vse zbrane podatke.

aplikacija za tek3

Kako delujejo in kaj zmorejo aplikacije za tek in hojo?

Večinoma so vse prilagojene za mobilne naprave, ki uporabljajo iOS ali Android, uporabljajo pa GPS signal, ki zbira podatke o doseženem času, hitrosti, izbrani progi in pretečeni razdalji. Če imate med tekom, hojo ali kolesarjenjem na sebi še kakšno napravo ali tipalo, ki meri dodatne telesne funkcije, kot je na primer srčni utrip, jo lahko povežete in tako zberete in analizirate še več podatkov.

Možna je tudi nadgradnja aplikacije za tek, s čimer pridobite podrobno analizo proge ali dirke, če kolesarite, služi pa lahko tudi kot nekakšen merilnik moči. Če uporabljate telefon z vgrajenimi senzorji, bodo za vas pravšnje izvedbe, pri katerih je poudarek predvsem na spremljanju telesnih aktivnosti. Tako boste lahko spremljali število svojih korakov, količino porabljenih kalorij, progo in druge koristne podatke. Večinoma ponujajo tudi možnost vpogleda v zgodovino vaših treningov, tako boste še bolj podrobno analizirali pretekle treninge in znali bolj skrbno načrtovati vaše bodoče vadbe.

aplikacija za tek2

Dodatne možnosti uporabe za najzahtevnejše

Kot rečeno, lahko jih uporabljate tudi za spremljanje vašega srčnega utripa in za spremljanje porabljenih kalorij, kar še posebej pride prav vsem, ki se trudijo izgubiti odvečne kilograme. Za tiste torej, ki iščete celoten komplet, ki vključuje analizo vadb in spremljanje prehrane, bo najprimernejši program, ki vam bo ponudil več različnih vrst vadb glede na vaše potrebe.

Poleg več različnih načrtov treningov pa vam najsodobnejše različice poleg vsega naštetega omogočajo tudi poslušanje glasbe ali različnih zvočnih posnetkov z uporabnimi nasveti glede izvedbe treningov in izbire pravega načina prehranjevanja.

aplikacija za tek21

Lahko so pripomoček pri pripravah na maraton

Lahko se tudi odločite za vadbeni program prek aplikacije za tek, ki vas bo pripravil na maraton ali polmaraton. Po vseh zbranih podatkih bo program glede na vašo stopnjo pripravljenosti vsakič pred treningom priporočil najustreznejšo intenzivnost, vrsto in dolžino treninga.

Izbirate torej lahko med brezplačnimi in plačljivimi različicami. Pri tem pa velja opozorilo, da kljub temu, da je večina brezplačnih variant zelo uporabna za veliko večino rekreativcev, bodo morda zahtevnejši uporabniki raje izbrali plačljive variante, saj so te najpogosteje izdelane na podlagi strokovnega znanja in ustreznih izkušenj, zato omogočajo podrobnejšo analizo pridobljenih podatkov.