Hiperpigmentacija kože estetska nadloga

Zagotovo ste že slišali ali doživeli pomen, ki ga nosi hiperpigmentacija kože. Tokrat se ne pogovarjamo o ljubkih pegicah, vendar o večjih obarvanih madežih, ki se pojavljajo predvsem na obrazu, dekolteju, vratu ter hrbtišču rok. To so temni neenakomerni madeži, ki posameznikom predstavljajo obremenitev in neljub estetski videz, ki jih bremeni.

Razlogov, zakaj hiperpigmentacija kože nastane, je več, vendar je najpogostejša kar hormonska sprememba ter pretirana izpostavljenost soncu. Danes se bomo pogovarjali med drugim tudi o tem, kako se znebiti hiperpigmentacije in vrniti samozavest in zdravo kožo.

hiperpigmentacija1

Zakaj nastane hiperpigmentacija kože?

Ta pojav povzroča tako imenovan naravni pigment melanin. Le-ta se začne, ko se staramo, proizvajati v večjih količinah, kar pri mnogih povzroča videz rjavih pack po obrazu in drugih delih telesa. Ta pigment poskrbi tudi za to, da daje naši koži, očem in lasem, barvo.

Kadar je njegova koncentracija velika, se sprožijo številni dejavniki.

Glavni med njimi so:

  • pretirana izpostavljenost soncu

Sončna svetloba je krivec, ki sproži tvorbo melanina, kateri deluje kot naravna zaščita pred soncem, saj nas ščiti pred škodljivimi UV žarki. Ko je ta izpostavljenost prekomerna, se proces poruši in privede do tako imenovane hiperpigmentacije.

  • Razni hormonski vplivi

Vrsta, ki jo povzročijo, je imenovana kot melazma ali kloazma. Pogosto se pojavi med ženskami, saj ga povzročata spolna hormona progesteron in estrogen, ki spodbujata čezmerno tvorbo melanina, medtem ko je koža izpostavljena soncu.

  • Starost

Kadar se koža stara, se število celic, tako imenovanih melanociti, zmanjša, kar povzroči fiziološke spremembe, ki razložijo povečano nastajanje starostnih peg po 40. letu starosti.

  • Vnetja in poškodbe kože

Lahko se zgodi, da se pojavi po poškodbi ali vnetju kože, kot so akne, atopijski dermatitis, psoriaza, opekline, ureznine in podobno. Rana se zaceli, barva kože pa lahko ostane temna ali se spremeni.

  • Zdravila in bolezni

Ta pojav je lahko tudi simptom določene bolezni, presnovne motnje ali pomanjkanje vitaminov. Sproži se lahko prav tako zaradi jemanja kakšnega zdravila, kot so antibiotiki, antimalariki, kemoterapevtiki ali antiepileptiki.

hiperpigmentacija.png2.png

Njene vrste

Razdeljena je v 3 vrste, med katerimi je prva, največkrat tudi dominantna, kar dolgotrajna izpostavljenost UV žarkom. Številni ljudje se ne zavedajo, kako pomembno je svojo kožo zaščititi pred soncem. Pravzaprav pred strupenimi UV žarki, ki so vedno močnejši in prodirajo v globoke dele kože, če je ne zaščitimo. To nato povzroča bolezenska stanja kože, hitro staranje in številne druge tegobe. Treba je zaščititi prav vsak del kože, ki je izpostavljen soncu, predvsem pa obraz in roke.

Druga vrsta se pojavi zaradi vnetja kože, ki je posledica aken. Ker so to ranice, ki nato podležejo in se zacelijo, se lahko na delih, kjer so le te bile, pojavi temna lisa. Pri nekaterih so kriva celo zdravila, ki jih v času čiščenja obraza od aken, oseba jemlje.

Kot tretja vrsta pa je melazma ali posledica spremembe hormonskega stanja. Le-ta prizadene predvsem ženske, pri katerih se posledice pojavijo na obrazu, čelu, trebuhu. Večja možnost nastanka je med ali po nosečnosti.

hiperpigmentacija

Nasveti, kako se znebiti hiperpigmentacije

Pripravili smo vam kar 5 nasvetov ali priporočil, za preprečevanje tega stanja. Priporočamo vam, da se jih držite in tako ostanete zdravi in brez estetskih nepravilnosti, ki jih je treba kasneje reševati.

Pa si jih poglejmo:

  • V prvih pomladnih ter močnih poletnih UV žarkih se poskusite izogniti nepotrebnemu sončenju,
  • Nujno uporabite izdelke, ki vsebujejo visok zaščitni faktor ter to zaščito obnavljajte večkrat dnevno,
  • Uporabljajte pokrivalo,
  • Priporočljivo je, da za nego kože vključite antioksidante v raznih oblikah, kot na primer prehranski dodatki. To so vitamini A, C, E, B3, B5 ter Omega 3, selen, cink in druge.
  • Za zaščito kože, pod ličili uporabite preizkušene BB kreme z zaščitnim faktorjem, ki bodo prekrile že nastalo stanje ter preprečile poslabšanje in nastanek novih pigmentnih stanj.

Številne osebe se odločijo tudi za popolno odstranitev, ki pa poteka z medicinskimi postopki. Za to, da bi se hiperpigmentacija kože pozdravila, lahko posežete po več stvareh. Katero boste izbrali pa je odvisno od vas, vašega stanja kože in seveda nujnosti, ki jo določi dermatolog, ob pregledu.