šport in prosti čas

To so štirje najbolj ugodni enodnevni izleti

Kmalu bomo na polno zakorakali v poletno dopustniško obdobje. Večina dopustnikov se še vedno namerava podati na morje, v tuje kraje. Nekateri pa vseeno prisegajo na krajše ali daljše potepe po Sloveniji, ki so še vedno bolj ugodni od potovanj v tujino.

Eden od načinov preživljanja dopusta so krajša, enodnevna potovanja. Če ste odločeni, da se podate na pot, ampak se še vedno sprašujete, kam na enodnevni izlet, potem vam ponujamo nekaj dobrih idej, ki vas bodo morda prepričale, da si vzamete kak vikend za sproščeno, brezskrbno potepanje po slovenskih krajih, ki jih morda še niste nikoli obiskali. Za prijetno dopustovanje vam ni treba iti daleč, ugodni enodnevni izleti so namreč na dosegu rok.

oddih v hribih

Poletni oddih v gorenjskih hribih

Če še ne veste, kam na enodnevni izlet, vas morda zamika obisk Gorenjske. Mogoče bi se namesto na Bled ali v Bohinj raje odpravili v okolico Kranja, kjer je nešteto zanimivih poti, ki lahko v vas prebudijo raziskovalni duh. Odločite se lahko za potep po Mamutovi deželi, na katero se lahko podate peš ali s kolesom. V okolici Kranja so namreč 1953 odkrili okostje mamutove samice, ki naj bi bilo staro več kot 180.000 let. Okostja tam sicer več ni, lahko pa si ogledate prekrasna glinokopna jezerca, ter si v bližini privoščite kak piknik in uživate v čudoviti naravi.

izlet v logarski dolini

Za ljubitelje hribov je na voljo nešteto prelepih destinacij, saj imamo v Sloveniji več kot štiristo vrhov, ki segajo več od dva tisoč metrov v višino. Če vas vleče v Kamniške Alpe, se lahko podate na Storžič, v Julijskih Alpah je dokaj neznana Ablanca, v Karavankah pa se lahko povzpnete na Kepo. Ker gre ne gre za tako zelo enostavne vzpone, ne pozabite na ustrezno opremo in dobro mero previdnosti.

oddih v hribih 1

Potep po Beneški Sloveniji

Če spadate med tiste, ki jih bolj mikajo ugodni enodnevni izleti s turistično agencijo, vam je na voljo obisk Beneške Slovenije za manj kot 60 evrov. Odpravili se boste lahko v Nadiške doline, kjer lahko obiščete multimedijski muzej in se sprehodite skozi vasice pod Matajurjem.

Potovanje po Vipavski dolini se začne z odhodom iz Maribora, poteka pa mimo Gorice ter nato do upravnega središča Benečije, Čedada. Tam se lahko sprehodite po starem mestnem jedru, prečkate reko Nadižo po Hudičevem mostu, ter obiščete langobardski muzej. Lahko se boste ustavili na kavi in poskusili dve od najbolj prepoznavnih nadiških sladic, štruklje in gubance. Za popotnico pa prejmete tudi manjšo vrečico štrukljev.

izleti v Sloveniji

Ugodni enodnevni izleti skozi neokrnjeno naravo Logarske doline

Logarska dolina postaja vse bolj prepoznavna izletniška destinacija, ki ponuja veliko zanimivih atrakcij. Lahko si ogledate Iglo, 40-metrsko mogočno skalo, ki je tudi naravni spomenik Slovenije. Ker ga od matične stene loči dvometrska razpoka, spominja na šivankino uho, od tod tudi ime. Nato se lahko ustavite ob reki, ki jo lahko prečkate po lesenem mostu ter stopite okoli skale do presihajočega studenca.

Zapeljete se lahko do Solčave, si tam ogledate cerkev ter uživate v prekrasnih razgledih. Če boste želeli, se lahko odpravite do največje tise v Sloveniji. Ogledate si lahko tudi slap Rinka, ki se vam bo razkril izza visokih bukev. Iz Orlovega gnezda boste lahko posneli nekaj fotografij, na poti nazaj pa se boste lahko dodobra okrepčali z domačo hrano.

oddih v hribih .

Skok do Sečoveljskih solin

Če vas še vedno vleče na morje, bodo za vas morda zanimivi ugodni enodnevni izleti na malo drugačen način. Lahko se odpravite v Krajinski park Sečoveljske soline, kjer so vam na voljo čudovite kolesarske in sprehajalne poti, po katerih se lahko potepate. Ogledate si lahko postopek pridelave soli, ki sicer traja skoraj vse leto, a je za obiskovalce najbolj zanimiv čas med junijem in septembrom.

Tam lahko opazujete ptice, lahko se sprehodite po makadamski poti ob reki Dragonji, ali obiščete Muzej solinarstva. Za vse ljubitelje soli je na voljo tudi trgovina s soljo in ostalimi lokalno pridelanimi izdelki. Ogledate pa si lahko tudi različne razstave umetnikov.

soline