tehnologija in znanost

Kaj pomeni tresenje avta med vožnjo?

V dopustniškem času se veliko ljudi poda na morje kar v lastni režiji. Če vas čaka dolga pot v vašem avtomobilu, potem morate dobro preveriti, če vse deluje brezhibno. Že sicer je pomembno, da svojega jeklenega konjička redno servisirate, a če se podajate na daljšo pot, je ključnega pomena, da nobena komponenta vašega vozila ne povzroča težav.

notanjost avta

Ena od pogostih težav, ki se pojavljajo, so nepojasnjene vibracije oziroma tresenje avtomobila. Ste tudi vi kdaj opazili, da se vam avto trese med vožnjo, in se sprašujete, kaj bi lahko bil razlog? V nadaljevanju navajamo nekaj možnih vzrokov in predlogov, kaj lahko storite v tem primeru. Vsekakor pa v primeru dlje trajajočih težav priporočamo posvet s strokovnjakom, ki vam bo vozilo ustrezno pregledal in ocenil, ali je potrebno popravilo oziroma zamenjava okvarjenega dela.

potreban servis

Ko se pojavijo tresljaji med zaviranjem

Pogosto ni samo težava tresenje avta med vožnjo, ampak se lahko pojavlja tudi med zaviranjem. Razlogi za to težavo so lahko različni, saj je tudi odvisno, ali opažate tresljaje v volanu ali pri celem vozilu. V primeru, da čutite vibracije predvsem v volanu, je možno, da so vir težave prednji amortizerji. To lahko tudi preverite tako, da pritisnete navzdol levi oziroma desni blatnik, nato pa vozilo zanihate. Če se vozilo normalno dvigne nazaj in ostane v tem položaju, potem prednji amortizerji normalno delujejo, in lahko težava izvira drugje.

Vzrok so lahko na primer tudi zavore, ki jih je potrebno pregledati, slabi diski, ki jih je morda treba zamenjati, ali pa amortizer volana. Težavo lahko povzročajo tudi pnevmatike, vendar bi v tem primeru opazili vibracije tudi, ko vozite. Problem so lahko tudi prednji ležaji, v katere lahko zaradi okvare vdre zrak, in zaradi tega potem pri zaviranju volan zavibrira.

pnevmatike

Zakaj se avto trese med vožnjo?

Najbolj očitni razlog za tresenje avta med vožnjo so lahko seveda pnevmatike, še posebej če niso ustrezno uravnotežene. V tem primeru lahko prehitro pride do neenakomerne obrabe pnevmatik, kar lahko vpliva na povečano utrujenost voznika za volanom. Povzročijo pa lahko tudi obrabo oziroma okvaro določenih delov vzmetenja vozila.

Če opažate zibanje oziroma vibracije, je priporočljiv obisk pri serviserju oziroma strokovnjaku za pnevmatike. Ta vam bo morda moral montirati nove pnevmatike ter jih takoj po montaži oziroma popravilu ponovno uravnotežiti. V primeru, da tudi po vnovičnem uravnoteženju še vedno opažate vibracije, preverite kolesa in njihove nastavitve. Morda bo potreben tudi pregled posameznih delov sistema krmiljenja in vzmetenja, kjer morda izvira težava.

tresenje avta med voznjo

Vzrok za tresenje avta med vožnjo so lahko poškodovane pnevmatike

Če poleg tresljajev opažate, da svojega vozila ne obvladujete več optimalno, je treba preveriti pnevmatike, saj so lahko poškodovane. Pogosto se zgodi, da vam pnevmatiko predre kak oster predmet oziroma žebelj. V primeru, da je prišlo do preboja le v profilu, prepustite popravilo strokovnjaku. Ta bo popravilo izvedel po posebnem postopku, odobrenem v industriji pnevmatik. Nikar ne popravljajte pnevmatik s čepom, ker takšna rešitev ni ustrezna, temveč je lahko nevarna. V takšnih primerih je namreč potreben pregled pnevmatike z notranje strani.

Tudi v primeru lukenj, globljih od 6,35 mm, ali če je prišlo do predrtja bočnice, ni priporočljivo popravilo pnevmatike na lastno pest. Namesto tega raje najprej preverite, kolikšen je tlak na bočnici, in zamenjajte pnevmatiko z rezervno. Pred zamenjavo ravno tako preverite omejitve hitrosti in prevoženih kilometrov.

rotacija pnevmatik

Neenakomerno obrabljene sprednje in zadnje pnevmatike

V primeru, da tresenje avta med vožnjo ni edina težava, ampak vam poleg tega avtomobil vleče v eno smer, je lahko vzrok neenakomerna obraba sprednjih in zadnjih pnevmatik. Če ste opazili tudi občutno slabše krmiljenje vozila, bo morda potrebno ponovno nastaviti kolesa.

Ker so večinoma sodobna vozila opremljena z zadnjim vzmetenjem, bo morda potrebno nastaviti prednje vzmetenje oziroma bo potrebna nastavitev vseh štirih koles. Kaj točno potrebuje vaše vozilo, bo lahko ocenil le izkušeni strokovnjak, ki bo opravil temeljit pregled in ustrezno ukrepal.

indikator rotacije pnevmatik