lepota in zdravje

Kaj je lahko vzrok dolgotrajnih bolečin v mišicah?

Ko se pojavijo dolgotrajne bolečine v mišicah, velikokrat pomislimo na to, da nas je zajelo bolezensko stanje. Vendar ni vedno tako, saj bolečina lahko nakazuje tudi na druga stanja oz. razloge za svoj nastanek. Naše telo je prava uganka in v njem se skriva kar 650 mišic, in če verjamete ali ne, vsaka boli drugače.

Kadar se pojavijo ponavljajoče dolgotrajne bolečine v mišicah, ki trajajo več tednov ali mesecev, je priporočljiv obisk zdravnika, ki vam lahko po pregledih postavi potrebno diagnozo in vas morda lahko odreši bolečin, ni pa nujno.

bolečine v mišicah 1

Dolgotrajne bolečine v mišicah in njihovi vzroki

Splošnim bolečinam, ki nastanejo v mišicah, pravimo kar muskelfiber ali mialgija. Njen razlog so pogosto intenzivne športne dejavnosti ali pa nenadne telesne dejavnosti. Seveda pa so tukaj tudi drugi vzroki, na katere sami zagotovo ne bi pomislili.

Med te sodijo na primer pomanjkanje mineralov, kot so magnezij, kalcij in podobne. Kadar boleče mišice izzvenijo same, je to dober znak, da je bolečina akutna in je bil krivec šport ali pretirano gibanje po daljšem počitku. V tem primeru si lahko pomagamo z:

 • masažo,
 • akupunkturo,
 • fizioterapijo ali
 • analgetičnimi mazili.

Dobri nasveti so med drugim tudi, da si: med tuširanjem curek tople vode usmerite na boleči predel, uporabite tople obliže ali infrardečo svetlobo. Kadar pa se boleče trpljenje ponavlja in nadaljuje, pa je zagotovo razlog skrit nekje drugje.

bolečine v mišicah

Ponavljajoče dolgotrajne bolečine v mišicah in njeni razlogi

Najpogostejša stanja, ki kažejo na to, da je določena mišična skupina boleča, so:

 • poškodbe mišic: pogosto nastanejo pri športih, kjer je treba hitro začeti in končati svoje gibanje (npr. tenis, nogomet). Tako se hitro pojavijo nategi, natrgano mišično vlakno, modrice in razpoke, ki se kažejo kot bolečine na dotik in ob premikanju.
 • Mišična napetost: so najpogostejši vzrok difuzne (stalne ali lokalizirane) bolečine. To stanje povzročata predvsem dolgotrajno sedenje ter slaba telesna drža. Kadar ure in ure sedimo v slabi drži, se določene mišice v vratu, ramenih in hrbtu zakrčijo in začnejo boleti. Takšni predeli so na dotik občutljivi ter trdi.
 • Bolezni mišic: kadar so v telesu tujki, kot so virusi (npr. gripa) ali bakterije (npr. tetanus), lahko nastane vnetje mišic. Bolezen lahko povzročajo tudi nevnetne bolezni, za primer lahko rečemo hipotiroidizem in fibromialgija.

bolečine v mišicah2

Najpogostejša je fibromialgija, ki ji pripisujejo verjetne infekcijske, stresne ali hormonske (menopavza) vzroke. Najpogostejši znaki za dolgotrajne bolečine v mišicah pa so:

 • stalna utrujenost,
 • pogosti glavoboli, migrene ali tenzijski glavoboli,
 • pogoste motnje spanja,
 • bolečine v globljih tkivih križa, vrata, ramen, medeničnem obroču ter okončinah.

Kadar so bolečine v mišicah ponavljajoče, to velikokrat pomeni, da imate kronično stanje. Poskusite ga blažiti z nežno masažo okrog bolečega predela, dodajte redno, vendar zmerno, gibanje (hoja, kolesarjenje, joga) ter poskrbite, da kakovostno spite.

Če vam kljub temu ne bi uspelo blažiti ali popolnoma odstraniti bolečin in če se le-te ne nehajo po 7 dneh, obiščite zdravnika.

protibolečinske tablete

Če vas prizidane bolezensko stanje

Običajno bolnike z boleznijo neprestano bolečih mišic, delimo na 3 skupine glede na težo bolezenske oblike:

 • lažja oblika,
 • srednja in težka oblika.

Pri prvi obliki bolnik hodi v službo ter lahko opravlja vsa domača opravila, v prostem času pa počiva. Srednja oblika bolniku več ne dopušča hoditi v službo, lahko pa še kljub temu opravlja lažja domača dela. Zadnja, težka oblika bolezni pa osebi več ne dovoli nič, saj je popolnoma odvisen od pomoči drugih in stežka poskrbi zase.

Ta oblika bolezni je težko ozdravljiva, zato je najpogostejša rešitev revmatolog ter zdrav način življenja, kjer se bolnik prehranjuje zdravo, brez cigaret in alkohola ter poskusi vzdrževati vsakodnevno pravilno telesno aktivnost. Poskusite z redno vsakodnevno vadbo, ki jo izvajate 30 minut in si tako malenkost oddahnite od bolečin.