dom in vrt

Katere okrasne grmovnice za sončno lego?

Vsak, ki se spozna na astronomijo rastlin in ima občutek za njihovo pravilno zasaditev, bo vedel, da obstajajo okrasne grmovnice za sončno lego in prav tako tiste, za senčno lego rasti. Če ste ljubitelj urejanja svojega vrta s čudovitim rastlinjem, potem zagotovo veste, kako in kam bi posadili grmovnice in ostalo rastlinje tako, da bi vrt zaživel prav vsak mesec, od pozne zime do pozne jeseni.

Odvisno od tega, koliko časa in energije bi želeli vložiti v svoj prikupni košček zemlje, je treba tudi izbrati primerne rastline. Če ste tisti, ki nima veliko časa, si boste zagotovo izbrali nezahtevne in okrasne grmovnice, ki so za sončno lego in jih ni treba veliko negovati. Poglejmo si, katere okrasne grmovnice za sončno lego, bi bile primerne za vas.

okrasne grmovnice.1,1

Prikupne srednje rastne grmovnice za popestritev vrta

Zato, da bi se na svojem dvorišču počutili kar najboljše, je skoraj nujno, da vanj umestite drevesnice in okrasne grmovnice, ki bodo mesec za mesecem lepše in bolj barvite. In ker je večina locirana na sončni legi, je treba izbrati tudi temu primerne rastline, okrasne grmovnice za sončno lego, ki jih vročina, bolj sušna zemlja in sonce, ne motita.

V naslednjih vrsticah boste spoznali lepe in nezahtevne okrasne grmovnice, ki popestrijo prav vsak vrt.

 

Rdečelistni RUJ

Je srednje visok grm, ki vas bo razvajal s svojimi rumeno-rdečimi cvetovi. Le-ti spominjajo na dimne oblačke in so listopadni. Njegova sestava ima okroglasto, široko krošnjo in zraste od 2-3 m. Njegovi listi so temno rdeči in se v jesenskem času obarvajo v škrlatno rdečo barvo. Je nezahteven in se ob obrezovanju še obraste. Cveti v juniju in juliju in potrebuje prepustna tla. Poznamo še druge barve, zato lahko izberete sebi ljubo.

Davidova budleja – metuljnik

Lep vijolično ali belo cvetoč, hitro rastni grm, ki vas bo razvajal s svojimi nežnimi barvami vse od julija do septembra. Okrog njega boste velikokrat zaznali metulje, saj jih gosti dehteči cevasti cvetki privabijo. Le-ta ima rad suha in dobro prepustna tla. Vsa nega, ki jo potrebuje, je obrezovanje konec marca, da lahko razvije nove poganjke. Razvijejo se tudi do 4 m visoko.

rdečelistni ruj

Lepoplodka

Že samo ime pove, kako je krasna. To je srednje visoka, poleti cvetoča rastlina, ki iz skoraj neopaznih cvetov, v jeseni razvije številne sijoče plodove v vijolični barvi. Seveda le-ti niso užitni. Obdrži jih še kar nekaj časa, medtem pa se listi, zelene barve, jeseni lepo obarvajo v oranžnorumene odtenke. Zraste od 2-3 m.

Bradatec ali Heavenly Blue

Čudovit sonce-ljub, ki vas bo navduševal s svojo modrino cvetov od avgusta do septembra. Rad ima ogromno sonca in je nekoliko občutljiv na mraz. Vsako pomlad ga je dobro porezati vsaj 20 cm, da bo lahko v novi sezoni ponovno lepo cvetel. Je prav tako rastlina, ki jo čebele obožujejo. Je nizek in zraste do maksimalno 100 cm.

 

Variegata ali nizki pisanolistni pušpan

Čudovit grm za obrobe. Ima jajčaste liste v pisani belo-zeleni barvi in obožuje sonce. Lahko ga gojimo v tleh ali v loncu. Njegova gosta krošnja nam daje možnost lepega oblikovanja. Neopazno cveti spomladi v aprilu in maju. Počasi zraste od 90-150 cm.

Gumbasti grm

Zelo lepa, listopadna rastlina, ki ima cvetove v obliki kroglic. Cveteti začne v juniju in se odlično prilagodi na več različnih vrst tal. Zelo nezahteven, saj ga ni treba niti obrezovati, razen če postane neobvladljiv, ga lahko porežete do tal, da se lahko ponovno revitalizira. Je magnet za metulje in odlično je odlično videti prav tako pozimi. Zraste do 2,5 m.

okrasne grmovnice.1,

Pritlikavi rdečelistni Tunbergov češmin

Gosta krošnja s škrlatno rdečimi listi in rumeno-rdečimi cvetovi je izredno prikupen in privlačen še posebej jeseni, ko se mu listi obarvajo v škrlatno barvo. Cveti pozno spomladi, v maju in zraste do 60 cm. Odličen je za soliter ali žive meje, saj se ga da zelo lepo oblikovati. Dobro prenaša sušo ter urbana mesta.

Seveda so to le nekatere okrasne grmovnice za sončno lego, ki vam ne bodo vzele prostega časa in ob katerih boste na pogled, naravnost uživali. Preverite še druge in si ustvarite prikupen košček, kamor se boste hodili sproščat in uživati ob lepotah zasajenega.