šport in prosti čas

Kdaj uvajati gosto hrano?

Obstaja veliko različnih mnenj o tem, kako in kdaj uvajati gosto hrano za dojenčke. Nekateri menijo, da je najbolje počakati, dokler otrok ni star vsaj 6 mesecev, medtem ko drugi pravijo, da lahko začnemo že pri 4 mesecih. Resnica je, da ko se vprašamo po tem kdaj začeti uvajati gosto hrano, ni enega samega pravilnega odgovora. Vsak otrok je drugačen in ima drugačne potrebe in želje. Kljub temu obstaja nekaj splošnih smernic, ki vam lahko pomagajo določiti, kdaj uvajati gosto hrano za vašega malčka. V ndaaljevanju si preberite nekaj stvari, ki jih je treba upoštevati.

uvajanje goste hrane1.3

Začnite z majhnimi količinami

Ko dojenčku začnete dajati gostejšo hrano, je pomembno, da začnete z majhnimi količinami. Tako se bo otrok lažje prilagodil novi teksturi in konsistenci hranil. Če začnete s prevelikimi količinami, se lahko zgodi, da bo dojenček preobremenjen in ne bo hotel jesti. Pomembno je tudi, da počasi povečujete samo količino, ki jo dajete otroku. Tako se bo lažje navadil na nov okus in teksturo. Če je uvajanje prehitro, je morda ne bo prenesel in bo zbolel.

uvajanje goste hrane1.1

Otrok spoznava teksturo z dotikom in okusom

Ko dojenček prvič začne jesti trdna hranila, je običajno izpostavljen le nekaj različnim teksturam. To je zato, ker njihov prebavni sistem še ni sposoben sprejeti več kot nekaj različnih vrst prehrane naenkrat. Z razvojem otrokovega prebavnega sistema bo lahko poskusil vedno več različnih tekstur. Eden od načinov, kako dojenček spoznava teksturo, je dotik. Ko dojenček z rokami otipava novo hranila, lahko začne razumeti, kakšen bo občutek v ustih. Zato je pomembno, da starši dovolijo dojenčkom, da se igrajo in raziskujejo različne teksture. Drug način, kako dojenčki spoznavajo teksturo, je okus. Ko otrok daje hrano v usta, občuti tako teksturo kot okus. Zato je pomembno, da otroku ponudite različne teksture. Ko bo otrok rasel, bo še naprej spoznaval teksturo z dotikom in okusom. Sčasoma bo lahko jedel katero koli vrsto hranil ne da bi se je najprej dotaknil ali jo okusil.

uvajanje goste hrane1

Bodite pozorni na alergije

Pri odgovoru na vprašanje kdaj uvajati gosto hrano je potrebno upoštevati tudi zdravstvena stanja. Poskrbite, da je vse dobro kuhano in lahko prebavljivo. Zavedajte se morebitnih alergenov v prehrani. Opazujte morebitne znake alergijske reakcije, kot so srbenje, otekanje ali oteženo dihanje. Če opazite katerega koli od teh znakov, takoj prenehajte s hranjenjem in poiščite zdravniško pomoč. S skrbnim načrtovanjem in pripravo lahko otroku pomagate uživati v različnih živilih in hkrati nadzorovati njegove alergije.

uvajanje goste hrane

Bodite pripravljeni na nered

Dojenčki se pri hranjenju umažejo, o tem ni dvoma. In se ukvarjate z vprašanjem kdaj začeti uvajati gosto hrano, se lahko zdi, da bo nered še večji. Vendar ne skrbite – z malo priprave lahko prehod precej olajšate (in naredite manj nereda) tako za vas kot za vašega otroka.  Pričakujte nekaj poskusov in napak. Normalno je, da je nekaj faz, poskusov in napak s trdno hrano. Morda vašemu otroku določeno živilo ne bo všeč, ko jo bo poskusil prvič, vendar mu bo morda všeč naslednjič. Bodite potrpežljivi in mu ponujate nova živila, dokler ne najdete takšnih, ki so mu všeč. Pripravite nekaj mokrih robčkov, pospravite po obrokih in se ne bojte, da bo vaš malček naredil nered. Vse to je del učnega procesa.

uvajanje goste hrane2

Izberite prava živila

Sedaj, ko veste kdaj uvajati gosto hrano, se lahko posvetimo izbiri živil. Vsa živila niso enaka. Nekatera, kot so korenje ali banane, bo vaš otrok morda lažje jedel kot druga, kot so meso ali oreščki. Začnite z mehkejšimi, lahko prebavljivimi živili in se z dozorevanjem otrokovega prebavnega sistema lotevajte tudi težjih. Bodite potrpežljivi. Morda bo potreboval nekaj časa, da se bo vaš otrok navadil na uživanje take prehrane. Ne silite ga, če ni pripravljen. Če otrok določena živila zavrača, ne obupajte. Poskusite jo ponovno ponuditi ob drugem obroku. Sčasoma jo bo poskusil (in mu bo všeč)! Začetek s trdno hrane je zabaven in vznemirljiv čas tako za vas kot za vašega otroka.