dom in vrt

Ključni elementi za estetske higienske prostore

Kopalniški prostor je eden od osrednjih prostorov, v katerem preživimo veliko časa, zato je pomembno, da je zasnovan na način, da se v njem počutimo kar se da prijetno ter udobno in da je funkcionalen. Med drugim na to vpliva, na primer, pohištvo, ali osvetlitev, toda glavni element, po katerem bomo določili te sekundarne elemente, so kvalitetne ploščice za kopalnico. Z njimi bomo postavili barvno shemo, kateri bomo prilagajali vse ostalo, obenem pa poskrbeli za praktičnost na mestu, ki je izpostavljeno vlagi in obrabi. Pozornost moramo nameniti tudi temu, kakšna notranja vrata bomo izbrali, saj le-ta naredijo ločnico med prostori in zagotavljajo zasebnost. Poglejmo podrobneje, kako izbrati najboljše ploščice za kopalnico ter notranja vrata in kako jih uskladiti za dosego harmoničnega videza.

ploščice za kompalnico

Notranja vrata: izbor in stil

Notranja vrata so na voljo v različnih materialih, ki ponujajo različne lastnosti glede trajnosti, izolacije in estetskega videza. Nekaj predlogov je na voljo npr. na tej strani: https://www.vrata-vranesic.si/ Glede na material in funkcionalnost se odločimo lahko za:

 • Lesena: Klasična izbira, ki prinaša toplino in naraven videz. So trpežna in zagotavljajo dobro zvočno izolacijo. Izbiramo lahko med masivnim lesom ali furnirjem.
 • Steklena: Idealna so povsod tam, kjer želimo povečati naravno svetlobo in ustvariti občutek odprtosti. Na voljo so v prozorni, motni ali vitražni različici, kar omogoča različne stopnje zasebnosti.
 • Kovinska: Ponujajo industrijski videz in izjemno trpežnost. Primerna so za sodobne in minimalistične domove.
 • MDF, iverka in kombinacije različnih surovin: Mediapan ali MDF plošče (okrajšava za Medium Density Fiberboard) nudijo stabilnost in so manj nagnjene k razpokam v primerjavi z naravnim lesom. Iverka je cenovno ugodna in enostavna za vzdrževanje. Razni kompozitni materiali pa nam lahko nudijo boljšo odpornost na obrabo.

Glede na stil in dizajn pa izberimo taka, ki bodo odražala celoten dizajn našega doma. Priljubljeni stili so npr.:

 • Klasična s paneli: Primerna za tradicionalne in klasične domove. Paneli dodajajo globino in teksturo prostoru.
 • Gladka oziroma moderni minimalistični dizajn: Čiste linije brez odvečnih detajlov so odlična izbira za sodobno stanovanje.
 • Drsna notranja vrata: Idealna za manjše sobe, kjer je potreben prihranek prostora. Lahko so izdelana iz lesa, stekla ali kombinacije obeh oziroma drugih materialov.
 • Zložljiva: So iz več slojev, ki se zlagajo drug na drugega pri odpiranju, primerna so za ločitev večjih površin ali kot dekoracija.

Za kakšna se bomo odločili v naših toaletnih oziroma higienskih prostorih, kjer vladajo specifični pogoji, kot so visoka vlažnost in temperaturne spremembe, pa je odvisno v prvi vrsti od materiala, praktičnosti oziroma načina vzdrževanja, raznih dodatkov ter nenazadnje estetike.

notranja vrata.2

Kvalitetne ploščice za kopalnico za estetiko in vzdržljivost

Ploščice za kopalnico so na voljo v različnih materialih, ki so vzdržljivi, odporni na vlago in enostavni za vzdrževanje. Na voljo so v številnih barvah, vzorcih in velikostih. Glede materialov se lahko odločimo za:

 • Keramične: So izjemno popularne zaradi svoje obstojnosti in cenovne dostopnosti.
 • Porcelanske: So bolj trpežne in odporne na obrabo kot keramične.
 • Steklene: Ponujajo eleganten in moderen videz. So odlične za mozaike in dekorativne elemente, saj odbijajo svetlobo in ustvarjajo svetel, zračen občutek.
 • Kamnite: Naravni kamen, kot so marmor, granit ali skrilavec, doda luksuzen videz. Je trpežen, vendar potrebuje redno vzdrževanje in zaščito pred madeži.

Upoštevati moramo, da njihova velikost in postavitev bistveno vplivata na vizualno percepcijo prostora, in sicer:

 • Velike ustvarijo občutek prostornosti in so enostavnejše za čiščenje zaradi manjšega števila fug. Primerne so za večje površine.
 • Majhne so idealne za dekorativne vzorce in dodajajo teksturo, vendar zahtevajo več dela pri polaganju in čiščenju fug.
 • Mozaik se uporablja za poudarke in dekorativne elemente, kot so obrobe ali niše, ter ponuja neomejene možnosti dizajna.

notranja vrata.3

Kako uskladiti notranja vrata in ploščice za kopalnico?

Za dosego harmoničnega videza je pomembno, da jih uskladimo glede na tri kriterije:

 • Barvna shema:

Izberimo barvno paleto, ki ju povezuje. Na primer, če imamo temna lesena notranja vrata, izberimo ploščice za kopalnico v podobnih ali komplementarnih odtenkih. Bela barva pa se lepo poda k svetlim in nevtralnim tonom.

 • Slog in tekstura:

Pazimo, da se slog in tekstura pri obeh ujemata. Če imamo moderni minimalistični dizajn, izberimo ploščice za kopalnico z enostavnimi linijami in gladko površino. Za bolj rustikalni ali klasični videz kombinirajmo notranja vrata s paneli in teksturirane ploščice za kopalnico, kot so kamnite ali reliefne.

 • Dodatki in detajli:

Razmislimo o dodatkih, kot so ročaji in okrasne letve, ki lahko dopolnijo celoten videz. Na primer, kovinski ročaji se lahko ujemajo z drugimi kovinskimi elementi, kot so armature in držala za brisače.notranja vrata (1)

Uskladitev celote

Opisana ključna elementa, ki pomembno vplivata na videz in funkcionalnost našega higienskega prostora, določata preostalo opremo, kot so omarice, luči, držala, posode za shranjevanje in druge detajle. S skrbnim izborom materialov, slogov in barv preostale opreme lahko dodatno nadgradimo in poudarimo harmonično in estetsko privlačno okolje. Ne glede na to, ali prenavljamo ali postavljamo vse na novo, upoštevajmo nasvete in trende, ki nam bodo pomagali doseči popoln rezultat.

 

ploščice za kompalnico2