lepota in zdravje

MSM je nujno potreben za izgradnjo nohtov

Če ste že kdaj slišali za metilsulfonilmetan, potem veste tudi, kaj je MSM, kot ga lahko vidite tudi na naslednji povezavi: https://www.hisa-zdravja.si/now-msm-metilsulfonilmetan-1000-mg-120-kapsul/. Gre namreč za izredno pomembno organsko spojino, ki v našem telesu tvori keratin, beljakovinska tkiva in ostale organske elemente. Je pomemben del žvepla,saj MSM v povprečju vsebuje več kot 30 % te organske spojine. Pomanjkanje lahko uspešno nadomestimo tudi s kapsulami ali prahom, zelo pomembna je tudi pri jetrnih procesih za razstrupljanje. Spojine z žveplom namreč uspešno odstranjujejo težke kovine iz telesa, ki jih v organizem vnesemo preko hrane (tuna).

MSM v kapsulah

Zakaj je MSM pomemben?

Kot glavni nosilec žvepla krepi izgradnjo keratinskih vlaken v našem telesu, ki tvorijo praktično vse vrste tkiv, kot so nohti, lasje, koža, hrustanec … Poleg toksinov in ksenobiotikov prav tako uspešno odstranjujejo težke kovine iz telesa in je nujna sestavina med dieto razstrupljanja. Žveplove molekule dodatno regulirajo vnetne procese v telesu in tvorijo glutation, poznan tudi kot najpomembnejši celični antioksidant. MSM je zelo priljubljeno prehransko dopolnilo predvsem med posamezniki, ki trpijo za boleznimi kosti (artritis, osteoporoza …). V naše telo lahko žveplove spojine vnesemo tudi naravno, a o tem bomo spregovorili v naslednjem podnaslovu.

žveplo

Kje ga najdemo v naravi?

Naše telo za normalno delovanje in celično dihanje nujno potrebuje minerale in antioksidante. Žveplo lahko v svoje telo vnesemo tudi preko nekaterih hranil, kot so mleko, paradižnik, žitarice. Pri tem je pomembno poudariti, da se s toplotno obdelavo koncentracija količin MSM zmanjša, zato je priporočljivo uživati surovo zelenjavo. Žveplo je sestavina praktično vsakega hrane, a ga toplotna obdelava močno poškoduje, zato ga je potrebno nadomeščati. Uživamo ga v obliki tablet, in sicer enkrat na dan po jedi. Če niste prepričani, ali vam bo ta aktivna spojina pomagala na poti do zdravja, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.