MSM je nujno potreben za izgradnjo nohtov

Če ste že kdaj slišali za metilsulfonilmetan, potem veste tudi, kaj je MSM, kot ga lahko vidite tudi na naslednji povezavi: https://www.hisa-zdravja.si/now-msm-metilsulfonilmetan-1000-mg-120-kapsul/. Gre namreč za izredno pomembno organsko spojino, ki v našem telesu tvori keratin, beljakovinska tkiva in ostale organske elemente. Je pomemben del žvepla,saj MSM v povprečju vsebuje več kot 30 % te organske spojine. Pomanjkanje lahko uspešno nadomestimo tudi s kapsulami ali prahom, zelo pomembna je tudi pri jetrnih procesih za razstrupljanje. Spojine z žveplom namreč uspešno odstranjujejo težke kovine iz telesa, ki jih v organizem vnesemo preko hrane (tuna).

MSM v kapsulah

Zakaj je MSM pomemben?

Kot glavni nosilec žvepla krepi izgradnjo keratinskih vlaken v našem telesu, ki tvorijo praktično vse vrste tkiv, kot so nohti, lasje, koža, hrustanec … Poleg toksinov in ksenobiotikov prav tako uspešno odstranjujejo težke kovine iz telesa in je nujna sestavina med dieto razstrupljanja. Žveplove molekule dodatno regulirajo vnetne procese v telesu in tvorijo glutation, poznan tudi kot najpomembnejši celični antioksidant. MSM je zelo priljubljeno prehransko dopolnilo predvsem med posamezniki, ki trpijo za boleznimi kosti (artritis, osteoporoza …). V naše telo lahko žveplove spojine vnesemo tudi naravno, a o tem bomo spregovorili v naslednjem podnaslovu.

žveplo

Kje ga najdemo v naravi?

Naše telo za normalno delovanje in celično dihanje nujno potrebuje minerale in antioksidante. Žveplo lahko v svoje telo vnesemo tudi preko nekaterih hranil, kot so mleko, paradižnik, žitarice. Pri tem je pomembno poudariti, da se s toplotno obdelavo koncentracija količin MSM zmanjša, zato je priporočljivo uživati surovo zelenjavo. Žveplo je sestavina praktično vsakega hrane, a ga toplotna obdelava močno poškoduje, zato ga je potrebno nadomeščati. Uživamo ga v obliki tablet, in sicer enkrat na dan po jedi. Če niste prepričani, ali vam bo ta aktivna spojina pomagala na poti do zdravja, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.