Kdaj začeti hraniti malčka z žlico?

Je vaš malček že dosegel starost šest mesecev in se sprašujete, kdaj je čas za jedi na žlico? Več o tej tematiki si lahko preberete na naslednji povezavi: https://veva.si/kdaj-je-pravi-cas-za-uvajanje-goste-hrane/. Odgovor je vse prej kot enostaven, saj se otroci med seboj razlikujejo, razlikujejo pa se tudi metabolizmi in pripravljenost črevesja. Ste vedeli, da otrok včasih sam nakaže svojo pripravljenost na nov način prejemanja obrokov? To pripravljenost lahko identificirate s tem, ko otrok začne dajati roke v usta, žvečiti začne tudi svoje prste, agresivnejši je tudi pri »obdelovanju« igrač z usti. Pri štirih do šestih mesecih naj bi bili otroci pripravljeni na uvajanje goste hrane.

uvajanje goste hrane2 -

Kako prepoznati malčkovo pripravljenost na novo obliko obrokov?

Kot smo že omenili na začetku, znake za pripravljenost dojenček v okolico oddaja sam. Pogosteje začne dajati roke v usta, nežno žveči tudi prste in igrače. To vedenje je povezano tudi z rastjo zob, kar otroka moti oz. srbi. Nezmožnost samostojnega sedenja je ena izmed dejstev, ki otežuje proces za uvajanje goste hrane. Do štirih mesecev namreč niso sposobni držati svoje glave pokonci (vratne mišice še niso dovolj dobro razvite). Ta fiziološka lastnost predstavlja nevarnost za zadušitev. Malček se lahko med obrokom s telesom prestavi v neprijetno pozicijo, iz katere se ne more rešiti. Zaradi tega je izredno pomembno, da čas obroka ves čas nadzira odrasla oseba, ki ve, kako odreagirati v primeru težav.

uvajanje goste hrane4

Tudi otroško črevesje ni takoj pripravljeno

Ste vedeli, da se more tudi otroško telo navaditi na nov način podajanja obrokov? Črevesne bakterije so šest mesecev »navajene« samo na prebavljanje materinega mleka, zato je potrebno uvajanje goste hrane začeti postopno. Telo mora razviti nove črevesne bakterije, ki so sposobne prebavljanja različnih oblik obrokov. Do šestega meseca se ti probiotični mikroorganizmi ne razvijejo do popolnosti, tega procesa pa ne moremo umetno pospešiti. Najprej se zato v obroke dodaja zmleta zelenjava, katere prebava ni tako zapletena. Vlaknine je najtežje prebaviti, saj so ti prebavni encimi kompleksnejši. Če tega ne upoštevamo, se lahko pojavijo težave, kot je driska in gastritis.

uvajanje goste hrane5

Prehitro uvajanje goste hrane prinaša težave

Nekatere študije so dokazale, da naj bi prehitro uvajanje goste hrane privedlo tudi do debelosti, celiakije in ostalih težav. Prav tako naj bi preveč agresivno siljenje z novimi oblikami obroka prineslo še večje težave kasneje v odrasli dobi, kot so srčno-žilne težave. Zato naj velja, da svojega malčka z novostmi ne silite, ampak počakajte vsaj šest mesecev. Takrat naj bi bilo črevesje popolnoma pripravljeno na novosti. Opazujete svojega dojenčka in se na začetku raje poslužujte mešane diete. Naj se mu nekaj časa dodaja materino mleko, potem pa se lahko začne uvajanje goste hrane.

uvajanje goste hrane3

Pomembna lekcija: ne verjemite vsemu, kar preberete

Novodobne mamice vse preveč veljave dajejo tistemu, kar preberejo na spletu in v skupinah na družbenih omrežjih. Nujno je, da je naš edini sodnik glede tega, kdaj je čas za nov način podajanja obrokov, naš otrok. Nikoli ne smemo zaupati tujcem na spletu glede tega, kakšna bi morala biti dieta našega otroka. Ne ozirajte se tudi na mnenja svoje mame in ostalih »pametnih« tet, ki mislijo, da o tej tematiki vedo čisto vse. Če ste v dilemi, se lahko o tej temi brez težav posvetujete tudi s pediatrom ali ostalimi strokovnjaki.