tehnologija in znanost

Napotki za izbiro najboljše klimatske naprave

V zadnjih letih so bila poletja zelo vroča, kar vodi v vedno večjo priljubljenost klimatizacije. Vendar pa se nekateri soočajo s težavami kako izbrati klimatsko napravo, prav tako pa tudi pri njihovi namestitvi še posebej, če živijo v starem mestnem jedru s spomeniškim varstvom, ki omejuje spremembe na stavbah. Na trgu prevladujejo split izvedbe, ki so sestavljene iz eksternega in internega dela. Eksterni del hladi in razvlažuje zrak, medtem ko notranji del ohlaja prostore. Ta delitev je prinesla številne prednosti, saj hrupne komponente ostajajo zunaj bivalnih prostorov.

klima brez zumanje enote.2

Boljši estetski izgled

Kljub temu pa imajo split izvedbe tudi svojo slabost, in sicer estetski vidik. Eksterni del na pročelju stavbe ni vedno najlepšega videza, kar nekateri skušajo prikriti, če to dopuščajo možnosti. Vendar pa obstajajo situacije, ko zakrivanje eksternega dela ni mogoče, še posebej, če je prepoved spreminjanja izgleda stavbe. V takih primerih je klima brez zunanje enote smiselna rešitev. Klima brez zunanje enote in deljene imajo enak končni namen, vendar se razlikujejo v postavitvi njihovih ključnih komponent. Pri deljeni so določene komponente, kot na primer kompresor, nameščene v eksternem delu, medtem ko pri prvi ta komponenta manjka, in je sestavljena le iz notranjega dela.

klima brez zumanje enote1

Princip delovanja

Osnovni princip delovanja vključuje zajemanje zunanjega zraka, ki ga klima ustrezno obdela in nato uporabi za hlajenje notranjega prostora. Glavni rezultat delovanja je hladen zrak, vendar se kot stranski produkt ustvari tudi topel in vlažen zrak, ki ga ne želimo imeti v zaprtih prostorih. Pri deljenih to ni težava, saj se topel zrak odvaja izven prostora preko eksternega dela. Klima brez zunanje enote pa deluje tako, da se topel zrak ustvari znotraj prostora, kar predstavlja izziv. Za te naprave je potrebna ustrezen sistem za odvod toplega zraka v okolje. Običajno se to rešuje z namestitvijo dveh cevi v eksterno steno objekta. Ena cev služi za dovod zraka noter, medtem ko druga služi za odvod toplega in vlažnega zraka.

Fiksna in prenosna različica

Klima brez zunanje enote obstaja v dveh izvedbah. Fiksna izvedba je podobna split izvedbi in se običajno montira na steno prostora, kjer skrbi za uravnavanje temperature v domu. Njeno delovanje je praviloma usmerjeno k hlajenju in ogrevanju, čeprav deluje brez klasičnega eksternega dela. Prenosna izvedba se razlikuje od fiksne različice predvsem v smislu prenosljivosti. Kljub temu, da ohranja enako osnovno zasnovo, je zaradi potrebe po mobilnosti manj zmogljiva. Prenosna klima brez zunanje enote je običajno manjša in ne zahteva posebnih vgradnih del v stavbi. Namesto eksternega dela za hlajenje uporabljajo zrak iz prostora, vendar še vedno potrebujejo dostop do okolice za izpihovanje odvečnega toplega zraka, kar se običajno izvede skozi okno.

klima brez zumanje enote

Raznolikost modelov na trgu

Zaradi široke ponudbe je pomembno vedeti, kako izbrati klimatsko napravo, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Pri izbiri lahko upoštevate različne dejavnike, kot so zmogljivost, energijska učinkovitost, dodatne funkcije in blagovna znamka. Če potrebujete nasvet, pa se lahko vedno obrnete na izkušene svetovalce, ki vam bodo pomagali. Danes so tovrstni pripomočki izredno zmogljivi, varčni in tihi, zahvaljujoč sodobni tehnologiji. Nekatere imajo različne dodatne funkcije, ki še izboljšajo udobje uporabe, in jih je mogoče upravljati s pametnim telefonom.

klima

Njihov pomen v sodobnem svetu

Tovrstne naprave so postale nepogrešljiva oprema v sodobnem svetu, saj nam nudijo prijetno hlajenje v vročih poletnih dneh in ogrevanje v hladnejših delih leta. Zaradi njihove dostopnosti jih najdemo v številnih domovih, pisarnah, šolah, vrtcih in trgovinah. Te naprave so postale nepogrešljiv del našega vsakdana. Moč hlajenja in poraba električne energije sta pomembna faktorja pri izbiri. Prenosne izvedbe ne zahtevajo nobenega posega v stavbo, zato so zelo primerna za najemnike ali tiste, ki se pogosto selijo. Ena od ključnih prednosti prenosnih izvedb je njihova prenosljivost, saj jih ob selitvi enostavno vzamete s seboj.