Okrasitev doma in novoletne jelke, brez stresa

Za marsikoga so božični prazniki najlepši in najbolj čaroben čas v letu. Višek le-tega predstavlja božič in postavljanje božičnega drevesa, ki po izročilu prednikov simbolizira večno drevo življenja. Sprva so ga naši predniki postavljali na ograje, vrtove ali ob vhodu v vas, brez dekoracij ali olepšav. Šele ko so jih prenesli v dom, so opazili, da so drevesa sama po sebi precej pusta, zato so jih začeli olepševati z različnimi okraski za novoletno jelko, od rdečih jabolk, pozlačenih orehov ali lešnikov, doma pečenimi piškoti v različnih oblikah, s papirnatimi trakovi, suhimi pomarančami … Danes si ne predstavljamo prazničnega drevesca brez lučk, ki so okraski za jelko postali šele v 18. stoletju, ko so svečke na drevescih k nam prinesli nemški protestanti.

okrasi za jelko.1

Kaj vse gre na praznično drevesce?

Največkrat je tako, da drevesce dekoriramo popolnoma po svojem okusu. Seveda na njej ne smejo manjkati raznoliki okraski za jelko, lučke in božična zvezda na vrhu, ki jih dopolnimo z okroglimi bunkicami, dekorativnimi figuricami, perlami in trakovi. Pravil pri dekoriranju ni, dekorativni elementi naj bodo takšni, ki so vam všeč in predstavljajo vas, tudi če se med seboj morda ne ujemajo ravno po barvi ali po obliki. Na zunanjih drevescih pred hišo največkrat obesimo le lučke, ki s svojo barvo in utripanjem poskrbijo za magičnost, še posebej, ko na takšno drevo zapade prvi sneg.

Trendovski okraski za jelko

Čeprav je dekoriranje drevesca opravilo, ki se ga praviloma lotimo en dan pred božičem, pa nas nakupovalni centri, mesta in druge javne površine na prihod praznikov opozarjajo že v začetku decembra, ponekod pa tudi že prej. Velike okrasitve so največkrat pripravljene po aktualnih smernicah, pri čemer pa se ne spreminja toliko sama vsebina, kot se spreminjajo barve. Če rdeči okraski za jelko veljajo za tradicionalne, je na modernih drevescih mogoče najti vse barve, kar se jih spomnite, še posebej priljubljene pa so zlata, srebrna, rožnato-zlata, modra in tudi črna. Moderna drevesca so praviloma dekorirana razkošno in bogato, z veliko zvezdo na vrhu in kopico daril pod njimi.

okrasi za jelko2

Doma izdelani okraski za novoletno jelko

Če ste nekoliko bolj tradicionalni in imate raje preprostejša drevesca z nostalgični spomini, lahko dekoracije ustvarite tudi sami. Med najpogostejšimi doma izdelanimi okraski za jelko so tisti iz slame, storžev, pozlačenih orehovih lupinic, piškotov, bonbonov, posušenih pomaranč, cimetovih rolic … Seveda se lahko lotite tudi kompleksnejših origamijev iz papirja, izdelave dekoracij iz lesa ali fine mase. Drevesce s preprostejšo dekoracijo morda res ne zgleda tako bogato kot moderna drevesca, vseeno pa ima svoj čar in vzbuja občutek pristnosti, še posebej, če so dekoracije ročno delo vas ali vaših družinskih članov. In če vsako leto dodate nekaj novih dekoracij, bo hitro tudi to postalo bogato.

okrasi za jelko

Pravo drevo, umetno ali leseno?

Po tradiciji se za praznike postavi pravo drevo, vendar se marsikdo iz naravovarstvenih razlogov raje odloči za umetno različico. Umetno drevesce je izjemno praktično, saj ga lahko uporabite vsako leto znova, poleg tega pa ne oveni in odvrže iglic, tako kot pravo. Iglice po celem stanovanju je namreč ena največjih nadlog pravega drevesa, zato za vse tiste, ki imate radi pravo drevo, obstaja tudi rešitev drevesa v loncu, ki ga po uporabi zasadite na dvorišču ali v gozdu. Za tiste najbolj ozaveščene, kjer ne prideta v poštev ne pravo ne plastično drevo, pa obstaja leseno božično drevo.

Naj vam dekoriranje doma ne predstavlja dodatnega stresa

December je čudovit mesec, poln magičnosti, ljubezni in veselja. Čeprav imamo vedno občutek, da moramo z vsem hiteti – z nakupom daril, s postavljanjem drevesa, z dekoriranjem doma ipd., pa se je v vsej tej praznični mrzlici dobro znati ustaviti in uživati v vsej tej čarobnosti.