šport in prosti čas

Top 5 destinacij za smučanje v Sloveniji?

Slovenija spada med boljše destinacije za različne športne dejavnosti, med katerimi ne manjkajo niti zimski športi. Imamo nekatera najboljša smučišča, ki so precej razgibana – od takšnih, kjer se z dilami skorajda zapeljete v center mesta (Pohorje smučanje pod Bellevuejem) ali ki so le streljaj od nekaterih največjih nacionalnih znamenitosti (Kanin, Rogla) do takšnih, na katerih potekajo mednarodna tekmovanja na najvišji ravni (Kranjska Gora). Pohvalimo se lahko s kar 40 zimskimi centri, ki nudijo bogato ponudbo zimskih športov, rekreacije in sprostitve. Pri določanju, kateri športni-rekreacijski centri so med top 5 v Sloveniji, smo upoštevali različne kriterije. Velik poudarek je na infrastrukturi, dolžini prog in njihovi urejenosti, prilagojenosti različnim znanjem ter dodatni ponudbi.

smučišča1 (1)

Kanin – vožnja nad oblaki

Kanin je naše najvišje ležeč športni objekt, ki se nahaja na 2.300 metrih nadmorske višine s čudovitimi razgledi na Alpe in Jadransko morje. Zaradi izjemne lege omogoča uporabo od zgosnje zime pa vse do pozne pomladi, ko so temperature v dolini že precej visoke. Nudijo 30 km prog, ki pa so primernejše tako za manj kot bolj izkušene športnike. Poleg klasične smuke vam nudijo še številne druge aktivnosti, od učenja prvih zavojev, prostega sloga, turne smuke in sankanja do jadralnega padalstva.

smučišča22

Krvavec – le streljaj od prestolnice

Krvavec sodi med najboljša smučišča in se nahaja le streljaj od Ljubljane, zaradi česar je še posebej priljubljeno pri družinah in rekreativcih. Ponuja 29 kilometrov prog različnih težavnosti, poleg tega pa še servis, izposojo opreme, turno smuko, nočno vožnjo, sankanje, snowbiking, snežni park, izlete s krplji in zimske pohodniške ture. Njegova največja prednost je zimska inverzija, zaradi katere se Krvavec koplje v soncu, medtem ko v dolino prekriva gosta megla.

smučišča.p1

Kranjska Gora – najboljša smučišča za družine

Kranjska Gora je še en zimsko športno-rekreacijski center, ki je zaradi svoje nizko ležeče lege priljubljen predvsem pri družinah. Odličen teren in položna pobočja so odlična za učenje prvih zavojev, kar 5 otroških prog pa je raj za najmlajše. Skupaj nudijo 18 prog različnih zahtevnosti v skupni izmeri 20 kilometrov. Ob vznožju se nahajajo številni hoteli, zasebne nastanitve in wellness centri, na dosegu roke pa so tudi številne restavracije in bari. Le nekaj kilometrov stran si lahko ogledate nordijski center Planica in naravni rezervat Zelenci, iz Kranjske Gore pa se brez težav sprehodite do znamenitega jezera Jasna.

smučišča

Rogla – nekaj za vsakogar

Rogla spada med najboljša smučišča v Sloveniji zaradi svoje urejenosti in široke ponudbe. Nudijo 13 km urejenih prog za vse vrste zimskih navdušencev in 18 km urejenih prog za tek. Pohvalijo se lahko tudi s Fun parkom za izvajanje številnih vragolij in trikov, progo za sankanje, izlete s krplji ter nočno vožnjo. Okrog športnih objektov je dobro poskrbljeno tudi za nastanitev, sprostitev in kulinariko, le streljaj stran pa lahko obiščete znamenito Pot nad krošnjami ali se odpravite na pohod do Lovrenških jezer. Zaradi lege in infrastrukture je športno-rekreacijski center priljubljen tudi pri drugih športnikih, ki Roglo izberejo kot destinacijo za priprave na največja tekmovanja.

Mariborsko Pohorje smučanje z nostalgijo

Poleg tega, da sodi med najboljša smučišča pri nas, se lahko pohvali tudi z nazivom največje, tako po dolžini prog kot po površini, nekateri pa verjamejo, da tudi z nazivom najstarejše. Turistično, športno in rekreacijsko središče se razprostira se vse od Bellevueja nad Mariborom  do Areha nad Rušami, kjer svoje storitve ponuja skozi celo leto. Pozimi nudijo 42 kilometrov prog različnih težavnosti, za tekače pa 27 km prog, nočno vožnjo, sankanje … Prizorišče je znano predvsem po Zlati lisici, ženski tekmi za svetovni pokal, ki pa je zaradi pomanjkanja snega v spodnjem delu proge zadnja leta žal v Kranjski Gori. Nizka lega je sicer težava v toplih zimah, je pa zato odlično izhodišče za obisk bližnjega Maribora.