tehnologija in znanost

Spustite v svoj dom več čistega zraka

Vse več ljudi se v zadnjem času spopada z različnimi dihalnimi težavami zaradi slabe kvalitete zraka, ki ga vdihavamo. Večina ima manjše težave, zaradi katerih niti ne pomislijo, da bi bil lahko razlog zgolj slab zrak. Nekatere mučijo redni glavoboli nepojasnjenega razloga. Drugi morda pomislijo na pogostejše odpiranje oken, a jim niti to ne pomaga.

Ključno je seveda redno prezračevanje, toda to mora biti pravilno izvedeno, kar pa lahko zagotovi pravilno nameščen prezračevalni sistem, ki vam bo omogočil redno dovajanje svežega in čistega zraka. Če vas zanima več o tem, si lahko podrobneje preberete na spletnih straneh podjetja Inštalacije Štrus: http://www.instalacije-strus.si/prezracevanje.

sistem prezračevanja

Kako poteka pravilno prezračevanje?

Če to počnemo pravilno, pomeni, da se iz stavbe oziroma notranjega prostora učinkovito izloči nečist zrak, medtem ko ga zamenja zunanji, čistejši zrak. Čist zrak se namreč po vstopu v notranjost v idealnih razmerah enakomerno razporedi po prostoru in iz njega izrine nečist zrak.

Najprej se v prostor spusti določena količina zunanjega zraka, ki naj bi bil boljše kakovosti od tistega, ki se trenutno zadržuje v notranjosti. Za učinkovito prezračevanje pa sta pomembna tudi smer zračnega pretoka in porazdelitev po samem prostoru oziroma stavbi, saj je od tega tudi odvisno, koliko nečistih delcev iz zraka se bo odstranilo.

prezračevanje

Namerno ali nenamerno prezračevanje

Če namerno prezračevanje povzročimo sami z mehansko menjavo zraka, pa lahko pride tudi do nenamerne menjave zunanjega in notranjega zraka. To se zgodi takrat, ko naši notranji prostori niso dobro zaščiteni oziroma ima stavba, v kateri bivamo slabo izolacijo. Posledica je slabo tesnjenje, zaradi česar skozi različne odprtine zrak odteka iz prostora.

Zelo učinkoviti so sodobni prezračevalni sistemi, ki so vgrajeni v samo stavbo. Vendar je pred vgradnjo potrebno dobro zatesniti prostor. Tu ni prostora za nepravilnosti, saj zelo hitro povzročijo neprijetno nenamerno menjavo zračnega toka, poleg tega pa zelo hitro lahko na svoji koži občutite vplive zunanjih vremenskih razmer. Učinkovito in strokovno izvedeno prezračevanje vam uredi izkušena ekipa podjetja Inštalacije Štrus.