dom in vrt

Otroške omare, postelje in vse za sanjsko sobico

Otroška soba je več kot samo soba za spanje. Je prostor za igranje, učenje in druženje, v najstniških letih pa tudi varno zatočišče, ki otroku nudi vso potrebno zasebnost. Čeprav se vam izbira otroške omare ali otroške posteljice ne zdi nič kaj posebnega, pa je pri nakupu večjih kosov pohištva dobro pomisliti tudi malce vnaprej in izbrati takšno, ki bo raslo skupaj z otrokom.

otroška soba-

S tem si boste prihranili čas, energijo in nepotrebne stroške ob menjavi otroškega pohištva, ko otrok stopi v najstniška leta. Za vas smo pripravili nekaj predlogov in nasvetov za opremljanje in izbiro, navdih zanje pa smo našli v spletni trgovini Salon pohištva. Njihovo ponudbo si lahko ogledate na https://www.salonpohistva.si/otroske-omare.

Manj je več

Morda se vam zdi, da otroška soba rabi veliko stvari. V resnici temu ni tako in če vas moti prazen prostor ali neizkoriščena stena, verjemite, da ga bodo hitro zapolnile igrače, oblačila ali posterji. Z uporabo le tistih kosov pohištva, ki jih otrok res potrebuje, boste ustvarili več prostora za igro in druženje ter si pustili prostor za nadgradnjo, ko bo vaš otrok odraščal.

Poskrbite za veliko prostora za igro na tleh ter izberite preproste in nevtralne kose pohištva, katerih nakupa ne boste obžalovali ali čez nekaj let menjevali. Pridih otroškosti še vedno lahko vdihnejo otroški pisarniški stoli in fotelji, pisane preproge, igrače, blazine, paviljoni, lučke in podobni otroški dodatki, ki jih je enostavno in ceneje zamenjati.

Prebudite otroka v sebi

Otroci vidijo svet drugače kot odrasli, za njih je poln domišljije, magije in čarobnosti. Če želite opremili otroško sobo po otrokovem okusu, morate prebuditi otroka v sebi in opremljati skozi njihove oči. V kolikor je malček že toliko star, ga lahko brez težav vključite v opremljanje, da vam pomaga izbrati barve in pohištvo. Čeprav vam morda ni ravno všeč njegova izbira barvnih kombinacij ali pograd namesto klasične otroške posteljice, pa bodite vsaj odprti za kompromise. Vedeti morate, da bo ravno on v prostoru preživel največ časa, zato je dobro, da se v njem počuti prijetno in domače.

Majhen prostor, a velika domišljija

Za čim boljši izkoristek prostora si pred opremljanjem otroške sobe naredite načrt, s katerim boste najboljše umestili vso pohištvo v prostor in sploh videli, kaj res potrebujete. Otroške omare in postelja sta verjetno najbolj nepogrešljiva kosa pohištva v otroški sobi, za večje oz. šolske otroke pa tudi pisalna miza in kakovosten otroški pisarniški stol.

otroška soba salonpohistva

Četudi nimate na voljo velike površine, pa poskusite čimbolj izkoristiti prostor. Eden izmed načinov, kako doseči učinek prostornosti v majhni sobici je, da vso pohištvo potisnete ob steno, v sredini pa pustite prostor za igro. Premislite, kje je vir naravne svetlobe ter tam načrtujte igralni kotiček ali pisalno mizo za učenje. Postelja naj bo postavljena stran od vira toplote oz. radiatorja. Otroške omare ponavadi umestimo tam, kjer je največ prostora, nikakor pa te naj ne ovirajo naravne svetlobe ali prehodov.

Velike otroške omare za vedno pospravljeno sobo

Otroci imajo veliko stvari. Od takšnih in drugačnih igrač in pripomočkov do vedno spreminjajoče se garderobe in oblačil za različne letne čase. Da boste kar se da organizirani, otroška soba pa vedno pospravljena, izberite velike omare, v katerih bo vsaka stvar našla svoje mesto. Priporočamo, da izberete takšne, ki imajo različne načine shranjevanja – od obešalnikov, polic in predalov, na katere lahko shranite tudi škatle s stvarmi, ki jih ne uporabljate preveč pogosto.

Otroške posteljice, najpomembnejši kos pohištva

Otroci rastejo s skoraj svetlobno hitrostjo. Še pred kratkim so spali v zibelki zraven vas, zdaj pa že v svoji sobici, morda celo potrebujejo širšo posteljo. Za najmlajše izberite ljubke otroške posteljice, ki rastejo skupaj z njimi, obenem pa jim z zaobljenimi robovi in zaščitnimi letvicami nudijo najboljšo varnost v vsakem obdobju življenja.

otroške posteljice

Ko otrok nekoliko zraste, jo preprosto zamenjate z nekoliko nižjo ograjico. Za nekoliko večje otroke je postelja pomemben kos pohištva, na katerem spijo, sanjajo, sanjarijo, skačejo, se učijo, berejo… Zato nikar ne varčujte z denarjem in izberite pravo. Takšno, ki je udobna, kakovostna in je ne bodo tako hitro prerasli, obenem pa ne škripa in morda celo nudi dodatno ležišče ali prostor za shranjevanje.

Otroški pisarniški stoli za zdrav razvoj hrbtenice

Dandanes otroci veliko več sedijo kot nekoč. Če so nekdaj za pisalno mizo pisali nalogo in se učili, dandanes za njo tudi klepetajo s prijatelji, igrajo video igrice ali se celo šolajo od doma. Zato so kakovostni in ergonomski otroški pisarniški stoli smiselna izbira za zdravo hrbtenico otrok, ki se šele dobro razvija. Otroški pisarniški stoli morajo biti v prvi vrsti udobni ter nastavljivi po višini, pravijo v Salon pohištva.

otroški stoli

Priročno je, če so na koleščkih in da niso pretežki, malčke pa bodo verjetno najbolj navdušili ravno barve in pisani vzorci. Seveda pa boste največ za zdrav razvoj otrok naredili s tem, da jih boste spodbudili k gibanju in preživljanju prostega časa zunaj, klepetanje s prijatelji ali branje pa lahko vsake toliko opravijo tudi na udobnih otroških stolčkih ali taburejih.

Ne pozabite na varnost

Otroci so razigrana bitja, ki šele odkrivajo svet okrog sebe, zato poskrbite za njihovo varnost, ne glede na to, koliko so stari. Za radovedne malčke, ki so šele začeli kobacati in hoditi, izberite pohištvo, ki ima zaobljene robove in varnostne ograjice, nekoliko bolj razigranim predšolskim in šolskim otrokom pa iz dosega umaknite vso nepotrebno pohištvo, ki bi jih lahko kakorkoli ogrozilo. Poskrbite, da bo izbrano pohištvo masivno in dovolj stabilno, da se ne prevrne, če otrok spleza nanj. Ne pozabite tudi, da morate police, regale in omare dodatno pritrditi na steno.