dom in vrt

Polaganje tlakovcev z vrhunskimi pripomočki

Lepo urejen zunanji ambient je kazalnik ustvarjalnosti, splošne urejenosti in pristnosti, ki jo izbrano polaganje tlakovcev v razne prikupne oblike, le še popestri. Če se odločate za sveže polaganje tlakovcev ali le obnovitev, vam bo v pomoč odličen pripomoček, tako imenovan visoko zmogljiv križni linijski laser, zaradi katerega bo delo potekalo enostavno, natančno in brez zapletov.

Če se boste v delo podali sami, vam svetujemo, da imate vsaj nekaj predhodnega znanja, ki ga lahko uporabite in si ustvarite kvalitetna tla. Če tega znanja nimate, delo raje prepustite strokovnjakom, ki vam bodo to uredili hitro, kakovostno in profesionalno s pripomočki in večletnimi izkušnjami.

 

Polaganje tlakovcev in faze priprave

Tlakovanje je proces, pri katerem bodo groba tla zaslovela v raznih barvah, dimenzijah in teksturah, izbranih modernih tlakovcev. Ta proces je uporabnikom predvsem ljub zato, ker imajo čisto in urejeno okolico, brez plevela, trave in blata. Kako pa poteka ta del?

Proces delimo na 2 fazi:

  • prva faza je namenjena pripravi podloge za polaganje tlakovcev;
  • druga pa se začne in konča s fino pripravo in utrditvijo.

Faza 1: to je začetna in zelo pomembna faza, ki vam omogoča, da tekom uporabe, ne prihaja do neravnin na izbranem območju. S tem ko pravilno pripravimo podlago, zagotovimo ustrezno nosilnost terena in tako preprečimo zadrževanje deževnice med samimi elementi. Tukaj delo zajema določitev višine in padca območja, izkop neustreznega materiala, nasutje in nato utrjevanje tamponskega sloja – to je plast gramoza, ki je pod vrhnjo plastjo cestišča/ betona oz. v našem primeru, pod tlakovanci.

priprava podlage za polaganje tlakovcev

Faza 2: na plast, ki smo si jo pripravili predhodno, položimo taypro zaščitno folijo, ter nanjo nasujemo okoli 4 cm peska, ki ga komprimiramo (stisnemo ali zgostimo) ter porežemo tako, da ustreza višini in padcu. Tako, površino imamo pripravljeno. Zdaj nam lahko pomaga križni linijski laser, po katerem delamo popolnoma ravno. In tako lahko začnemo iz spodnjega dela dvorišča in nadaljujemo proti zgornjemu delu. Tukaj je pomembno, da izbiramo elemente podobnih ali istih barv, da bodo lepo usklajeni in poenoteni.

Pazite tudi, da pustite vmes režo za fugirno maso, ki bo preprečila premikanje elementov, trenje ter razrasti plevela in trave. Kot fugirno maso se v večini primerov uporabi kar mivka ali droben pesek. Nato sledi utrjevanje z vibracijsko ploščo, ki ne poškoduje tlakovcev, vendar jih le utrdi in »prizemlji«.

Da bi polaganje tlakovcev šlo kot mora, pa nam pri tem lahko pomaga zelo kakovosten pripomoček, imenovan križni linijski laser.

 

Visoko zmogljiv križni linijski laser za vsakega mojstra

križni linijski laser

Križni linijski laser je odličen pripomoček, tako za zunanje kot tudi notranje aplikacije, saj vam omogoča premer delovnega območja do kar 60 m. Različni laserji imajo drugačne komponente, vendar večina jih vsebuje stenski in nožni nosilec, na katerega ga namestite in si nastavite področje delovne linije. Projicira se lahko na tla, steno ali strop.

 

Kako križni linijski laser deluje?

Narejen je tako, da generira dve liniji – dve črti, ki se izrišeta v izoblikovan laserski križ. Lahko pa se nastavi tudi izmenično, tako, da je projicirana samo vertikalna ali samo horizontalna linija. Sama naprava jih generira tako, da samodejno izravna linijo, tudi na rahlo nagnjenih površinah. V primeru, kadar naprava preseže območje izenačevanja, se to označi z optičnimi signali, ki jih začne oddajati. Na napravi začne utripati opozorilna luč.

 

Zmogljivost naprave

Laser je odlično merilno orodje za niveliranje ter precizno izravnavanje številnih elementov. Projicirane linije so 100 % natančne in omogočajo brezhibno delo tudi na daljših razdaljah. Možnost preklopa tudi na generiranje diagonalnih linij, kar je odlično za delo ob ali na stopnicah.

Funkcionalnost je za križni linijski laser na vrhuncu, saj ne omogoča pomoči samo gradnjam objektov, ampak prav tako izravnavi in postavitvi slik, pohištva, tapet, keramičnih ploščic in podobno. Omogoča torej izredno natančno linijo, ki ima v povprečju +- 1 mm/ 10 m natančnosti.

 

Storitev in kakovosten izdelek z roko v roki

Če stopimo nazaj in se spomnimo, da za brezhibno, natančno delo za polaganje tlakovcev potrebujemo tudi vrhunske pripomočke, s katerimi lahko kreativno ustvarjamo natančne linije, razmike med predmeti in kar je najpomembnejše, da naredimo podlago ravno, se zavemo, da pa je morda resnično bolje prepustiti to delo strokovnjakom, ki imajo svoje področje v malem prstu.

Imajo prav tako vsa potrebna orodja in občutek, kako pravilno urediti stvari, da bodo dolgotrajne in urejene kakovostno. Da pa storitvi, ki smo jo opisali danes, odgovarja družba, ki smo jo poimenovali križni linijski laser, pa ni dileme. Skupaj ustvarjata par, ki eden z drugim odlično sodelujeta in se dopolnjujeta.

Torej, kot rečeno, če se boste sami lotili urejanja okolice, vam bo ta kakovostni pripomoček nudil vso podporo in vam omogočil natančno izvedbo, na katero boste kasneje naravnost ponosni. Če pa niste dovolj samozavestni in bi raje izdelavo prepustili strokovnjakom ter v tem času pomagali ali ustvarjali kaj drugega, pa je tudi to dobra odločitev.