dom in vrt

Samodelujoči pripomočki za hitro ureditev doma

V sodobnem svetu, v katerem ob vseh obveznostih čas postaja vse bolj dragocen, je pomembno najti načine, kako poenostaviti vsakodnevna opravila. Eden od najboljših pripomočkov za ohranjanje čistoče doma bo vsekakor robotski sesalec. Zlasti če izberemo kakovosten robotski sesalnik za suho in mokro čiščenje, ki ponuja celovito rešitev za vzdrževanje čistoče tal, bomo pridobili dodaten čas. Kako izbrati robotski sesalec, ki nam bo olajšal delo oziroma ki bo prilagojen glede na naše potrebe, kakšne so njegove prednosti in slabosti in v kakšnem cenovnem okviru je na voljo?robotski sesalec

 

Robotski sesalec kot zanesljiv pomočnik

Robotski sesalec zagotovo lahko postane naš glavni pomočnik, saj samostojno čisti naš dom, mi pa se tačas lahko posvetimo drugim opravilom. To je še posebej koristno, če smo izjemno zaposleni z različnimi vsakodnevnimi opravki oziroma če se naša družina spopada s časovno stisko. Obenem je lahko odličen za starejše osebe, ki potrebujejo pomoč v gospodinjstvu. Napredni robotski sesalec je opremljen s senzorji in pametnimi algoritmi, ki zagotavljajo navigacijo po prostoru in s tem temeljito ter varno snaženje tal. Nekateri uporabljajo tudi kamere in lasersko tehnologijo za natančno mapiranje prostora. Lahko zaznajo ovire in umazanijo ter se prilagajajo različnim vrstam površin, kot so preproge, lesena tla in ploščice. Del ponudbe si je mogoče ogledati npr. na tem naslovu: https://www.dreame.si/kategorija-izdelka/robotski-sesalniki/  Njegovi aduti so, poleg naštetega, med drugim še:

  • Dostopnost do težko dosegljivih mest: Robotski sesalniki so zasnovani tako, da lahko dosežejo težko dostopna mesta, kot so prostori pod pohištvom in koti. To zagotavlja celovitejše čiščenje, ki ga s klasičnimi modeli težko dosežemo.
  • Časovniki in urniki: Večina modelov omogoča nastavitev časovnika in urnikov. Tako lahko vnaprej določimo, kdaj naj robotski sesalec začne čistiti, tudi če nas ni doma. S tem si zagotovimo redno vzdrževanje.
  • Samodejno praznjenje posode: Nekateri so opremljeni s funkcijo samodejnega praznjenja posode za prah. To pomeni, da se po končanem delu vrnejo na polnilno postajo, kjer samodejno izpraznijo posodo za prah v večjo vrečko ali posodo, kar zmanjša potrebo po pogostem ročnem praznjenju.
  • Možnost prilagajanja moči sesanja: Pri nekaterih lahko prilagajamo moč glede na vrsto površine. To je še posebej koristno pri prehodu s trdih tal na preproge, kjer je potrebna večja moč.

Mnogi so povezani z tudi mobilnimi aplikacijami za pametne telefone, ki omogočajo nadzor in spremljanje na daljavo. Preko aplikacije lahko nastavimo urnike, spremljamo potek dela in prejemamo obvestila o stanju naprave.

robotski sesalniki2 (2)

Kakovosten robotski sesalnik za suho in mokro čiščenje za dodatno učinkovitost

Robotski sesalnik za suho in mokro čiščenje združuje funkcionalnost sesalca in mokrega čistilca v enem. To pomeni, da lahko poleg sesanja prahu in umazanije tudi obriše tla, kar zagotavlja še boljše rezultate. Ko se odločamo zanj, upoštevajmo naslednje smernice:

  • Ocena potreb: Pred nakupom je pomembno oceniti naše specifične potrebe. Ali imamo večinoma trda tla ali preproge? Ali potrebujemo funkcijo mokrega snaženja? Kako velik je naš dom? Odgovori na ta in podobna vprašanja nam bodo pomagali zožiti izbiro.
  • Primerjava funkcij: Primerjajmo različne aparate glede na njihove funkcije. Preverimo navigacijske sposobnosti, kapaciteto posode za prah, življenjsko dobo baterije, možnost programiranja urnikov in dodatne funkcije, kot so samodejno praznjenje in povezljivost z mobilno aplikacijo.
  • Kakovost izdelave in znamka: Izberimo znamko, ki je znana po kakovostnih izdelkih in zanesljivem servisu. Preverimo ocene uporabnikov in priporočila strokovnjakov, da se prepričamo o zanesljivosti in trajnosti izbranega modela.
  • Garancija in podpora: Prepričajmo se, da ima izbrani robotski sesalnik za suho in mokro čiščenje garancijo in da je na voljo dobra podpora strankam. To nam bo zagotovilo nemoteno uporabo in ustrezno pomoč v primeru težav.

Pri odločanju za nakup imejmo v mislih, da ima določen robotski sesalnik za suho in mokro čiščenje lahko tudi nekatere lastnosti oziroma omejitve, ki nam morda ne bodo nudile vsega, kar si želimo. Na primer, omejena življenjska doba baterije, kar pri večjih površinah pomeni, da mora čistiti v več ciklih, saj se mora vračati na polnilno postajo. Nadalje ima lahko posoda za prah in rezervoar za vodo manjšo kapaciteto v primerjavi s tradicionalnimi različicami, zato ju moramo pogosteje prazniti in ponovno polniti, kar v večjih gospodinjstvih spet terja nekaj več časa. Pojavijo se lahko tudi težave z navigacijo oziroma še vedno se lahko zatakne pod pohištvo, zaplete v kable ali ne more prečkati nekaterih ovir, kot so višji pragovi ali gosti tepihi. Upoštevajmo torej naše razmere, da bo naša končna odločitev smotrna.

robotski sesalnki 22

Cenovni razpon in dodatni stroški

Robotski sesalec ter še zlasti robotski sesalnik za suho in mokro čiščenje z naprednimi funkcijami je pogosto dražji od tradicionalnih različic, vendar uporabnost odtehta ceno. Najcenejše modele sicer lahko dobimo že za dobrih 200,00 EUR, najdražje pa za okoli 1.500,00 EUR in več. Kasneje imamo lahko tudi morebitne stroške za popravila ali zamenjavo, v kolikor senzorji, motorji in elektronika sčasoma odpovedo. Z ustreznim načrtovanjem, kateri bo najbolj ustrezal našemu življenjskemu slogu in bivalnim ali delovnim okoliščinam, bomo našli takega z nam sprejemljivo ceno.

robotski sesalniki za suho in mokro čiščenje