Zagotovite otroku čim manj stresno uvajanje v vrtec

Ko gre vaš malček prvič v vrtec je to prav gotovo prva velika sprememba v njegovem kratkem življenju. Zato je pomembno, da je uvajanje v vrtec kar se da prilagojeno njegovim potrebam in osebnosti. Želimo namreč, da ob tem začuti kar se da malo stresa. Kot vam bodo znali povedati strokovnjaki v podjetju Veva, lahko neprimerno uvajanje v vrtec zelo zakomplicira ta prehod. Malčki, ki sprememb ne sprejemalo dovolj dobro, imajo ob nepravilnem ravnanju lahko namreč izjemne težave pri prilagajanju. To pomeni, da lahko traja tudi več mesecev, preden otrok povsem neobremenjen za kratek čas zapusti svoje starše.

Ob tem naj omenimo, da je prihod novih otrok lahko zelo stresen tudi za same vzgojiteljice, sploh kadar govorimo o zares majhnih otrocih v jasličnih skupinah. Le te morajo namreč čustveno poskrbeti za nove varovance in v primeru, da ima večje število malčkov težave z navajanjem na nove razmere, je delo s celotno skupino lahko zelo oteženo. Zato je pomembno, da tudi starši poskrbijo, da je ta prelomnica kar se da enostavna za vse.

 

Na kakšen način v podjetju Veva priporočajo uvajanje v vrtec?

Strokovnjaki svetujejo, da se uvajanje v vrtec začne že doma. Otroku je potrebno pred samim prihodom v novo okolje veliko povedati o tem kaj vse lahko tam pričakuje. Treba ga je motivirati in mu ga predstaviti kot nekaj zanimivega in vznemirljivega, kot kraj kjer bo spoznal nove prijatelje in se tudi veliko naučil.

Dobro je, da se mu že pred tem pokaže kakšne pripomočke, ki jih bo tam uporabljal in ga na tak način animirati. Prav tako je dobrodošlo, da otroku pripovedujete pravljice o dogajanju v vrtcu in šoli, da dobi neko širšo sliko o tem kaj se tam dogaja.

 

Obiščite vrtec in spoznajte vzgojiteljico že prej

Skoraj da nujni so tudi sprehodi mimo vrtca vsaj kak mesec preden ga začnejo otroci redno obiskovati. Pomembno je namreč, da mu okolje ni tuje. Otrok bo veliko bolj enostavno vstopil v prostor, ki mu je poznan že od prej in se tam počutil bolj varno.

uvajanje v vrtecPomembno je, da se otrok pred pričetkom rednega obiskovanja vrtca spozna tudi z vzgojiteljicami. Dobrodošlo je, da skupaj z njim obiščete dneve odprtih vrat, ki jih te ustanove po navadi prirejajo nekaj mesecev pred pričetkom šolskega leta. Tako se bodo malčki spoznali z vsemi vidiki novega okolja in se nad njim tudi navdušili. Videli bodo igrače, ki jih tam čakajo in morda spoznali tudi bodoče sošolce. Doma se morajo starši nato o izkušnji z obiskom veliko pogovarjati in jo predstaviti kot nekaj izjemnega.

 

Prehod iz jasli v vrtec

uvajanje v vrtec

Če vas otrok pred tem že obiskuje tudi jasli, je najbolje da nekaj tednov pred prehodom začnete usklajevati oba urnika. Tako bo stres ob prehodu veliko manjši saj otrok ne bo doživel tako drastične spremembe vsakdanjega ritma. Zaželeno je, da starš v prvih nekaj dneh sploh ne zapusti prostora v katerem se otrok nahaja. Na tak način se bo malček vedno čutil varno. V nasprotnem primeru se lahko zelo ustraši in vse nadaljnje poskuse odhoda staršev bo doživel kot izjemno travmatične.