šport in prosti čas

Ali lahko sami izračunamo indeks telesne teže?

Vsak, ki se spopada z odvečnimi kilogrami, išče najrazličnejše načine, da bi svoj cilj dosegel s čim manj napora. Včasih pa ni dovolj zgolj povečati fizično aktivnost, se zdravo prehranjevati in poskrbeti za čim več spanca. Pri načrtu hujšanja je potrebna prava strategija. Pri tem pa si lahko pomagate tudi z različnimi načini spremljanja stanja svojega telesa, kot sta delež maščobe in index telesne teže izračun pa je precej preprost, zato ga lahko opravite tudi sami.

Če želite ugotoviti svoj index telesne mase formula za izračun ni preveč zahtevna. Preprosto svojo telesno maso v kilogramih delite z višino v metrih na kvadrat. Ko dobite končni rezultat, poiščete v razpredelnici, ki različne rezultate razvršča po kategorijah od stanja nedohranjenosti do normalne, povišane teže, ali različnih stopenj debelosti.

index telesne teže

Ugotovite svoj index telesne mase: formula za izračun

Od kilogramov morate torej deliti kvadratno vrednost vaše višine, zapisane v metrih. Lahko si vzamemo za primer nekoga, ki ima 70 kg, v višino pa meri 1,75 cm. Najprej je potrebno izračunati kvadrat od 1,75, kar znaša 3,06. Nato 70 (kg) delimo z dobljenim rezultatom, in dobimo: 22,88, kar pomeni idealno razmerje.

Dobljeni index telesne teže izračun naj vam služi zgolj kot okvirna orientacija. Z njim lahko na takšen način ocenite, v kateri kategoriji se nahajate. Uporabite ga tudi lahko za prikaz vrednosti, ki bi jo želeli imeti. Tako lahko primerjate želeni rezultat z dejanskim in se odločite, kako boste ukrepali naprej. V primeru, da spadate v najnižjo kategorijo, boste morali poiskati ustrezen način za pridobivanje kilogramov. Če vaš končni rezultat kaže na debelost, pa si boste morali postaviti realen načrt, kako bi jih znižali.

index telesne mase

Kako so razmejene posamezne kategorije?

Če ste dobili index telesne teže, izračun pa znaša manj kot 8,5, gre za stanje podhranjenosti. Če znaša od 18,5 do 24,99, je vaše trenutno stanje normalno. V intervalu 25 do 29,99 imate povišano maso. Od 30 do 34,99 je debelost prvega razreda, od 35 do 39,99 je debelost drugega razreda, rezultat 40 in več pa pomeni debelost tretjega razreda. Če vaš rezultat znaša nekje med 22,5 in 24,99, pomeni, da imate idealno postavo.

Morda z dobljenim rezultatom niste zadovoljni. V tem primeru boste morali spremeniti tisto, kar lahko spremenite. Ker na svojo višino ne morete vplivati, boste morali poiskati način za znižanje kilogramov. Treba pa je poudariti tudi nekatere pomanjkljivosti, ki jih ima ta vrednost, zato ni povsem zanesljiva. Tudi če vas dobljeni rezultat uvršča izven zdravih meja, to morda še ne pomeni, da ste predebeli.

index telesne težeqq

Index telesne teže: izračun ima številne pomanjkljivosti

Ker sta v končnem rezultatu upoštevana zgolj dva dana podatka, končna vrednost posledično ne upošteva številnih pomembnih dejavnikov. Vanjo nista zajeta niti spol niti starost, kot tudi ne mišična masa, kostna struktura in gostota, delež vode v telesu in podobno.

Velik dejavnik je tudi genetika, ki pa je seveda ne moremo v nobeni formuli upoštevati, a ima vseeno močan vpliv, zato jo je tudi potrebno omeniti. Idealno razmerje pa je tudi stvar osebnih želja. Nekateri si ne želijo preveč mišic, zato bo njihova idealna podoba bolj bližje suhosti, medtem ko bodo tisti, ki imajo veliko mišic, bodo imeli tudi temu ustrezno višji rezultat.

index telesne mase

Previdnost pri uporabi spletnih kalkulatorjev

Še ena pomanjkljivost, ki jo ima index telesne teže, izračun ne upošteva spola. Moški in ženska, ki imata enak rezultat, imata lahko popolnoma drugačen delež maščobe. Nekateri spletni kalkulatorji imajo sicer možnost nastavitve spola in starosti, a če preizkusite ti dve možnosti, boste videli, da ne spremenita končnega rezultata. Podobno velja tudi za starost, kjer jo boste marsikje našli, a ne bo spremenila popolnoma ničesar.

Zato velja previdnost tudi pri uporabi različnih spletnih kalkulatorjev. Služijo naj vam zgolj kot dodatna informacija, ki pa jo je potrebno jemati z veliko rezerve. Pomembno je le, da dobro poznate svoje telo in se zavedate svojih zmogljivosti in omejitev. Potem pa morate samo delati na tem, da to izboljšate.