aktualnotehnologija in znanost

Bluetooth slušalke so prihodnost

Vse več pametnih telefonov na trgu izpušča vtičnik za fizični priklop zunanjih naprav, kar pomeni, da bodo slej kot prej bluetooth slušalke postale prevladujoča izbira na trgu. Ta aktualni trend pa ni edina stvar, zaradi katere se vedno več ljudi odloča za brezžično različico. So namreč izjemno praktične, saj vas pri uporabi ne omejuje kabel, po zmogljivosti pa se brez težav kosajo s klasičnimi. Če uporabljate bluetooth slušalke, ne rabite skrbeti, kje imate telefon, tablico ali računalnik, saj brezžična tehnologija omogoča delovanje v določenem radiju od povezane naprave. Še posebej praktične so pri vadbi, kjer nimate fizičnih omejitev. Na trgu sta trenutno dve obliki, naglavne bluetooth slušalke in takšne, ki se skrijejo v uho, znane tudi kot “earbuds”.

earbuds

Veliko prednosti, skoraj nič slabosti

Brezžična različica je odlična izbira za vse, ki ne želite, da vam dolge klepete preko telefona ali užitek ob poslušanju glasbe omejuje kabel. Bluetooth slušalke vam omogočajo, da se lahko med poslušanjem brez omejitev vstanete in oddaljite od telefona, tablice ali račinalnika, brez da bi pri tem morali stisniti pavzo. Odlične so tudi pri vadbi, na primer teku, aerobiki ali jogi, saj vam omogočajo vso svobodo, ki jo vrsta vadbe zahteva. Če je največji plus ta, da jih lahko enostavno nosite povsod, je njihova edina slabost ta, da je potrebno redno skrbeti za polnjenje baterije. Čas trajanja baterije je odvisen od modela in zmogljivosti, tiste najbolj zmogljive zdržijo tudi do 18 ur.

brezžične slušalke

Kako izbrati naglavne bluetooth slušalke?

Največkrat jih vidimo na glavah igralcev računalniških igric, ki med igranjem klepetajo s soigralci, vendar so primerne tudi za vsakdanjo rabo. Naglavne bluetooth slušalke so primerne tako za poslušanje v prostem času kot v službi ali med športno aktivnostjo, saj za razliko od “earbudsov” ne morejo pasti iz ušes. Zaradi večjih naušnikov, ki pokrivajo celo uho, so dobro zvočno izolirane, tako da so odlične za tiste, ki prisegate na dober zvok. Pri njihovi izbiri bodite pozorni predvsem na velikost – dobro je, da imajo nastavljiv trak za glavo, ki omogoča prilagajanje različnim uporabnikom in nudi udobje pri daljši uporabi. Pomemben je tudi frekvenčni razpon, čas predvajanja glasbe in čas polnjenja. Dodatne možnosti, kot na primer vgrajen mikrofon, so samo dodatni plus.

naglavne bluetooth slušalke

Kaj paziti pri “earbud” različici?

Prednost teh slušalk je praktičnost in eleganca, saj jih lahko imate v ušesih, brez da bi padali v oči mimoidočim. So majhne in priročne, zato jih lahko vedno nosite s seboj v žepu. Pri njihovem nakupu je najbolj pomembna ergonomija. Namreč, če vam oblika bluetooth slušalke ne ustreza, vam ne pomaga niti najboljša kakovost zvoka in najboljše specifikacije, saj vam bodo te ves čas polzele iz ušes. Številni earbud modeli že imajo vgrajen mikrofon, mogoče pa jih je tudi upravljati s pritiski na gumb. Pakirane so v majhni in priročni škatli, ki je hkrati polnilec in omogoča hitro polnjenje, ko vam nepričakovano poide baterija. Poleg ergonomije je pomemben tudi čas predvajanja glasbe in čas polnjenja. Odlične so za mobilne situacije, na primer pogovore med vožnjo ali sprehodom ter poslušanju glasbe ali podcastov v paru.