dom in vrt

Do lepše zunanjosti stavbe na ekološki način

Ste zadovoljni z videzom svojega doma? Morda živite v starejši hiši, ki potrebuje menjavo fasade, ali pa je preprosto čas za spremembo. Ne glede na to, ali je vaša hiša že ustrezno zaščitena ali ne, je dobro ob menjavi stavbo tudi ustrezno izolirati.

Seveda je pri tem v ospredju vprašanje cene, ki se v teh kriznih časih še zvišujejo. Niso dražja le živila in gorivo, temveč se dražijo tudi gradbeni materiali. A če vaša hiša nujno potrebuje obnovo, boste morali kljub temu čim prej zagristi v to kislo jabolko.

Še do pred dvema letoma so se cene gibale okrog 40 do 50 evrov za kvadratni meter. Tako bi vas takrat za približno 250 kvadratnih metrov veliko hišo izolacija fasade stala med 10.000 in 20.000 evrov. Že spomladi letos pa so cene zrasle in se začele gibati med 50 in 65 za kvadratni meter. Seveda pa je končna cena lahko še višja, saj lahko skupni stroški vključujejo še menjavo žlebov, hidroizolacijo temeljev ali barvanje napušča.

Kako še lahko poskrbite za estetske izboljšave?

fasade

Niso le zidovi tisto, kar najprej pade v oči. Poleg fasade so najbolj vidna še okna, vrata, streha in seveda tudi sama okolica hiše. Odličen način za ureditev okolice hiše so prodniki, s katerimi lahko na čudovit način popolnoma spremenite podobo svojega vrta ali dvorišča.

Njihovi dve največji prednosti sta naravni videz in močna odpornost na vsakršne vremenske razmere. Poleg okrasa pa so prodniki primerni tudi za polaganje okoli ribnikov in vrtnih gredic, ali pa z njimi zapolnite drenažne pasove. Če ima vaša hiša ravno streho, jih lahko uporabite kot posip na strehi. Možnosti barvnih odtenkov so praktično brezmejne, saj gre za popolnoma naravni material, za katerega je značilno, da noben posamezen kos ni enak drugemu, temveč je vsak unikat.

Visokokakovostni prodniki za popolno preobrazbo okolice doma

Če je vaš vrt bolj razgiban in drzen, potem lahko njegov videz malo umirite z izbiro belega marmorja. Prodniki belega marmorja so tudi sicer zelo priljubljeni med urejevalci in lastniki vrtov, saj s svojo prisotnostjo pušča vtis elegance in čistosti. Pogosto pa se zanj odločajo tudi urejevalci grobov.

Za morda prav nasprotni učinek se lahko odločite za črni marmor, ki je na voljo v različnih velikostih. Gre za zaobljene kamne, ki prinašajo pridih skrivnostnosti in topline. S prodniki črnega marmorja boste lahko polepšali vrtne poti, lahko pa z izmenjavo belih in črnih ustvarite privlačne kontraste na dekorativnih pasovih okoli vaše hiše. Z njimi pa lahko okrasite tudi velike cvetlične lonce.

Na voljo tudi v toplejših odtenkih

fasade

Da ne bi ostali samo v klasičnih in nevtralnih barvah • poleg sive, bele in črne lahko izbirate tudi med toplejšimi odtenki. Če ste ljubitelj rdečkastih in rožnatih tonov, potem bo za vas prava izbira rožnati marmor Cristal Mix, v katerem so zaobljeni prodniki v različnih dimenzijah in različnih niansah rdečkaste, bele in rožnate barve. S to mešanico bo vaše dvorišče postalo bolj živahno. Za bolj izrazite rdeče odtenke pa bodo pravšnji prodniki rdečega marmorja.

Na voljo pa sta tudi modri in svetlozeleni marmor za vse, ki bi želeli svojemu vrtu ali dvorišču pričarati bolj hladnejši videz. S premišljenim kombiniranjem enega in drugega odtenka lahko s takšnimi prodniki ustvarite res lep okras okoli ribnika ali gredic.

Zakaj je pomembna kakovostna izolacija fasade?

Preden se končno lotite urejanja vrta in okolice, boste verjetno raje najprej poskrbeli za obnovo fasade. Namreč ključnega pomena je imeti kakovostno izvedeno zaščito stavbe, saj boste le tako zagotovili udobno in prijetno bivanje v vseh letnih časih.

Ne le, da vam bo pozimi prijetno toplo in poleti ne tako zelo vroče, temveč boste z visokokakovostno izvedbo fasade konkretno znižali svoje stroške ogrevanja. Če ste se že navadili na klimatske naprave, pa boste po obnovi lahko tudi tu privarčevali, saj doma ne bo potrebno poleti naknadno ohlajati in plačevati še dodatnih stroškov za elektriko. To se pozna na dolgi rok, so pa učinki vidni tudi kratkoročno.

Kaj vse vpliva na ceno?

Končna cena je zelo odvisna od same kakovosti fasade in uporabljenih materialov. Poleg tega pa nanjo vpliva tudi to, kakšen tip zaključnega sloja ste izbrali, in kakšna je njegova obstojnost. Na ceno pa še posebej vplivata tudi izbrana debelina in sam tip izolacije. Pred dokončno izdelavo pa je pomembno vedeti, da se cene obnove razlikujejo od cen za novogradnje.

Poudariti je treba tudi, da poznamo več različnih vrst izdelav, ki se med seboj razlikujejo glede na sam tip izvedbe. Poznamo torej prezračevalne, kontaktne in parapropustne fasade, od katerih so kontaktne pri nas v Sloveniji in v sosednjih državah najpogostejše.

Kljub dejstvu, da je cena zelo pomembna, pa vseeno bodite previdni pri izbiri izvajalca. Morda so na trgu res na voljo cenejši ponudniki, vendar se pogosto dogaja, da cena odraža kakovost. Za nižjo ceno običajno takšni izvajalci izbirajo najcenejše materiale ali pa celo vgrajujejo napačno izbrane materiale. Izbira najcenejšega ponudnika se torej lahko zelo hitro izkaže za napačno odločitev, zato izberite strokovnjaka, ki si bo najprej opravil natančen ogled in skupaj z vami poiskal najboljšo možnost za izvedbo, ki bo ustrezala vašim potrebam.