šport in prosti čas

Družinske kolesarske poti: popolno družinsko doživetje

Družinsko kolesarjenje je ena boljših kot tudi zabavnejših rekreacij za celo družino, sočasno pa tudi odličen način, kako spoznati do tedaj nepoznane kraje. Razvejano kolesarsko omrežje v Sloveniji ter raznolike družinske kolesarske poti, ki jih vključuje, vodijo do številnih tako naravnih kot kulturnih znamenitosti, družinske kolesarske poti – od lažjih do zahtevnejših – pa se vijejo po vseh slovenskih pokrajinah. Z mlajšimi otroki se lahko odpravite na krajši enodnevni izlet, ki ga zaključite z obiskom krajinskega parka, muzeja ali turistične kmetije, starejši otroci pa utegnejo biti navdušeni nad zahtevnejšim gorskim kolesarstvom.

Od morja do gora: s kolesom po celotni Sloveniji

Ena najbolj znanih kolesarskih poti pri nas je nedvomno Porečanka, bolj znana pod imenom Parenzana. Kolesarska pot, ki poteka po nekdanji železniški trasi med Trstom in Porečem, sodi med tiste družinske kolesarske poti, na katere se lahko podamo tekom celega leta. Na poti se lahko ustavite v številnih obmorskih mestih – od Kopra in Izole do Pirana – obiščete Škocjanski zatok in Sečoveljske soline ter raziščete istrsko zaledje. Ljubitelji gorskega kolesarstva in tisti z večjimi otroki pa se lahko podate na katero izmed gorskih kolesarskih poti v Karavankah ter delno ali v celoti prekolesarite izjemnih razgledov polne karavanške gorske in gozdne poti.

družinske kolesarske poti

Najlepše družinske kolesarske poti

Ena najlepših kolesarskih stez v Sloveniji se nedvomno začenja v Bohinjski Bistrici. Na 15 kilometrov dolgi, v celoti asfaltirani poti boste skupaj z otroki prečili številne bohinjske vasi in uživali v idiličnih gorskih razgledih. Kolesarska steza je opremljena s številnimi lesenimi postojankami, v katere se lahko zatečemo pred morebitnim neurjem ali zgolj zavoljo počitka. Kolesarska pot je idealna zlasti v poletnem času, ko je vročina v mestih praviloma neznosna. Ljubitelji Gorenjske bodo uživali tudi na t. i. kranjskogorski kolesarski železnici, 12 kilometrov dolgi kolesarski stezi, ki se vije od Kranjske gore do Mojstrane. Le-to lahko zaključite z družinskim obiskom slovenskega planinskega muzeja.

kolesarjenje - družina

Varnost na prvem, zabava na drugem mestu

Kolesarji zlahka pozabijo, da so del pogosto nevarnega cestnega prometa. Preden se odpravimo na kolesarski izlet, zato preverimo, da so naša kolesa tehnično brezhibna in poskrbimo za orodje, ki ga utegnemo potrebovati v primeru nezgod – zračno tlačilko, rezervno zračnico in pribor za montažo in demontažo plašča. Tako starši kot otroci ne pozabimo tudi na kvalitetno zaščitno opremo – poleg čelade lahko manjšim otrokom nadenemo tudi ščitnike za kolena in komolce. Preden se odpravimo na izlet, preverimo, kakšno bo prihodnji dan vreme – tudi močno sonce in visoke temperature lahko sicer zabavne družinske kolesarske poti spremeni v kalvarijo.

družinsko kolearsjenje

Ni kolesa? Ni problema!

Nakup kolesarske opreme za celotno družino ni majhen strošek in veliko ljudi si ga ne more privoščiti. Če vemo, da ne bomo kolesarili pogosto ali pa se še odločamo, če nam je tovrstna oblika rekreacije sploh všeč, je najbolje, da si pred prvim izletom kolesa in drugo opremo izposodimo. Izposojevalnice koles najdem v skoraj vsakem kraju v Sloveniji, v njih pa lahko iz prve roke izvemo tudi, katere družinske kolesarske poti so za našo družino najprimernejše. Izposoja kolesarske opreme je odlična rešitev tudi tedaj, kadar se želimo ogniti napornemu prevozu kolesarske opreme do izhodišča našega kolesarskega izleta.