dom in vrt

Estrihi zahtevajo izkušenega mojstra

Strojni tlaki ali estrihi v bolj poljudnem jeziku so plast betonske mase, ki služi kot pologa za talne obloge. Običajno gre za nekaj centimetrov tanko talno ploščo z enakomerno debelino, v katero so položene inštalacijske cevi za talno gretje ter toplotna in zvočna izolacija, s katero se preprečuje razširjanje udarnega zvoka po stavbi. Glede na vrsto izdelave ločimo več vrst strojnih tlakov, vendar se za stanovanjske objekte najpogosteje uporabljajo cementni estrihi. Ker njihova izvedba spada med zahtevnejša gradbena dela, je priporočljivo, da jih izvajajo za to ustrezno usposobljeni izvajalci. Za nasvet ali pomoč izkušenega mojstra obiščite spletno stran https://www.hotenjka.si/estrihi-strojni-tlaki.

Na kaj paziti, ko vgrajujete estrihe?

Preden se estrihi začnejo vgrajevati, mora biti betonska plošča pod njimi dobro posušena. S tem boste preprečili nabiranje vlage pod njimi ter posledično pokanje in razkrajanje izolacijskih materialov. Betonska plošča mora biti pred izvedbo strojnih tlakov dobro očiščena, da ne pride do neravnin v prostoru. Estrihi se nikoli ne vgrajujejo direktno na betonsko ploščo.

estrihi

Med njimi in končnimi tlaki je potrebno obvezno dodati izolacijski material, najbolje kar toplotnega in zvočnega hkrati, da se prepreči prenašanje zvoka preko sten, se estrihi nikjer ne smejo dotikati stene, to pa dosežemo z vgradnjo dilatacijskega traku. Tlakom je potrebno dati tudi dovolj časa za sušenje, v povprečju en centimeter potrebuje 10 do 15 dni, preden nanje položimo keramiko, parket ali laminat.

Zakaj izgradnjo raje zaupati strokovnjakom?

Izgradnja strojnih tlakov zahteva posebno predpripravo tal, ki je odvisna od tehničnih lastnosti in usposobljeni mojster bo najbolje vedel, kakšni estrihi in kolikšna debelina je najbolj primerna za vas. Za izdelavo je potreben tudi posebni stroj, ki sproti meša material, vgrajena črpalka pa ga potiska po ceveh v želeni del.

estrihi hotenjka

Že sam najem takšnega stroja zna biti velik finančni zalogaj, nakup pa še večji in vprašanje, koliko smiselni. Strokovnjaki bodo na podlagi izkušenj znali najbolje preceniti, koliko mikroarmature je potrebno vmešati v maso, da bodo estrihi vgrajeni močneje in ceneje. Seveda pa bo znanje mojstrov poskrbelo, da bodo vaši tlaki izdelani profesionalno in kakovostno.