dom in vrt

Kaj ne sodi na kompost?

Kaj je kompost? Gre za odličen način za gnojenje vrta in izboljšanje rasti rastlin. Uporablja se lahko tudi kot mulč ali vrhnji sloj zemlje. V tem prispevku boste izvedeli za kaj je kompost primeren, vključno s tem, kako ga izdelati, kaj vanj dati, kako ga uporabljati in kaj ne sodi na isti kup. Da bi ga kar najbolje izkoristili, je treba razumeti osnove njegovega delovanja. Z dobrim razumevanjem znanosti, ki stoji za kompostiranjem, boste lahko ustvarili zdrav in produktiven sistem na svojem vrtu. Sestavljen iz dveh glavnih sestavin: ogljika in dušika. Ogljik izhaja iz snovi kot je odmrlo listje in vejice, dušik pa iz snovi  kot so zelene rastline in ostanki hrane. Za njegovo učinkovito delovanje morata biti ti dve sestavini prisotni v pravem razmerju. Idealno razmerje med ogljikom in dušikom je 1 : 30

kaj je kompost.1.1

Ključ do uspešnega kompostiranja

Ko sta ti sestavini pomešani v pravilnem razmerju, ustvarita okolje, ki je idealno za bakterije in druge mikroorganizme. Ti mikroorganizmi razgrajujejo organske snovi in pri tem sproščajo hranila, ki so bistvena za rast rastlin. Ključ do uspešnega kompostiranja je vzdrževanje ustreznega ravnovesja ogljika in dušika v sistemu. Če je ogljika preveč, se snovi počasi razgrajujejo. Če je preveč dušika, pa bo neprijetno dišal in lahko celo privablja škodljivce. Obstaja nekaj preprostih ukrepov, s katerimi lahko zagotovite, da bo vseboval ustrezno ravnovesje ogljika in dušika. Najprej na vrh zelenega odpada dodajte plast odmrlega listja ali drugega materiala, bogatega z ogljikom. To bo pomagalo ohraniti z dušikom bogat material spodaj. Nato ga redno obračajte, da ga prezračite in spodbudite razvoj mikroorganizmov. Na koncu dodajte malo vode, da bo vlažen, vendar ne razmočen.

kaj je kompost.pnga.png

Kaj potrebujete za njegovo izdelavo?

Sedaj, ko že nekaj vemo o temi kaj je kompost, lahko nadaljujemo z njegovo pripravo. Za izdelavo potrebujete zabojnik, vile in lopato, materiale, bogate z ogljikom (listje, slama, žagovina, lesni sekanci), materiale, bogate z dušikom (pokošena trava, ostanki hrane, gnoj). Prvi korak pri izdelavi je, da položite plast materiala, bogatega z ogljikom. To bo pomagalo pri zračenju in zagotovilo hrano za mikrobe, ki bodo razgradili organske snovi. Nato na plast ogljika dodajte plast materiala, bogatega z dušikom. Vsako plast ob dodajanju navlažite. Vrste ogljika in dušika menjajte, dokler ne napolnite zabojnika. Ko je poln, ga pokrijte s pokrovom ali ponjavo da bo prisotne dovolj vlage. Za uporabo bo pripravljen, ko bo temen in drobljiv. To običajno traja od 3 do 6 mesecev, odvisno od temperature in razmerja med ogljikom in dušikom.

kaj je kompost

Kaj ne sodi na kompost?

Na splošno lahko kompostiramo skoraj vse, kar je bilo nekoč živo. To vključuje ostanke sadja in zelenjave, kavno usedlino, jajčne lupine in drugo. Vendar se morate izogibati dodajanju nekaterih stvari v kompostni kup, saj lahko privabljajo škodljivce ali zavirajo proces razgradnje. Nekatere stvari, ki jih ne smete dodajati so: meso ali kosti, saj se razgrajujejo dlje kot druge organske snovi. Tudi mlečni izdelki, maščobe in olja lahko tako kot meso in kosti privabljajo škodljivce in potrebujejo več časa za razgradnjo. Poleg tega lahko povzročijo neprijeten vonj. Tja ne smemo dati  sintetičnih materialov (plastika, blago ali papir, ki so bili obdelani s kemikalijami) ter barve ali druge strupene materiali: Te snovi so lahko škodljive za rastline.

kaj je kompost.1

Za kaj se ga uporablja?

Za kaj je kompost primeren? Lahko se ga uporablja kot gnojilo, mulč ali zgornji sloj zemlje. Bogat je s hranili in pomaga izboljšati rast rastlin. Lahko pomaga zmanjšati porabo vode, saj v tleh zadržuje vlago. Če ga želite uporabiti kot gnojilo, ga zmešajte v zemljo okoli rastlin ali ga uporabite kot zgornjo plast. Za mulčenje nanesite plast na tla okoli rastlin. Tako boste preprečili rast plevela in izsuševanje tal. Njegova uporaba kot vrhnjega sloja zemlje je odličen način za izboljšanje kakovosti slabe zemlje. Uporablja se lahko tudi za zapolnitev lukenj in izravnavo površin na vrtu. Zdaj, ko veste za kaj je kompost primeren, je čas, da ga začnete pripravljati!

kaj je kompost2