dom in vrtstoritve

Kako lahko krovstvo izboljša vaše bivanje?

Ali ste vedeli, da v Sloveniji skoraj tri četrtine gospodinjstev meče denar »skozi streho«, saj kar 70% vseh stavb nima ustrezno urejene in izolirane strehe? Streha je poleg fasade pomemben izolator, ki mora ob kakovostni izvedbi imeti čim manjše toplotne izgube, kar se v praksi kaže v nižjih stroških ogrevanja. Zato so krovstvo, stavbno kleparstvo in fasada bistvenega pomena ne samo pri prihranku denarja, temveč tudi pri udobju bivanja. Če niste prepričani, ali potrebujete krovstvo, lahko pri Libela group naročite informativni, neobvezujoč in brezplačen ogled vašega ostrešja. Tako bodo strokovnjaki ocenili, če je potrebna obnova ali menjava celotne kritine ter kako bo ta vplivala na vaše bivanje, stroške in sam objekt.

kovinske strešne krtine

Nova streha ali obnova stare?

Ocena, ali vaša stavba potrebuje popolnoma novo streho ali le obnovo stare, je odvisna od ocene trenutnega stanja ostrešja, poškodb in del, ki jih je potrebno opraviti. V Sloveniji je še vedno velik problem strupena azbestna kritina, ki jo krovstvo k sreči lahko sanira. Poleg tega je potrebno dobro premisliti, kakšen strošek prinaša obnova in kakšnega zamenjava. Morda se obnova v tem trenutku sliši bolj ugodno, pa je na dolgi rok lahko dražja, saj boste morda po nekaj letih morali ostrešje zamenjati v celoti, kar poveča končne stroške za krovstvo. Pri strošku nove strehe pa morate poleg nabave materiala in dela upoštevati tudi strošek izdelave ostrešja, odstranjevanja in odvoz stare kritine.

betonske strešne kritine

Kakšno strešno kritino naj izberem?

Izbira strešne kritine je odvisna predvsem od zunanjih vremenskih dejavnikov, naklona strehe in denarja, ki ste ga pripravljeni porabiti. Najpogosteje se uporabljajo opečna, betonska oz. kamnita ter pločevinasta strešna kritina. Seveda vse kritine niso primerne za vse objekte, k temu je treba prišteti še vremenske pogoje, na primer veliko snega, močan veter, točo ipd. Če povzamemo prednosti in slabosti posamezne na kratko:

  • opečne strešne kritine so okolju prijazne, odporne na sonce, mraz in temperaturne razlike ter imajo dolgo življenjsko dobo. Ker so težje, zahtevajo posebno načrtovanje ostrešja.
  • betonske strešne kritine so cenovno ugodne, odporne na veter, zmrzaljo in točo ter dobro izolirajo zvok. Njihova pomanjkljivost je velika teža.
  • kovinske oz. pločevinaste strešne kritine postajajo vedno bolj priljubljene, saj so cenovno ugodne, primerne za vse naklone in zelo odporne na vse vremenske vplive. Njihova specifika je nabiranje kondenza pod streho, zato je obvezno potrebno namestiti prezračevalni kanal.

Brick roof

Lahko krovstvo izvedemo sami?

Z nekaj znanja in izkušenj lahko menjavo strešne kritine izvedete tudi sami, vendar to ni garancija, da bo končni strošek nižji, kot če bi krovstvo zaupali strokovnjakom. Pri Libela group že vrsto let sodelujejo s priznanimi in kakovostnimi proizvajalci strešnih kritin, zaradi česar imajo ugodne ponudbe in plačilne pogoje pri nabavi materialov. Poleg visokih popustov pri nabavi večjih količin strešne kritine so upravičeni tudi do nižje stopnje plačila davka, kar na koncu postavi konkurenčno ceno, če krovstvo izberete pri njih. Če v to vštejete še kakovostno izvedeno delo mojstrov in večletno garancijo, je razmišljanje o samostojni menjavi kritine skoraj odveč. Na vašo željo vam opravijo tudi brezplačen informativni ogled vašega objekta, svetovanje in določitev cene, brez skritih stroškov in postavk.