dom in vrt

Kopalniška keramika, ki se je ne boste naveličali

Sanitetna kopalniška keramika je nepogrešljiva v vsaki kopalnici. Največkrat govorimo o umivalniku, straniščni školjki in tušu, za večje toalete pa v poštev pridejo še kadi in bideji. Poleg oblike posameznih elementov so za dobro počutje med nego pomembni tudi materiali, ki obsegajo več kot samo klasičen bel porcelanm in druge funkcionalne lastnosti. Verjemite, da ni vsaka straniščna školjka enako udobna in da je višina umivalnika še kako pomembna. Pri izbiri je estetsko funkcijo potrebno prilagoditi tudi potrebam vašega vsakdanjega življenja, na primer življenju z majhnimi otroki, starejšimi ali gibalno oviranimi osebami. V nadaljevanju preberite, kako lahko prava kopalniška keramika vašo toaleto spremeni v pravi mali kotiček dobrega počutja.

Kako izbrati straniščno školjko?

Pri straniščni školjki sta veliko bolj kot funkcionalnost pomembna udobje in izgled. Ni vsaka straniščna školjka enako udobna, na kar poleg oblike vpliva tudi višina montaže. Pri izbiri wc školjke boste največkrat opazili dve različici, klasično samostoječo školjko in visečo oz. konzolno školjko. Razlika med njima je ta, da se prva namesti v tla, druga pa v steno. Kakšno boste izbrali zase, je odvisno od vnaprej določene lokacije odtoka. Sodobna kopalniška keramika sledi funkcionalnosti, zato so na trgu že tudi straniščne školjke brez roba, kar pomeni lepši izgled in manj umazanije. Pomembna sta tudi splakovalnik, ki je lahko podometni ali nadometni, in pokrov, pri katerem se vedno več ljudi odloča za mehak sistem zapiranja.

kopalniška keramika

Kako izbrati umivalnik?

 

Pri izbiri umivalnika je treba upoštevati predvsem obliko in velikost. Izbirate lahko med kvadratnimi, pravokotnimi in okroglimi umivalniki. Ker pa kopalniška keramika že dolgo nima več samo funkcionalne vrednosti, niso umivalniki nepravilnih oblik nobena novost. Obliko boste izbrali glede na prostor, ki ga imate na voljo, in na način montaže, ki ga zahteva. Umivalnik lahko namestite direktno na steno, na omarico ali v samo omarico, odvisno od ostale opreme in vnaprej določenih inštalacij. Če je preostala kopalniška keramika ponavadi bele barve, si pri umivalnikih lahko dovolite malce drznosti in posežete po drugačnih barvah in materialih, na primer umetnih masah, plastiki, pločevini, steklu, naravnem kamnu …

umivalniki7

Kad ali prha?

 

Dilema, ki jo boste hitro rešili. Kadi so primerne za velike toalete z veliko prostora, prhe pa za majhne. Za tiste nekje vmes je odlična izbira kombinirana različica kadi v kombinaciji s kabino za prhanje. Poleg prostorskih možnosti kopalniška keramika za umivanje zahteva upoštevanje vaših navad, potreb in želja. Če se radi razvajate z dolgimi kopelmi, boste izbrali razkošne kopalne kadi z masažnimi funkcijami. Za tiste, ki zjutraj potrebujejo hitro osvežitev, je tuš prava izbira. Če imate majhne otroke, ki radi čofotajo v vodi, razmislite o samostojni kadi. Gibalno ovirane osebe potrebujejo nižji prag kadi ali odprto prho, v katero se lahko sprehodijo in imajo dovolj prostora.

kopalne kadi

Ostala kopalniška keramika

 

Bide je morda nekoliko pozabljen kos v modernih kopalnicah, vendar še vedno velja za univerzalni pripomoček za osebno higieno. Prvotni namen bideja je umivanje intimnih predelov po odhodu na stranišče, primeren pa je tudi za umivanje rok in stopal, majhnih hišnih ljubljenčkov, otrok, perila … Poleg boljše higiene so bideji tudi ekološki, saj zmanjšujejo porabo toaletnega papirja. Ali ste vedeli, da z uporabo bideja namesto papirja v petih letih prihranite kar eno drevo?