dom in vrtstoritve

Tudi moderne kuhinje so lahko praktične in domačne

Vas je listanje kataloga ali sprehajanje po prodajalni s pohištvom navdušilo do te mere, da ste se odločili za nakup moderne kuhinje? Teh ne odlikuje samo prefinjen izgled in najbolj aktualni trendi, ampak tudi sodobne funkcionalnosti, zaradi katerih odločitev o novem pohištvu ni več dilema. Čeprav imajo prizvok elegance in prefinjenosti, pa gre v resnici za popoln preplet estetike, praktičnosti in domačnosti, katerih glavni namen je ustvariti osrednji prostor v stanovanju, v katerem se ustvarja, druži in uživa. Pri načrtovanju je ključen optimalen izkoristek prostora, zato je izbira pravih kosov in nakup premišljen postopek, ki lahko traja dalj časa.

moderna kuhinja111

Kaj se morate vprašati pred nakupom moderne kuhinje?

 

  • Kako pogosto se bo uporabljala?

Če živite sami in redko sami pripravljate hrano, ne potrebujete veliko elementov. Če živite z otroki, je priprava jedi vaša strast in na večerje radi povabite prijatelje ali znance, pa potrebujete veliko delovne površine, funkcionalne dodatke za enostavnejšo pripravo in kakovostne gospodinjske aparate.

  • Koliko denarja ste pripravljeni porabiti?

Moderne kuhinje so edinstvene, prilagojene glede na velikost in zahteve prostora, zato je cena odvisna od postavitve, količine elementov, zahtevnosti ipd. Pred izrisom je dobro določiti, koliko denarja ste pripravljeni porabiti, saj bo le tako lahko načrtovalec ustvaril končni izdelek, ki ustreza vašim željam in denarnici.

  • Kaj vse potrebujem?

Moderne kuhinje, ki se delajo po naročilu, se delijo na leseni del in gospodinjske aparate. Če si lahko pri lesenem delu pustite nekaj svobode in izbirate med kotnimi ali samostoječimi elementi, visečimi omaricami ali otoki, ste pri izbiri gospodinjskih aparatov bolj kot ne omejeni na kuhališče, napo, pomivalni stroj, pečico, hladilnik in mikrovalovko.

moderne kuhinje

Izbira lesenega dela

 

Leseni del so leseni elementi, ki jih boste uporabili za zapolnitev vašega prostora. Glede na velikost prostora lahko izbirate med klasično ravno postavitvijo, postavitvijo z otokom ali L oz. U postavitvijo lesenih elementov. Pri izbiri lesenega dela boste izbrali tudi materiali in sam izgled, pri čemer pa vedno izberite stil, ki sovpada z vašim življenjskim slogom. Trenutni trendi za narekujejo čiste linije, svetle ali temne barve, brezročajne ličnice in čim večji izkoristek prostora. Pri izbiri barve in končne obdelave lesenih elementov izberite takšno, katere čiščenje vam bo vzelo manj časa kot vam vzame priprava hrane. Vedno bolj opazen trend so tudi skriti deli, kjer lahko aparate ali delovno površino med neuporabo skrijete, da izgleda kot omara.

moderna kuhinja1

Gospodinjski aparati

 

Dandanes skorajda ne boste našli moderne kuhinje, ki ne bi poleg kuhališča, nape, pečice, hladilnika in pomivalnega stroja imela vsaj še vgradne mikrovalovne pečice, vinskega hladilnika ali odtoka z mlinčkom za mletje odpadne hrane. Če vam velikost in prostor dopuščata, so to kosi, ki bodo v prihodnosti slej kot prej postali del standardne opreme. Pri izbiri gospodinjskih aparatov izberite tiste, ki jih res potrebujete in vsaj v srednjem cenovnem razredu. Za aparate, ki jih boste uporabljali vsakodnevno ali ki porabijo veliko energije, se plača odšteti nekoliko več denarja, kar vam na dolgi rok prinaša večji prihranek pri porabi in vzdrževanju.

 

Dodatki so pika na i

 

S premišljenimi dodatki lahko moderne kuhinje dobijo pridih funkcionalnosti, domačnosti ali brezčasnosti. Sem lahko prištejemo vtičnice, ki jih lahko skrijete v elemente ali delovno površino, globok umivalnik in armaturo s prho, ki olajšata pomivanje posode, poslikane stenske površine, ročaje, vinske vitrine, osvetlitev in vse podobno, kar vašo kuhinjo dela edinstveno.