Potrebujete ultrazvok vratnih žil

Če se vas pogosto loteva omotica ali vrtoglavica, imate prekomerno težo, kadite, se premalo gibate in ste izpostavljeni stresu, je ultrazvok vratnih žil eden izmed zdravstvenih pregledov, ki bi ga že morali opraviti. Gre za temeljno preiskavo, s pomočjo katere se odkrivajo zgodnje in napredne aterosklerozne spremembe na stenah arterij, ki lahko motijo prekrvavitev možganov. Za vse te spremembe je bistveno, da se jih odkrije dovolj zgodaj, še preden se pojavijo klinični znaki bolezni, saj lahko z preventivnimi ukrepi in zdravili zaustavimo napredovanje bolezni. Na ultrazvok žil na vratu vas lahko napoti vaš osebni zdravnik ali se na pregled naročite samoplačniško.

 

Kaj je ultrazvok vratnih žil?

 

Ultrazvok vratnih žil je indicirana ultrazvočna preiskava, ki se izvaja za pregled stanja ožilja in zdravniku omogoči, da opiše širino vratnih arterij oz. debelino stene. Ta je odebeljena predvsem pri bolnikih z zvišanimi krvnimi maščobami in visokim krvnim tlakom. Ker so arterije na vratu ravno dovolj široke in ker se nahajajo takoj pod površino kože, sta pregled in diagnostika najlažje izvedljiva na tem predelu. Rezultat preiskave pokaže stanje sistema arterij pri posamezniku, s pravočasno diagnozo in začetkom terapije pa lahko bistveno zmanjša možnost za nastanek bolezni.

vratne žile

Kako poteka?

 

Preiskava je povsem neboleča in preprosta, ki od posameznika ne zahteva nikakršne dodatne priprave. Izvaja se ambulantno in traja med 20 do 45 minut, odvisno od zdravstvenega stanja. Med pregledom pacient leži na hrbtu z nekoliko dvignjenim vzglavjem in razgaljenim vratnim delom, kamor zdravnik nanese gel in premika sondo. Ultrazvok vratnih žil se izvaja hkrati z barvno in spektralno dopplersko preiskavo, ki prikaže pretok ter hitrosti in smeri pretokov. S to preiskavo se opiše tudi debelina in struktura zadebelitev na steni arterij (plake) in zožitve ter zamašitve arterij. Preiskava je zaradi neškodljivosti lahko izvedena večkrat, kot preventiva ali v postopku zdravljenja.

 

Kaj nam povedo rezultati?

 

Rezultati preiskave največkrat diagnosticirajo zadebeljenost sten vratnih arterij, zožitev in zamašitev arterije, plake oz. zadebelitve na razcepiščih arterij in anomalije. Ultrazvok vratnih žil je preiskava, s katero na najbolj enostaven in neinvaziven način ugotovimo zgodnje znake ateroskleroze, t.j. proces kopičenja holesterola v krvi. Z preiskavo se lahko neposredno vidijo aterosklerotične obloge in oceni stopnja zamašenosti artetij pri posamezniku. Glede na stanje vratnih arterij lahko sklepamo tudi na morebitno prizadetost vseh ostalih arterij v telesu, saj je ateroskleroza proces, ki prizadene vse arterije v telesu.

ultrazvok vratnih žil1

Kdo se lahko naroči na pregled?

 

Aterosklerozna zoženja največkrat nastanejo zaradi nezdravega načina življenja, povečane telesne teže, nezdrave prehrane, pomanjkanja gibanja in izpostavljenosti stresu. Pregled je kot preventiva priporočljiv pri moških nad 40. in ženskah nad 50. letom starosti, še posebej pri kadilcih in tistih s povišano vrednostjo holesterola v krvi. Prav tako je ultrazvok žil na vratu priporočljiv za tiste, ki trpijo za nevrološko akutno ali kronično prizadetostjo, ki imajo sindrom vene cave, za bolnike z motnjami pri dializi; bolnikih s sumom na trombozo ven, vratnega šuma, multiple skleroze; pri nestabilnosti, omotici, vrtoglavici, pogostih glavobolih … Ob normalnem izvidu se ponovna preiskava priporoča enkrat na 5 let, v primeru suma na aterosklerozo pa vas osebni zdravnik napoti na dodatno diagnostiko oziroma zdravljenje.