dom in vrt

Kako poteka čiščenje tlakovcev z pomočjo belila?

Tlakovci se sčasoma zaradi vremenskih vplivov in intenzivne uporabe lahko umažejo ali celo razbarvajo, na primer po obrezovanju sadnega drevja ali vrtni zabavi. Obstajajo različna orodja, ki vam lahko pomagajo pri delu, kot so strgala za fuge, pometalci, krtača za čiščenje tlakovcev in tlačni čistilniki. Prav tako lahko uporabite osnovna orodja kot so majhen kramp, metla in vrtna cev. Poleg tega so na voljo tudi posebna čistila, vendar lahko uporabite tudi domača sredstva kot so soda bikarbona in kis. Pri izbiri najboljšega načina dela  je ključno upoštevati material, iz katerega so izdelane poti in dovozi. Dovozi so lahko iz naravnega kamna, betona ali gline, in vsaka vrsta zahteva drugačen pristop.

 

Priprava površine za delo

Preden se lotite temeljitega dela, je ključno, da najprej odstranite grobo umazanijo s površine. To bo preprečilo, da bi se nepotrebna umazanija povsod raztresla med delom in umazala okolico. Za odstranjevanje listja in vejic lahko uporabite običajno metlo ali vrtne grablje, vendar je priporočljivo uporabiti plastično orodje, da preprečite morebitne praske na površini. Za velike površine je lahko uporaben tudi pometalni stroj, ki omogoča enostavno in hitro odstranjevanje umazanije. Redno odstranjevanje grobe umazanije preprečuje tudi rast mahu, plevela in glivičnih lišajev v senčnih in vlažnih prostorih.

 

Učinkovito odstranjevanje plevela iz rež

Ko ste odstranili grobo umazanijo, je čas, da se posvetite vmesnim režam. Ta korak je ključen, saj se v režah pogosto razrašča plevel, ki se lahko razširi po celotni površini, če ga ne odstranite. Najbolj primerno orodje za odstranjevanje neželenega rastlinja iz rež je posebno strgalo. Lahko pa uporabite tudi vrtno motiko ali lopatico, vendar ta metoda zahteva več časa in potrpljenja. Uporaba akumulatorskega odstranjevalca plevela je še ena učinkovita možnost, ki omogoča hitro in enostavno odstranjevanje plevela brez bolečin v hrbtu in kolenih. Drugače pa je primerna tudi krtača za čiščenje tlakovcev. Pri delu vedno nosite ustrezno zaščitno opremo, vključno s trdnimi čevlji, rokavicami ter po potrebi zaščitnimi očali in slušalkami.

 

Uporaba vrtne cevi ali visokotlačnega čistilnika

Ko ste uspešno odstranili grobo umazanijo in plevel iz rež, je čas, da se osredotočite na samo osrednjo površino. Delo lahko izvajamo z vrtno cevjo z brizgalno pištolo ali pa se zanesete na visokotlačni čistilnik, ki bo poskrbel za temeljito čiščenje tlakovcev. Visokotlačni čistilnik je odlična izbira, še posebej, če ga uporabljate skupaj z nastavkom z vrtljivim točkovnim curkom. Ta kombinacija omogoča odstranitev ne samo plevela in mahu s površine, ampak tudi umazanije, ki se je trdovratno zadržala. Uporaba visokotlačnega čistilnika z vrtljivim točkovnim curkom pomaga tudi preprečevati rast plevela in ohranjati estetski videz.

 

Uporaba tlačnega čistilnika

Vodni curek z vrtljivim točkovnim curkom usmerite skoraj navpično nad tlemi in ga počasi premikajte po površini, pri čemer naj bo razdalja od tal približno 15 cm. Če želite očistiti vmesne reže, bodite previdni, saj bo ta močan curek odstranil ves material iz rež, kar lahko zahteva kasnejše ponovno polnjenje s peskom. Po končanem delu temeljito pometite odstranjeno umazanijo in jo ustrezno odstranite. Pri delu s čistilnikom vedno držite naklon, da omogočite odtekanje umazane vode in preprečite, da bi se razlila po že očiščeni površini. Uporaba visokotlačnega čistilnika je učinkovit način za čiščenje tlakovcev in kamnitih teras. Zlasti na ravnih površinah pa je koristna tudi uporaba talne šobe za površine s funkcijo izpiranja. S to šobo lahko učinkovito odstranite zelene obloge in umazanijo tudi na težko dostopnih mestih in robovih.

 

Uporaba belila

Da bi se znebili mahu, plevela in umazanije lahko uporabite tudi domača sredstva, če ne želite posegati po komercialnih čistilih. Pri obdelavi betonskih ali kamnitih tlakovanih poti lahko uporabite raztopino, ki vsebuje 1 del belila in 10 delov vode. Za dodatno učinkovitost lahko tej raztopini dodate tudi milo. Pomembno je, da po opravljenem delu dobro sperete območje, da ne ostanejo sledi belila. Za izpiranje lahko uporabite vrtno cev ali tlačni čistilec.