Kako poteka proces polaganja tapet?

Odločitev, da na steno namesto barve v različnih barvnih kontrastih, dodate obloge, ki bodo prostor poživele in mu dale energijo, je naravnost odlična. Polaganje stenskih tapet je opravilo, ki ga lahko, po želji, uredite tudi sami. Zaradi prilagodljivih materialov in dodanih navodil bo naloga zelo zabavna.

Če se z opravilom v preteklosti še niste srečali, vam svetujemo, da za začetek izberete simpatične grobo vlaknate ali pa tapete iz flisa, saj le-te dopuščajo, v primerjavi z drugimi, prostor za začetniške napake in malenkost nenatančnosti. V nadaljevanju bomo opisali, kako poteka proces, skupaj z nasveti in opisi.

polaganje tapet1 (2)

Polaganje tapet glede na material

V osnovi razlikujemo 3 najpogostejše materiale, za katere se tudi uporabniki največkrat odločajo. Ti materiali so papir, tekstil in flis vinil. Ker ima vsak material svoje lastnosti, je njihova obdelava drugačna. Kaj to pomeni?

Vsak od naštetih materialov ima svoja navodila, kako ga implementirati na steno, zato je dobro, da se le-teh držite in tako dobite želen rezultat. Pa si poglejmo, kako se je priporočljivo zadeve lotiti.

polaganje tapet.2

Polaganje stenskih tapet iz flisa (vinila) in tekstila

Kadar imate v rokah zadostno količino rolic, najprej preglejte, da imajo vse enako kodo izdelka ter barve, saj boste tako preprečili morebitna odstopanja v odtenkih. Preverite tudi površino le-teh, da ne vsebuje kakšnih vidnih napak.

Postopek za polaganje tapet:

 • Merjenje ter rezanje:
  steno, na katero boste implementirali izbrano nalepko, najprej po višini izmerite ter dodajte od 2 do 3 cm za obrezovanje na steni. Tapet se pri rezanju lotimo pod pravim kotom, s škarjami ali nožem.
 • Priprava stene:
  po navodilih pripravimo lepilo in ga s čopičem enakomerno nanesemo neposredno na steno. Zadostna količina le-tega je, kadar lahko s prstom po steni enostavno rišete in se za vami pozna sled prsta.
 • Lepljenje:
  trak na najvišjem delu stene pritisnemo ob lepilo in ga nato postopoma, po zarisani navpičnici peljemo do najnižje točke. Prvi trak zalepimo v osnovi nekje od 40 do 45 cm stran od kota stene in nato nadaljujemo. S ščetko oz. iztiskovancem izravnamo in iztisnemo zrak izpod tapete. Tako nadaljujemo z drugimi in pazimo, da jih natančno polagamo enega zraven drugega, da so stiki čim manj vidni.
 • Odrezovanje in sušenje:
  kadar končate z lepljenjem enega traka, takoj skrajšate daljše konce. Po končanem tapeciranju jih obrišete z vlažno mehko gobico ter jih pustite sušiti pri temperaturi od 16 do 20 °C. Nikar jih ne sušite na prepihu ali s pomočjo raznih grelcev, saj lahko pride do odstopanja in odpiranja stikov.

Kako pa ravnate s papirnatim materialom?

V primerjavi z zgoraj opisanim, se tukaj razlikuje postopek v tem, da lepilo s čopičem nanesete neposredno na izdelek in ne na steno. Glejte, da temeljito namažete robove in se tako izognite kasnejšemu odstopanju od stene. Izdelek nato z vsakim koncem zapognete do sredine in še na pol, ter pustite, da se tapeta nekoliko zmehča, kar traja od 5 do 10 minut.

Bodite pozorni na uro, saj prekratko mehčanje lahko povzroča nastanek mehurjev, zaradi predolgega mehčanja pa se začnejo odpirati stiki.

polaganje tapet2 (2)

Lepljenje in polaganje tapet iz papirja

Zmehčano tapeto najprej odpremo na zgornjem delu, jo prislonimo ob steno in do polovice poravnamo ter zgladimo z valčkom, postopek ponovimo pri spodnjem delu, do tal. Odvečne konce z lopatko in nožem natančno odrežemo. Sušenje poteka popolnoma enako kot pri zgoraj naštetih materialih.

Seveda si lahko polaganje tapet olajšate in izberete takšne, ki že na spodnji strani vsebujejo lepilo. Vendar pazite, saj je spodnje lepilo izredno močno in je v tem primeru težko popravljati morebitne napake.

Kakšna je cena za polaganje tapet, v primeru najema izvajalca?

Če se vam zdi, da niste kos zadani nalogi, lahko najamete strokovnjaka, ki vam bo z veseljem pomagal. Za najem boste, glede na m2 površine, vzorce ali odstranjevanje tapet, odšteli od 6 € do 15 €/ m2.

Izberite sebi najljubšo možnost in uživajte v sveže urejenem prostoru! Zdaj pa veselo na delo.

polaganje tapet (2)