dom in vrt

Katere talne obloge za kuhinjo izbrati?

Ste tik pred obnovo hiše ali stanovanja? Morda pa se boste kmalu preselili v nov dom in vas čaka popolna prenova. Če iščete nove talne obloge in se sprašujete, katere so najprimernejše za vaše novo domovanje, potem berite naprej in izvedeli boste koristne informacije o posameznih tipih in načinih vgradnje.

Eden od najpriljubljenejših tipov je zagotovo parket, za katerega se še vedno odloča največ kupcev. Da boste res izbrali najkakovostnejšega, se pred nakupom posvetujte s strokovnjaki. Za pomoč pri izbiri ustrezne talne obloge pa vam je lahko tudi spletna stran podjetja Hotenjka: https://www.hotenjka.si/, kjer lahko najdete podrobnejše podatke o materialih in načinu vzdrževanja.

talne obloge za kuhinjo

Med kakšnimi vrstami lahko izbirate?

Kot smo že omenili v uvodu, parket še vedno spada med najbolj prodajane talne obloge. Najboljši proizvajalci ponujajo visokokakovostne izdelke, ki so tudi opremljeni z vsemi potrebnimi certifikati. Kupcem je na voljo zelo široka ponudba različnih vrst lesa in dimenzij, ki so tudi različno površinsko obdelani.

Če ste se tudi vi odločili za parket, potem velja omeniti nekaj ključnih značilnosti, ki vam lahko olajšajo polaganje. Polaganje se lahko izvede na talno gretje, pri tem pa za lepljenje uporabite ekološko lepilo. Vsak parket, ne glede na vrsto, ki jo izberete, je bil ustrezno površinsko obdelan v protiprašni komori. Sicer pa je lahko krtačen ali ščetkan, lahko pa ima pobrane robove, in je na voljo v različnih barvah. Njegova največja prednost je ta, da ga je možno večkrat obnoviti.

parket

Laminat: vzdržljiv in enostaven za vzdrževanje

Tako kot parket, je tudi laminat priljubljen med kupci, saj velja za eno od najbolj vzdržljivih tipov talne obloge. Spodnji sloj je običajno izdelan iz odporne impregnirane HDF plošče, visokokakovostni zgornji sloj pa zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Poleg tega je tudi izredno odporen na udarce, kot tud na madeže in ogorke, kar je zagotovilo, da bo bivanje v prostoru udobno in prijetno.

dimljen hrast

PVC in vinil za vsak prostor

PVC in vinilne talne obloge so na splošno primerne za vsak prostor, ne glede na njegovo obremenitev. PVC material je izredno odporen na mehanske poškodbe, medtem ko vinil ne vsebuje ftalatov. Imajo pa ojačan sloj s steklenimi vlakni, poleg tega pa imajo še patentiran najmočnejši klik sistem, bio mehčala in HD tisk dekorjev. Takšne talne obloge so na voljo v številnih barvah ter različnih vzorcih kamna in lesa, primerne pa so za talno gretje.

Njihova vgradnja poteka na podlago, ki pa mora biti gladka, predvsem pa čista. Podlago je potrebno pred polaganjem izravnati s kakovostno izravnalno maso. Priporočljiva je izravnalna masa Bostik. Če so opremljene s sistemom klik, se polagajo brez lepljenja.

hrast apollo belo oljen krracen parket

Tropski lesovi so najprimernejši za terase

Če boste obnavljali teraso, potem bodo vaše zunanje talne obloge najbolj funkcionirale in najdlje ohranjale svojo življenjsko dobo, če se odločite za les iz tropskih krajev. Tudi sicer so postali izredno priljubljeni tudi v Sloveniji, saj se pogosto kupci odločijo za tak tip lesa, ko želijo obnoviti svoj balkon ali teraso, zelo primerni pa so tudi za izdelavo stopnic kot tudi za polaganje okoli bazenov oziroma jacuzzijev.

Za razliko od ostalih lesenih oblog, kot je parket, za tropski tip lesa velja, da ima večjo gostoto, zato je tudi bistveno bolj odporen na zunanje vplive in žuželke. Ker je nenehno izpostavljen zunanjim vplivom, sčasoma posivi, zato je potrebno redno vzdrževanje z oljenjem. Če bi vseeno raje izbrali kakšno bolj avtohtono vrsto, potem so za zunanje površine najprimernejši hrast, sibirski macesen in jesen.

Beton je najprimernejši za garaže, kurilnice ali kopalnice

Poznamo več vrst betonov, ki jih lahko uporabimo kot talne obloge, in sicer:

  • prani,
  • dekorativni,
  • stirobeton,
  • stirolit,
  • kompaktorit,
  • brušen beton,
  • štokan beton,
  • metlični beton.

beton za garažo

Prani beton je najustreznejša izbira, če želite obnoviti svoj dovoz, saj je izredno hrapav, zato je primeren tako za stanovanjske kot poslovne objekte. Visoka stopnja hrapavosti zagotavlja manjše drsenje, zato se odlično obnese pozimi, saj preprečuje poledico. Še posebej primeren je za dovoze, ki potekajo po klancu navzdol ali navzgor.

Dekorativni beton je možno izdelati v vseh mogočih barvnih kombinacijah, zato gre za enega od najunikatnejših načinov dekoracije prostora. Njegov končni videz je lahko zelo raznovrsten, saj je nemogoče, da bi ga lahko obdelali na popolnoma enak način. Tako je lahko povsem gladek ali pa v poliranem videzu, lahko pa ga imate v njegovi surovi obliki.

Pred polaganjem poskrbite za ustrezno podlago

Če vas sodobni materiali niso zamikali in bi vseeno raje izbrali parket, potem vam za konec navajamo še nekaj pomembnih napotkov, ki vam bodo v pomoč, v primeru, da se polaganja lotite sami.

Ključnega pomena je seveda estrih, saj se nanj neposredno polaga parket, zato ta mora biti suh. Vlažnost v estrihu mora biti minimalna, tlak pa ustrezno izoliran, tako kot to velevajo predpisi. Površina mora biti čista, trdna in predvsem ravna.

V primeru, da ste še vedno v dvomih, vam svetujemo, da se še pred vgradnjo obrnete na strokovnjake podjetja Hotenjka, ki bodo najprej preverili vse dejavnike, ki bi lahko vplivali na kakovost izvedbe del.