tehnologija in znanost

Katerega operaterja izbrati in kako se odločiti?

Dandanes si velika večina ljudi težko predstavlja življenje brez tehnologije, naj gre za uporabo televizije, interneta ali pa telefona.

V Sloveniji je na voljo veliko število ponudnikov telekomunikacijskih storitev, tako mobilnih kot internetnih operaterjev. To ima za posledico ugodne in konkurenčne cene kot tudi raznolikost ponudbe paketov. A prav zaradi neomejene ponudbe, ki je na voljo uporabnikom telekomunikacijskih storitev, se hitro in zlahka znajdemo v dilemi, katerega operaterja izbrati, da bo ustrezal našim potrebam. Naročniški, predplačniški, poslovni, družinski, prilagodljivi in drugi paketi … Kateri je pravi za nas?

Umetno ustvarjene potrebe – ali ne?

Ključna funkcija mobilnih operaterjev je v tem, da svojim uporabnikom zagotavljajo omrežje, v katerem bodo lahko nemoteno izvajali telefonske pogovore, pošiljali in prejemali besedilna in slikovna sporočila ter koristili internetne storitve. Zaradi velike konkurence mobilni operaterji uporabnikom ponujajo številne ugodnosti – od nizkih mesečnih naročnin v primeru večletne vezave in nakupa telefona na obroke do neomejenega prenosa podatkov v tujini do cenovno ugodnih paketov, ki združujejo televizijo, internet ter stacionarno telefonijo. Pred odločitvijo za paket pa velja razmisliti, kaj od ponujenega resnično potrebujemo in kaj je le umetno ustvarjena potreba.

katerega mobilnega operaterja izbrati

Naročniški paket, prilagojen vašim potrebam

Vsak naročniški paket, ki ga sklenemo, v svoji ceni vključuje točno določeno ponudbo: število sporočil, ki jih lahko pošljemo, skupno dolžino vseh opravljenih klicev ter količino prenosa podatkov. Pred odločitvijo, katerega operaterja izbrati, velja najprej dobro razmisliti, kaj od naštetega bomo sploh koristili in v kolikšnih količinah.

Ali iščete paket, ki bi vključeval tudi ugoden dostop do filmske produkcije na izbranem televizijskem programu? Ali pa telefon uporabljate predvsem v poslovne namene in zlasti v tujini? V drugem primeru velja pri izbranem ponudniku preveriti, kakšne so njegove cene storitev v tujini, medtem ko bo pri prvem kriteriju to vprašanje povsem nepomembno in bo za vas primernejši paket, namenjen predvsem zabavi.

Pravilna izbira operaterja za brezskrbno komunikacijo

Pokritost izbranega omrežja je nedvomno eden izmed ključnih faktorjev pri izbiri ponudnika. Dobra pokritost vam bo omogočila nemoteno rabo telefona na lokacijah, kjer se največkrat nahajate – doma in v službi denimo – pomembna pa je tudi za tiste, ki svoj prosti čas radi preživljate v naravi, predvsem visokogorju.

bazna postaja in pokritost

Preverite, kolikšen delež Slovenije izbrani ponudnik pokriva s svojim omrežjem, ter pred sklenitvijo po izkušnjah povprašajte prijatelje in znance. Drugi kriterij, na katerega velja biti pozoren, je gotovo tudi hitrost internetne povezave. Če smo do nedavnega do spleta dostopali predvsem s svojim računalnikom, se uporabniki danes za brskanje po spletu namreč pogosteje poslužujejo svojega telefona.

Velika družina, majhni stroški

Vsak mobilni operater ponuja najugodnejše cene tedaj, kadar gre za klice znotraj istega omrežja. Številni operaterji svojim uporabnikom ponujajo t. i. družinske pakete, ki ponujajo nizke stroške pri komunikaciji z izbranimi stiki kot tudi ugodnosti pri nakupu telefonov ali drugih elektronskih naprav izbranega podjetja.

mobilni operaterji

Družinski paketi vam omogočajo, da med seboj povežete več uporabnikov mobilne telefonije – pogosto je edini pogoj le enak stalni naslov. Povezane storitve vsem članom omogočajo veliko nižjo mesečno naročnino ter ugodnejši nakup telefona iz ponudbe. Ob dilemi, katerega operaterja izbrati, se velja torej odločiti za takega, ki ga uporabljajo tudi ljudje, s katerimi ste najpogosteje v stiku.