Kateri so to simptomi šeste otroške bolezni?

Ko zboli otrok, je vsa družina na nogah. Ob povišani telesni temperaturi in nepojasnjenem izpuščaju, ki se lahko pojavi pri dojenčkih in malčkih do drugega leta starosti starši pogosto niti ne pomislijo, da bi lahko krivec za to bila šesta otroška bolezen simptomi katere so vročina, razdražljivost, kašelj in povečane bezgavke.

Najpogosteje obolevajo dojenčki med sedmim in trinajstim mesecem starosti, lahko pa tudi triletniki. Za njo zboli vsak tretji otrok. Kar 90 odstotkov vseh obolelih pa jo preboli pred dopolnjenim drugim letom starosti. Večinoma se pojavlja spomladi in poleti, a se okužbe pojavljajo skozi vse leto.

šesta otroška bolezen33

Šesta otroška bolezen in povzročitelji

Primarni povzročitelj je humani herpesvirus 6, od koder tudi izhaja njeno poimenovanje. Pravimo ji tudi rozeola infantum oziroma eksantema subitum, kar v latinščini pomeni nenadni izpuščaj. Lahko pa so povzročitelji tudi nekateri drugi virusi: •adenovirusi, •enterovirusi ter •virus parainfulence.

Če je povzročitelj humani herpesvirus, se lahko prenaša z drugih sorojencev oziroma tudi staršev, ki običajno nimajo nobenih simptomov. V tem primeru tudi ni posebnih preventivnih ukrepov. Če pa so povzročitelji drugi virusi, pa se lahko prenaša z izločki dihal in tudi po fekalno-oralni poti. Takrat je najučinkovitejši preventivni ukrep dobra osebna higiena, kar predvsem vključuje redno in temeljito umivanje rok.

šesta otroška bolezen3

Povišana telesna temperatura in izpuščaj

Šesta otroška bolezen se običajno začne z vročino, ki lahko zrase tudi do 40 stopinj, traja pa nekje med 3 in 5 dni. Pogosto je oboleli malček razdražljiv, kašlja, bruha in ima izcedek iz nosu ter drisko. Pojavijo pa se lahko tudi različne vnetne spremembe, kot so vnetja v ustih, srednjem ušesu in očesni veznici. Zelo pogosto se približno 2 do 4 dni po pojavu vročine povečajo bezgavke na različnih mestih, kot na primer v zatilju in za ušesom.

Po nekaj dneh vročina mine, nato pa se pojavi značilen rožnato-rdeč izpuščaj, ki običajno ni srbeč. Lahko izgine že v nekaj urah ali pa vztraja še kak dan ali dva. Običajno se najprej pojavi na trupu, hrbtu in vratu ter se potem razširi na roke, noge, stegna in zadnjico ter tudi obraz. Potek je blag in zelo redko zahteva laboratorijske preiskave.

šesta otroška bolezen1

Šesta otroška bolezen: simptomi in zdravljenje

Ker gre za blago obolenje, je običajno potrebno le jemanje zdravil za zniževanje telesne temperature, a je zdravljenje je večinoma zgolj simptomatsko. Ko ima oboleli malček povišano telesno temperaturo, je dovolj ustrezna domača nega. Če ima še drisko in bruha, mu je potrebno dajati čim več tekočine, saj v nasprotnem primeru lahko pride do dehidracije.

Včasih se sicer lahko pojavijo tudi vročinski krči. Te lahko preprečite, če hitro poskrbite za znižanje vročine. V tej fazi je pomembno, da spije čim več mlačne tekočine, prostor naj ne bo preveč ogrevan, ohlajajte ga s hladnimi obkladki ali z mlačnimi kopelmi, in poskrbite tudi, da ni preveč toplo oblečen. Poskrbite za jemanje ustreznih zdravil za zniževanje vročine, ki jih je predpisal zdravnik. Jemanje antibiotikov ni smiselno, ker gre za virusno in ne bakterijsko okužbo.

Pojav izpuščaja pomeni konec kužnosti

Ko po nekaj dneh mine vročina in nastopi značilen rdečkasto rožnat izpuščaj v obliki drobnih mehurčkov, je s tem potrjena šesta otroška bolezen, in obenem je to tudi znak, da oboleli ni več kužen. Takrat se lahko malček tudi vrne nazaj v vrtec oziroma se lahko druži s svojimi vrstniki, saj ni več nalezljiv.

Po preboleli okužbi pa herpesvirus ostane v telesu dosmrtno, kar je tudi sicer značilno za vse herpesviruse. Vendar običajno po prvi aktivaciji miruje in ne povzroča več težav. Kljub temu pa se v prihodnosti tudi lahko kdaj zgodi, da se znova aktivira in pride do ponovnega izbruha, a so običajno ob ponovnem zagonu težave mnogo blažje.