šport in prosti čas

Kettelbell uteži: vsestranski vadbeni pripomoček

Kettelbell uteži so tradicionalne ruske uteži, ki zaradi svojih možnosti raznovrstne uporabe postajajo vse bolj priljubljen vadbeni pripomoček. Sestojijo iz krogle s ploskim dnom, na katero je nameščen udoben ročaj, zaradi svoje funkcionalnosti pa s prodajnih polic vse pogosteje izrivajo tradicionalne uteži za dvigovanje. Trening s kettelbell utežmi ima namreč pred vadbo z navadnimi utežmi veliko prednost – ni usmerjen le v pridobivanje mišične mase, temveč nam oblika uteži z ročkami omogoča, da z dinamičnim gibanjem krepimo tudi svojo vzdržljivost.

Obiščite stran https://www.fitnesshop.si/kettlebell-utezi in med širokim naborom uteži izberite zase najprimernejši ruski vadbeni pripomoček.

Funkcionalna vadba za celo telo

Prednost kettlebell uteži je širok nabor vaj, ki jih lahko izvajamo z njimi, ter posledična krepitev mišic celega telesa – od mišic nog in trupa do krepitve zgornjega dela telesa. Vadba namreč vključuje tako počepe in izpadne korake kot dvige in dinamične zamahe ter zasuke. A četudi se vadbe z utežmi lahko lotijo tudi začetniki, je pred prvim treningom vredno obiskati izkušenega osebnega trenerja. Četudi je kettelbell vadba zdrava za ljudi, ki nimajo težav s svojo hrbtenico, se ob napačnem izvajanju vaj ali izbiri neprimerno težkih uteži lahko kaj hitro poškodujemo.

kettlebell

Koliko in kako težke kettelbell uteži kupiti?

Pred nakupom uteži je pomembno, da vemo, kakšne vaje bomo z njimi izvajali, njihova teža kot tudi število pa sta odvisna od tega, kaj so cilji naše telesne vadbe ter katere mišice bi radi okrepili. Teža kettelbell uteži variira od 2 do 32 kilogramov. Težje uteži so večinoma narejene iz litoželeza in namenjene tekmovalcem ali že izkušenim vadečim.

Priporočena teža uteži za začetnike je do 12 kg za moške in 8 kg za ženske, fizično bolje pripravljeni ljudje pa vsaki uteži kettelbell lahko dodate še kakšen kilogram. Ker vam dve uteži omogočata izvajanje večjega nabora vaj, je že na samem začetku priporočljiv nakup para.