Napredna nega kože

Suha koža, mozolji, akne, pigmentni madeži in nepravilna tekstura so nadležni kožni pojavi, s katerimi se srečuje veliko ljudi. Kožna povrhnjica je sestavljena iz petih podplasti, kjer v najgloblji plasti nastajajo nove kožne celice. S staranjem se te celice pomikajo do zunanje plasti, kjer se posušijo in naravno odpadejo. Za odstranitev odmrle kože, ni boljšega tretmaja kot je piling. Ta učinkovito odstrani odmrle celice in pripravi kožo, da je bolj dovzetna za negovalne učinkovine drugh kozmetičnih izdelkov, kot sta serum ali lahka vlažilna krema. Kako pogosto uporabljati piling za mehak obraz, je odvisno od vašega tipa kože in starosti.

Redni piling za mehak obraz

piling

Kožne celice na površju ves čas odmirajo, določeni dejavniki, kot so izpostavljenost sončnim žarkom, hormonska nihanja in staranje, pa to odmiranje upočasnijo. Čeprav bi si mislili, da je to dobro, pa se zaradi tega lahko na koži začnejo odmrle celice kopičiti, kar jo dela grobo in brez sijaja, ne pomaga pa niti vlažilna krema. Pride lahko tudi do zamašitve por, kar povzroči številne težave, kot so pigmentni madeži in gubice.

Če imate normalno kožo, je tretma priporočljivo opravljati dvakrat na teden. Koža namreč neprestano odvaja odmrle celice na povrhnjici, kar lahko opazimo kot luščenje kože. Ker tovrstni izdelki vsebujejo grobe delce, lahko z vtiranjem le-teh odmrle kožne celice odstranimo in kožo pripravimo na nadaljnjo nego. Tretma lahko izvajamo doma s pomočjo mask ali gelov, lahko pa se odločimo za profesionalno nego v obisku kozmetičnega salona.

Kakšne vrste obstajajo?

Za domačo uporabo V grobem obstajata dve vrsti, mehanski in kemični piling. Mehanski odstranijo odmrle celice s pomočjo grobih delcev, ki jih nanesemo na kožo, npr. mikrogranule, riževi otrobi, ogleni delci ali sol. Masaža kože z mehanskim tretmajem izboljša cirkulacijo in limfno drenažo, zaradi česar je koža žareča in sijoča. Ta vrsta se pogosto uporablja doma, saj ponuja takojšen učinek. Druga vrsta je kemični piling, ki deluje tako, da razgradi medcelične vezi, ki držijo skupaj odmrle celice. Ponavadi se izvaja z tekočim tonikom, ki vsebuje manjše deleže naravnih kislin in enicmov. Čeprav se sliši zastrašujoče, pa je postopek blag in neškodljiv. Prednost kemičnega tretmaja je, da sestavin med nanašanjem ni potrebno utirati v kožo in jo tako še dodatno dražiti. Nekoliko manj poznan pa je celulozni piling, nežen in učinkovit tretma, ki odmrle celice odstrani s pomočjo celuloze in je primeren je tudi za občutljive tipe.

Zagotovo ste tudi že slišali za diamantni piling, ki ga izvajajo v kozmetičnih salonih. Gre za nekoliko bolj invazivni tretma, kjer povrhnjico odstranijo z brušenjem kože z diamantno glavo in vakuumom. Sam tretma je neboleč in je eden najučinkovitejših neoperativnih načinov v boju proti staranju.

Pozitivni učinki

Redno odstranjevanje odmrle povrhnjice kaže številne pozitivne učinke. V osnovi odstrani odmrle kožne celice in kožo pripravi za nadaljnjo nego, novim celicam dovoli, da hitreje in lažje pridejo na površje, kar izboljša videz kože. Zaradi odstranitve vlažilna krema lažje prodre v globino kože in je učinkovitejša. Masaža z grobimi delci prav tako izboljša prekrvavitev, celice dobijo več kisika, polt pa postane bolj sijoča, napeta in mladostna. Redno čiščenje z grobimi delci tudi pomaga pri zmanjševanju hiperpigmentacije, saj se pigmentni deli kože odstranijo.

Za koga je primeren?

Odstranjevanje odmrlih delov je primerno za vsako kožo, čeprav morajo nekateri paziti, kakšne izdelke uporabijo. Odličen je za mastno kožo, ki ima debelejšo plast in v njej nastaja več sebuma, kar povzroča akne. Priporočljiv je tudi za zrelo kožo, saj je proizvodnja novih celic počasnejša, odstranjevanje povrhnjice pa lahko ima pomlajevalni učinek. Primeren je za ljudi z normalno in mešano kožo. Če imate suho ali občutljivo kožo, zadostuje nega enkrat na teden, saj je takšna koža tanka, prekomerno uporaba grobih sredstev pa jo le še tanjša.

Lahka vlažilna krema za hidracijo po tretmaju

vlažilna krema za obraz

Kadar piling za obraz izvajate redno, t. j. do 2x tedensko, je bistveno, da koži omogočite, da se obnovi in lažje sprejme učinkovine drugih kozmetičnih produktov, ki jih nanjo nanesemo po tretmaju. Ena takšnih je vlažilna krema, ki bo poskrbela za pomirjanje kože in hidracijo, zaradi česar bo koža mehka, prožna in voljna. Katera vlažilna krema je najbolj primerna za vas, je odvisno od tipa kože, priporočljivo pa je, da jo uporabljate vsak dan, tako zjutraj kot zvečer. Pozorni bodite, da je vlažilna krema dovolj viskozna in vpojna ter izdelana iz naravnih sestavin. Ena izmed najbolj priljubljenih učinkovin za nego kože je že od nekdaj aloe vera, ki poleg tega vlaženja kožo tudi pomirja.

Še nekaj praktičnih nasvetov:

  • Za nego obraza vedno uporabljajte mlačno vodo.
  • Na obrazu nikoli ne uporabljajte izdelkov, ki so mišljeni za telo, saj so lahko pregrobi ali preveč agresivni za tanko kožo.
  • Takoj po tretmaju ne nanašajte ličil, saj lahko močne sestavine dražijo kožo.
  • Negovalni tretma je priporočljivo narediti zvečer, pred spanjem, da si tudi koža odpočije.
  • Pred uporabo izdelke vedno preizkusite na roki, ne glede na to, kakšen izdelek nanašate.