Odstopanje dlesni lahko kaže na resno bolezen

Verjetno ste tudi vi že kdaj imeli blažje ali morda resnejše vnetje dlesni. Če ste se takoj odpravili k zobozdravniku, potem ste storili prav, saj spregledani najzgodnejši znaki vnetja lahko vodijo v resnejša stanja, kot je parodontitis oziroma parodontoza. Parodontoza je odstopanje dlesni, do česar pride zaradi bakterij, ki se namnožijo v obzobnih žepih.

Če ne želite, da bi se to zgodilo tudi vam, je vsekakor priporočljivo, da se čim prej naročite pri svojem zobozdravniku, ki vas bo napotil k parodontologu. Da ne bi predolgo čakali na termin pri specialistu, poiščite ambulanto, kjer vas bo lahko pregledal parodontolog samoplačniško in vam ne bo treba čakati več mesecev, da pridete na vrsto.

Kdaj je dlesen samo vneta in kdaj nastopi odstopanje dlesni?

Prve znake vnetja dlesni lahko opazite, če vam pri umivanju zob ali med nitkanjem začnejo krvaveti dlesni. Poleg krvavenja sta pogosto prisotna tudi pordelost oziroma spremenjena barva dlesni ter otekanje, včasih se pojavi tudi bolečina. Medtem ko so vnete dlesni pordele, otekle in mehke, so zdrave na videz rožnate, čvrste na otip ter med umivanjem zob ne bi smele krvaveti.

Ko pride do vnetja, to pomeni, da so se bakterije v ustih že toliko razmnožile, da so sprožile vnetni proces in nabiranje zobnih oblog. Dlesni so zaradi oblog še bolj razdražene in otečene ter začnejo odstopati od zoba, pri čemer se ustvarijo obzobni žepi. Ti postajajo sčasoma vse globlji, kar omogoča še več prostora za dodatno razmnoževanje bakterij.

odstopanje dlesni

Zaradi vse večjega števila bakterij se obloge še dodatno razrasejo, postopoma otrdijo in se spremenijo v zobni kamen, na katerem se nabira še več oblog. Dlesni se začnejo umikati stran od zoba, zaradi česar nastopi odstopanje dlesni, ki lahko vodi v resnejšo obliko parodontalne bolezni. Ob vsem tem prihaja tudi do še enega neprijetnega pojava, namreč, zaradi prisotnosti bakterij se razvije ustni zadah.

Vendar je možno preprečiti napredovanje tega procesa, če se odločite pravočasno ukrepati. V primeru, da ste opazili katerega od opisanih simptomov, je zelo priporočljiv pregled pri specialistu parodontologije, ki vam bo predpisal ustrezno terapijo.

Kaj za vas lahko stori specialist parodontologije?

rengen zob

Parodontologija je ena od vej dentalne medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem parodontalne bolezni ter bolezni, ki se pojavljajo v podpornih strukturah zoba, kot so na primer kosti in vlakna, ki vežejo zob na kost, ter zobno meso. V primeru, da se simptomi spregledajo in bolezen ostane nezdravljena, lahko napredovalo stanje vodi k popolni izgubi zob.

Pri tem je zato pomembno, da vas vaš osebni zobozdravnik že ob kontrolnem pregledu opozori, če opazi prve znake, ki naj bi kazali na odstopanje dlesni, ter vas o ustreznih ukrepih pravočasno obvesti in vas poduči o tem, kako izboljšati ustno higieno. V primeru, da gre za resnejše težave, je obvezno zdravljenje pri parodontologu.

oprema parodontaloga

Katere storitve vam lahko opravi parodontolog samoplačniško?

Za uspešno zdravljenje je ključnega pomena, da se pacient zelo strogo drži navodil in napotkov zdravnika specialista. Če bo parodontalna bolezen odkrita dovolj zgodaj, vam bo zdravnik odstranil zobni kamen, in sicer tako, da bo najprej zobe očistil, nato pa še oluščil in zgladil zobne korenine. Na ta način bodo odstranjene bakterijske obloge nad dlesnijo in tudi iz obzobnih žepov, površina korenin pa bo zglajena. Z odstranitvijo zobnega kamna in glajenjem zobnih korenin se bo zmanjšala možnost za nastanek novih oblog, za pacienta pa bo to pomenilo tudi enostavnejše čiščenje zob.

Če so obzobni žepi večji in globlji od 5-6 mm, bo čiščenje zob bistveno bolj oteženo, zato bo to moral opraviti zdravnik specialist. Pri najbolj prizadetih zobeh se najprej opravi terapija, ki ne zahteva kirurgije, potem pa je potrebno še kirurško zdravljenje, pri katerem specialist kirurško očisti obzobne žepe.

paradontalne bolezni

S pomočjo parodontologije do zdravih dlesni

Parodontologija se torej ukvarja z zdravljenjem dlesni in obravnava vse vnetne spremembe, ki nastanejo na obzobnih tkivih. Te so lahko manjše oz. blažje, lahko pa so že bolj razširjene ali celo rakave. Vnetje dlesni je sicer prvi simptom parodontalne bolezni.

Če ostane nezdravljeno, se lahko razširi, pojavi se še odstopanje dlesni, pri čemer se dlesen počasi ločuje od zoba, kar povzroči nastanek parodontalnega žepa, v katerem se pospešeno nabira zobni kamen in kjer so odlični pogoji za zadrževanje in širjenje bakterij. Takšno stanje vodi do okužbe dlesni oziroma parodontitisa. Gre za eno od najbolj pogostih bolezni obzobnih tkiv, ki so pomembna za zdravje zob in dlesni, saj podpirajo zobe.

higijena zob

Okužba dlesni lahko povzroči poškodbe mehkih tkiv in kosti

Pri parodontitisu gre za resno okužbo dlesni, pri kateri lahko zaradi bakterij pride do poškodb na mehkih tkivih, bakterije pa lahko neposredno povzročijo tudi poškodbe kosti oziroma jih lahko tudi uničijo. V najhujšem primeru prav te bakterije lahko vstopijo tudi v krvni obtok, kamor izločajo svoje toksine, ki potem lahko resno poškodujejo pljuča, srce ter ostale dele telesa. Na ta način parodontitis torej lahko ogrozi celotno telo, zato je treba vsako vnetje in odstopanje dlesni jemati zelo resno.

Za parodontitis je namreč značilna začetna blaga simptomatika, zato ga je potrebno odkriti dovolj zgodaj, saj so ob odkritju v zgodnjih fazah bolezni možnosti zdravljenja občutno večje. Predvsem pa je pomembno ponovno opozoriti na ustrezno ustno higieno, da sploh preprečimo razvoj oziroma napredovanje parodontalne bolezni.