tehnologija in znanost

Polnilna postaja je praktično darilo

Z vse večjim porastom dela doma in številnimi novimi oblikami zaposlitve se spreminjajo tudi načini uporabe naših elektronskih naprav. Vse več posameznikov, ki bi sebe morda najbolje opisali z izrazom ‘digitalni nomad’, se namreč vsakodnevno spopada z edinstvenim izzivom • kako rešiti problem napajanja laptopa, tablice oziroma pametnega telefona?

Pri mnogih namreč prav te naprave predstavljajo glavni delovni pripomoček, ki ga vsakodnevno potrebujejo več ur naenkrat. Kako pa si lahko zagotovimo zanesljiv vir električne energije, ko smo na poti? Ena od najboljših rešitev je nedvomno prenosna polnilna postaja, ki je omogoča napajanje z dovajanjem električne energije ali pa to črpa prek solarnega panela. Tako lahko z enim kosom opreme poskrbite za neomejen vir energije v vsakršnih razmerah, in se vam ne bo treba bati, da bi se med potovanjem morali zaradi tehničnih težav odpovedati svojemu delu.

polnilna postaja3

Kako izbrati primerno?

Če ste tudi sami pravkar ugotovili, da vaš bližnji ali sodelavec potrebuje nekaj podobnega, mu jo lahko podarite. Še prej pa boste potrebovali nekaj osnovnih informacij o tem, kakšne so sploh na voljo, koliko so zmogljive in kako se uporabljajo. Najzmogljivejši modeli so neke vrste generatorji. Ločijo se predvsem po svoji zmogljivosti, ki jo merimo v vatnih urah. Te označujemo z mersko enoto Wh. Kapaciteta različnih modelov lahko znaša vse od 240 Wh do najvišjih, okoli 1000 Wh.

Najzmogljivejši modeli so tudi najtežji in omogočajo hitrejše in učinkovitejše napajanje. Običajna polnilna postaja z zmogljivostjo 1000 Wh se prek običajne vtičnice 220 V napolni v času 1,8 ure. V enakem času se lahko tudi napaja prek solarnih panelov. Njena največja prednost je zelo nizka stopnja samopraznjenja, ki zagotavlja 365 dni delovanja z 20 odstotki porabljene baterije.

Ta izvedba se odlično obnese povsod tam, kjer obstaja velika verjetnost izpada električne energije. Ker gre za težjo napravo, ki lahko tehta tudi do 11 kilogramov, je bolj primerna za vse delavce, ki delajo na zahtevnejših terenih na odprtem, kot so gradbeniki, inštalaterji in različni mojstri ter obrtniki.

polnilna postaja.2

Prenosna polnilna postaja za laptope, tablice in podobne naprave

Med manjše, lažje in tudi manj zmogljive spadajo predvsem izvedbe, ki omogočajo nižje stopnje napajanja, kot na primer do 88 W. Običajno je to dovolj, da zagotovi do 20 ur delovanja vaše mobilne naprave, a je predvsem odvisno od njenih specifikacij. Takšne polnilne postaje so lažje in običajno tehtajo manj kot kilogram, zato so idealna rešitev za vse, ki so vedno na poti in nujno potrebujejo nenehen dotok električne energije.

Poleg izredne lahkotnosti in zelo preprostega dizajna, ki omogoča enostavno shranjevanje, je njihova velika prednost tudi ta, da omogočajo različne vrste nastavitev napajanja. Tako lahko nastavite tudi na nižjo napetost, na primer do 19 V. Pri tej stopnji je omogočeno neprekinjeno napajanje, kar pomeni, da lahko svoj laptop uporabljate med napajanjem. Ker vam to zagotavlja, da bo vaš laptop vedno napolnjen, ga boste lahko povsem sproščeno uporabljali tako za delo kot tudi za zabavo.

polnilna postaja2

Izberete lahko solarno ali električno napajanje

Tovrstne različice vam omogočajo uporabo na različne načine. Izbirate lahko med različnimi napetostmi, saj je z njimi možno napajanje glede na zmogljivost vaše mobilne naprave. Za svoj laptop lahko nastavite najvišjo napetost 24 V, ravno tako to velja za notesnik tablico ali tudi nekatere pametne telefone in sodobne kamere. Izbirate pa lahko med naslednjimi nastavitvami: 24 V, 19 V, 16 V, 12 V ali 5 V. Sodobni dizajn vam omogoča, da nastavljeno vrednost razberete na LCD zaslonu.

Ko ste nastavili želeno nastavitev, lahko svojo napravo priključite in aktivirate napajanje. Če želite, lahko ustvarite tudi verižno povezavo. Med napajanjem vaše naprave je namreč lahko vaša nova polnilna postaja vključena v električno omrežje. Tako lahko naenkrat poskrbite za napajanje obeh naprav. V primeru, da ste zunaj signala za električno omrežje, lahko v kombinaciji z napravo, ki omogoča napajanje na sončno energijo, izvajate napajanje tudi na ta način.