tehnologija in znanost

Poskrbite za varno gostovanje vaše spletne strani

Vsak, ki želi svojo storitev ali izdelek izpostaviti širšim množicam, se bo po vsej verjetnosti odločil za predstavitev prek lastnega spletnega mesta. A za nemoteno uporabo boste morali najeti prostor na strežniku, ki vam bo zagotovil neprekinjeno delovanje, poleg tega pa omogočil tudi nemoten dostop do interneta. Najemu prostora na strežniku pravimo tudi gostovanje spletne strani, saj s postavitvijo svojih vsebin pravzaprav gostujete na najetem prostoru.

Ob poplavi številnih ponudnikov res ni enostavno poiskati najboljše spletno gostovanje, saj vam ponujajo različne pakete, ki lahko veljajo za eno domeno ali več domen. Pri iskanju najustreznejšega ponudnika pa morate biti pozorni tudi na vse ostale dodatne storitve oziroma funkcije, ki vam jih ponujajo v okviru izbranega paketa.

gostovanje

Kaj potrebuje vsako internetno mesto?

Za normalno delovanje sta najpomembnejši predvsem dve sestavini, in sicer je to, kot že omenjeno, prostor namenjen za gostovanje spletne strani ter domena oziroma internetni naslov, ki se običajno začne z www. Potem so tu še nekatere najosnovnejše funkcije, ki vam zagotavljajo temeljno varnost uporabe, in jih vključuje vsak paket.

To so predvsem: elektronska pošta in zaščita pred neželeno pošto, podatkovna zbirka z urejevalnikom in uporabniška nadzorna plošča. Poleg tega vam nekateri ponudniki v svojih paketih ponujajo tudi različno število odzivnikov, poštnih predalov in preusmeritev. Odvisno od posameznega paketa je tudi, ali vam je omogočen prikaz statističnih podatkov o obiskanosti in drugih analizah.

gostovanja

Kaj vključuje najboljše spletno gostovanje?

Kaj je najbolj optimalno za vas, je odvisno predvsem od vaših lastnih preferenc, zato se obvezno pred dokončno odločitvijo z izbranim ponudnikom natančno dogovorite o vseh podrobnostih. Večinoma lahko izbirate med paketi za več domen ali za eno domeno. To je odvisno od tega, koliko spletnih mest potrebujete.

Za boljšo varnost poskrbijo tudi varnostne kopije, ki jih običajno ponudniki vključijo v svoje pakete, kot tudi zaščitene mape. V večino paketov je vključeno tudi več prednameščenih skript oziroma aplikacij, ki se najpogosteje uporabljajo, ki so lahko tudi brezplačne.

spletna gostovanje

Na kakšen način je poskrbljeno za varnost?

Različni ponudniki, ki ponujajo gostovanje spletne strani, v svoje pakete lahko vključijo dodatne zaščitne storitve, kot sta na primer uporaba multifaktorske avtentikacije ali možnost shranjevanja podatkov na drugo lokacijo. Še posebej učinkovita pa je implementacija posebnih orodij, ki zaznavajo, spremljajo in preprečujejo morebitne zlonamerne posege v

Tudi različne analitične metode, ki na zahtevo opravijo podrobne analize spletišč, so lahko izjemno priročne in koristne, saj vam obenem tudi predstavijo predloge za popravke in poiščejo najučinkovitejše rešitve za optimalno delovanje internetne strani. Pogosto obstaja tudi možnost uporabe in namestitve različnih brezplačnih SSL in podobnih certifikatov, s katerimi se običajno preverja istovetnost internetnega mesta.

gostovanje spletne strani1

Kako poiskati najprimernejše gostovanje spletne strani?

Med pregledom široke ponudbe različnih paketov boste opazili, da nekateri ponudniki svoje pakete omejijo glede na število domen, ki jih ponujajo, medtem ko drugi posamezne pakete omejijo glede na velikost podatkov. Glede na izbranega ponudnika izberete ustrezni paket po vnaprej določeni ceni, ki ga odplačujete mesečno ali pa se odločite za letno plačilo.

Za najugodnejši paket, ki bo popolnoma zadovoljil vse vaše potrebe, poiščite ponudnika, ki ima v svojo ponudbo vključenih tudi nekaj brezplačnih storitev, kot je na primer neomejena količina prostora za gostovanje spletne strani ali brezplačni prenos v primeru, da želite svoje vsebine iz že obstoječega internetnega mesta prenesti na nov paket.

Če imate več internetnih mest, ki bi jih želeli prenesti oziroma na novo postaviti, se vam bo bolj splačalo vplačati pakete, ki omogočajo več prostora in zmogljivosti. Pogosto je tako v osnovno ponudbo vključeno tudi neomejeno število elektronskih poštnih predalov z vso potrebno zaščito. Ravno tako vse več ponudnikov v svojo osnovno ponudbo vključi tudi brezplačne SSL certifikate in neomejeno količino prostora.