dom in vrt

Prenova sanitarnih prostorov in izbira keramike

Ste se lotili prenove ali izdelave kopalnice in se je zataknilo pri široki ponudbi keramike? Pri opremljanju je pomembno, da smo pozorni katere ploščice za kopalnico izberemo. Poleg samega izgleda je pomembna tudi kvaliteta in lastnosti materialov, ki jih dodajamo v prostor. Na trgu je široka paleta ponudnikov, ki ponuja različne ploščice za kopalnico (na primer https://www.keramoteka.si/keramicne-ploscice/ploscice-za-kopalnico), zato bodite pozorni, da izberete prave za vas.

ploščice za kopalnico1

Materiali ki sestavljajo ploščice za kopalnico

Najbolje je, da imamo v bivalnih prostorih čim bolj naravne materiale. Ploščice za kopalnico so lahko iz porcelana ali pa iz rdeče gline. Pri tem ne gre za različne materiale, ker porcelan spada med eno izmed vrst žgane gline. Žgana glina vsebuje železov oksid, kar se izraža v rdeči barvi. Razlika je samo v tem, da porcelanasta keramika vsebuje manj ali skoraj nič železovega oksida in je zato posledično manj rdeče barve. Ko izberete željeno vrsto keramike, se odločite še ali želite normalno ali ratificirano obdelano keramiko, željeno velikost in format, kakšen vzorec ali barvo želite v prostoru in na koncu še proizvajalca keramike.

Izbirate lahko med različnimi ponudniki kvalitetne keramike (španski, portugalski ali italijanski proizvajalec): Cicogres, Halcon, Emigres, Mainzu ceramica, Monopole, Realonda, Aparici Ceramica, Tau ceramica, Alcalagres in Arcana.

ploščice za kopalnico2

Porcelan ali keramika?

Ploščice za kopalnice iz porcelana in keramike se po videzu razlikujejo, saj so porcelanaste običajno bolj gladke, bolj goste in bolj trdne (čeprav na izgled izgledajo bolj krhke), so pa težje za vgradnjo in običajno tudi dražje. So zelo odporne in trpežne in primerne za uporabo v mokrih prostorih (imajo majhno absorcijo vode) in prostorih ki jih veliko uporabljamo. Keramične ploščice pa so običajno glazirane, imajo različne vzorce so lažje za vgradnjo in cenejše. Priporočajo se za vgradnjo v manj uporabljenih prostorih ali pa stenah in niso primerne za zunanjo uporabo (manjša odpornost proti mrazu in vlagi).