lepota in zdravje

Sirotka v prahu: skriti junak športne prehrane

Sirotka v prahu je med najbolj prodajanimi in priljubljenimi izdelki v svetu športne prehrane. To ni nič nenavadnega, saj so beljakovine ključne za mišično rast, moč, telesno pripravljenost in zmanjševanje telesne maščobe. Pomen, ki ga ima sirotka za zdravje se kaže v tem, da so njene beljakovine izjemno koristen vir beljakovin, ki jih telo potrebuje. Ima najboljši aminokislinski profil med vsemi viri beljakovin, je lahko prebavljiva in se hitro absorbira v telo. Vendar pa je zaradi obilice izdelkov na trgu povprečen uporabnik lahko zmeden glede razlik in prednosti različnih izdelkov.

sirotka v prahu

Razumevanje njenih beljakovin

Gre za tekočino, ki nastane med procesom sirjenja mleka. Pri tem postopku se iz mleka izloči beljakovina kazein in večina maščobe, medtem ko ostale beljakovine ostanejo v tekočini. Te beljakovine vsebujejo več esencialnih aminokislin kot beljakovina kazein, ki ostane v siru. Biološko gledano so te beljakovine celo bolj cenjene od jajčnih beljakovin. Sirotka v prahu uravnava presnovo, spodbuja hitrejšo celično obnovo in pozitivno vpliva na prebavila. Poleg tega spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v črevesju, kar izboljša počutje in telesno odpornost. Podpira prebavni sistem s spodbujanjem izločanja prebavnih sokov, uravnavanjem črevesne mikroflore in izboljšanjem gibanja črevesja. Postala je nepogrešljiv del prehrane za športnike in aktivne posameznike.

sirotka v prahu.2

Koncentrat beljakovin

Koncentrat njenih beljakovin vsebuje od 70 do 80 odstotkov beljakovin v suhi snovi, preostanek pa sestavljajo laktoza, mlečne maščobe, minerali in holesterol. V svetu športne prehrane se koncentrat beljakovin razvrsti glede na vsebnost beljakovin. Na trgu so pogosti izdelki s WPC70 (70% beljakovin) in včasih WPC80 (80% beljakovin). Proizvaja se ga s postopkom ultrafiltracije, pri kateri se uporabljajo membrane z mikroskopskimi porami. Pomembno je omeniti, da kakovostni koncentrati vsebujejo tudi encim laktazo, ki razgrajuje laktozo, kar je koristno za ljudi, ki so laktozno intolerantni.

Izolat beljakovin – vrhunski vir beljakovin

Izolat beljakovin vsebuje 90 odstotkov ali več beljakovin ter zelo malo mlečnih maščob in laktoze (1,5 g na 100 g ali manj). Proizvaja se s postopkom mikrofiltracije in ionske izmenjevalne kromatografije, pri čemer se uporabljajo membrane z zelo majhnimi porami. To omogoča boljšo ločitev sirotkinih beljakovin od mlečnih maščob in laktoze v primerjavi s koncentrati. Ionska izmenjevalna kromatografija pa omogoča zelo natančno ločevanje komponent na osnovi njihovega naboja. Njene beljakovine so ključen del prehrane pri športih, ki zahtevajo moč in vzdržljivost.

sirotka v prahu2 (1)

Razlika med koncentratom in izolatom

Glavna razlika med koncentrati in izolati je vsebnost beljakovin ter posledično vsebnost drugih mlečnih komponent. Ta razlika je posledica razlik v metodah pridobivanja končnega izdelka. Sirotka v prahu v olika izolata je bolj čist vir beljakovin, saj vsebuje manj maščob in laktoze. Hidrolizat pa je rezultat encimske obdelave koncentrata, kar ustvari produkt z visoko vsebnostjo kratkih peptidov in večjim izkoristkom aminokislin v telesu. Pri predelavi se uporablja več različnih postopkov, ki vplivajo na njeno kakovost. Med najpomembnejšimi postopki so klasična evaporacija, toplotna denaturacija, gelska filtracija, ultrafiltracija, diafiltracija, mikrofiltracija, gelska filtracija in reverzna osmoza. Poseben postopek je tudi demineralizacija s postopkom ionske izmenjave.

Koristna za delovanje telesa in imunskega sistema

Omenimo še druge pomembne učinke, ki jih ima sirotka za zdravje. Ima pozitiven vpliv na delovanje ledvic, jeter in žolčnika, kar spodbuja proces razstrupljanja v telesu. Obstaja tudi številna literatura, ki trdi, da njene beljakovine krepijo imunski sistem, kar je podprto s številnimi študijami in raziskavami. Poleg tega naj bi pomagale zniževati krvni tlak, kar je še posebej koristno pri preprečevanju visokega krvnega tlaka, saj vsebujejo malo natrija in imajo druge lastnosti, ki podpirajo zdravje srca. Njeno redno uživanje v kombinaciji s telesno aktivnostjo lahko pomaga zmanjšati količino telesne maščobe. Pomembno je omeniti, da se zmanjšuje maščobna masa, ne pa celotna telesna masa, saj spodbuja razvoj mišične mase. Poleg tega ima vpliv na zmanjšanje apetita, saj zvišuje vnos kakovostnih beljakovin, kar lahko vodi v daljši občutek sitosti.