šport in prosti časstoritve

Zagotovite si brezskrbno potovanje

Če imate v načrtu potovanje v drugo državo, bodisi sami ali z družino, je priporočljivo imeti zdravstveno zavarovanje za tujino za določen čas. Zavarovanje v tujini vam omogoča, da vam v primeru nezgode ali bolezni ni potrebno kriti stroškov nujne oskrbe in prevoza do zavarovalne vsote. Tako lahko brezskrbno uživate v potovanju, obenem pa poskrbite za varnost celotne družine. Potrebujete zavarovanje v tujini? Potem si oglejte ponudbo na https://www.coris.si/zavarovanja. Pri izbiri za določen čas imate prilagodljive možnosti. Lahko se odločite za posamično zdravstveno zavarovanje za tujino, če potujete sami, ali pa izberete eno polico za celotno družino. S tem zagotovite, da je vsak član družine pokrit v primeru nepredvidenih dogodkov med potovanjem.

 

Optimalna izbira za redne popotnike

Če ste reden popotnik in potujete v druge države večkrat na leto, na primer dvakrat ali trikrat za več kot 14 dni, potem je letno zavarovanje v tujini najboljša možnost za vas. To vam omogoča, da ste ves čas zaščiteni, ne glede na to, kolikokrat potujete. Možnost izbire družinske police pa zagotavlja celovito varnost za vašo družino, ne glede na cilje in število potovanj v enem letu. Ko se znajdete na drugem delu sveta in se vam zgodi poškodba ali zdravljenje in se soočite z nizkimi stroški, priporočamo, da takoj plačate račune, jih shranite in ob vrnitvi uveljavljate povračilo stroškov.

 

Uveljavljanje povračil

V primeru nizkih stroškov je ključno shraniti vse potrebne dokumente, vključno z originalnimi računi, izvidi in diagnozami. Ko se vrnete domov, lahko s temi dokumenti enostavno uveljavljate povračilo stroškov. V primeru, ko se soočate z višjimi stroški, je ključno, da čim prej pokličete asistenčni center, katerega kontaktne podatke najdete na polici. Povejte jim, kje ste, kakšne težave doživljate in kakšno pomoč potrebujete. Operaterji asistenčnega centra bodo takoj vzpostavili stik s ponudnikom potrebnih storitev v državi, kjer se nahajate, ter organizirali potrebno pomoč, kar omogoča hitro in uspešno reševanje resnejših situacij.

 

Postopek in nasveti

Če se zanimate za zavarovanje v tujini, se morda sprašujete, kako ga skleniti. Postopek je običajno preprost, a pomembno je razmisliti o svojih potrebah in izbrati ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino. Ko se odločate med storitvijo za določen čas in letno storitvijo, je pomembno razmisliti o svojih potrebah in potovanjih. Turistično zdravstveno zavarovanje za tujino je primerno za vse, ki potujete izven svoje matične države in želite biti zavarovani med bivanjem v drugih državah. Velja tako za potovanja na Hrvaško, v Evropo kot tudi za potovanja po celem svetu. Turistično zavarovanje v tujini velja po celem svetu, izjema je le država stalnega prebivališča. To pomeni, da ste pokriti med potovanji v različne destinacije po svetu.

 

Pomembnost pravilne izbire za brezskrbno potovanje

Pri določanju zavarovalne vsote je pomembno upoštevati destinacijo. Če potujete večinoma po Evropi, bo morda zadostovala vsota 25 tisoč evrov. Za destinacije izven Evrope pa se priporoča vsaj 50 tisoč evrov ali 100 tisoč evrov, zlasti za države, kjer so storitve dražje kot na primer ZDA, Kitajska, Japonska, Avstralija, Nova Zelandija itd. Če se odpravljate na Hrvaško, vam priporočamo, da sklenete vsaj minimalno turistično zdravstveno zavarovanje za tujino v višini 25 tisoč evrov. S tem si zagotovite osnovno zaščito med letovanjem na Hrvaškem in brezskrbno uživate v počitnicah.

 

Vključenost različnih članov družine

Družinsko zdravstveno zavarovanje za tujino lahko sklenejo vsi, ki so v sorodstvenem razmerju. Med vključene člane sodijo mož in žena, ki živita v istem gospodinjstvu, starši in otroci do 26. leta starosti, bratje in sestre do 26. leta starosti ter stari starši z vnuki do 26. leta starosti. Pri sklepanju je treba upoštevati nekatere pogoje. To vključuje skupno prebivališče in starost otrok, ki ne sme preseči 26 let. Poleg tega morajo vključeni člani družine živeti v istem gospodinjstvu. Polica omogoča vključitev maksimalno dveh generacij. Za družinsko zavarovanje v tujini morata biti vključena vsaj dva člana, vendar ni omejitve za maksimalno število oseb, če so izpolnjeni drugi pogoji. Pomembno je, da se ohrani sorodstveno razmerje in življenje v skupnem gospodinjstvu.

 

Ali evropska kartica zadostuje?

Če imate evropsko kartico, ali kljub temu potrebujete zavarovanje v tujini? Če se odpravljate v druge države, je ključno vedeti, da evropska kartica nikakor ne zadostuje za celovito zaščito. Obstajajo pomembni razlogi, zaradi katerih se ne smete zanašati izključno na to kartico, pač pa potrebujete še zdravstveno zavarovanje za tujino za popolno varnost med potovanji. Ena ključnih pomanjkljivosti evropske kartice je, da ne krije stroškov prevoza v Slovenijo. V primeru resnejše nesreče ali bolezni v tujini, ko potrebujete vrnitev v domovino, evropska kartica ne bo pokrila stroškov prevoza, ki lahko znašajo od 1500 evrov dalje.

 

Brez kritja pri zasebnih zdravnikih

Evropska kartica ne pokriva stroškov pri zasebnih zdravnikih, ki so v tujini pogosto še bolj dostopni kot v Sloveniji. To pomeni, da boste morali sami kriti stroške zdravniških storitev pri zasebnikih. Povračila so omejena na višino povprečnih cen enakih storitev v Sloveniji, kar v primeru višjih stroškov v tujini pomeni, da nekateri stroški ne bodo povrnjeni v celoti. Na Hrvaškem boste morali kljub prisotnosti evropske kartice plačati tudi stroške participacije v primeru hospitalizacije. Ti stroški lahko dosežejo do 300 evrov, kar dodatno poudarja pomembnost dodatne varnosti za kritje vseh stroškov med potovanji.