Zvočne pravljice za lahko noč

Pravljice za lahko noč so bogata in neizčrpna zakladnica ljudske pripovedi in veljajo za eno najstarejših oblik besedne umetnosti. Skozi stoletja se prenašajo iz roda v rod in iz kulture v kulturo, zato ni nenavadno, da eno pripoved poznamo v različnih kulturah po vsem svetu. Ljudje odraščamo z domišljijskimi prepovedmi, škrati, čarovnicami, govorečimi živalmi in junaki, ki nas spremljajo skozi otroštvo, nam pomagajo razumeti svet in nas veliko naučijo. Čeprav so nekatere najlepše pravljice za lahko noč z nami že vrsto let, pa je čas, da tako malčki kot odrasli prisluhnemo novim pripovedkam v duhu sodobnega časa. Takšne kratke zgodbe za otroke so na voljo v avdio obliki kot Lahkonočnice.

pravljice za lahko noč2

Kratke zgodbe za otroke bogatijo otroštvo

Le kdo se ne spomni tistih čarobnih večerov, preživetih v domišljijskem svetu. Čarobne pravljice za lahko noč ne samo, da polepšajo otroštvo in mu dajo čudežnost in občutek, da je vse mogoče, pripovedovanje ima tudi številne druge pozitivne vplive na razvoj malčka. Pripovedovanje močno vpliva na razvoj čustev, moralnega čuta in osebnosti. Kratke zgodbe za otroke pomagajo pri razumevanju sveta, pojavov in odnosov, pri razvoju govornih in bralnih sposobnosti, malčke pomirjajo in razvijajo osredotočenost ter burijo domišljijo in spodbujajo kreativnost. Skupni čas med branjem ustvarja posebno vez med staršem in malčkom ter nepozabne spomine za celo življenje. Knjiga je najboljša učiteljica, zato je pomembno, da malčkom beremo že od zgodnjega otroštva, tudi če še ne razumejo besed ali ne znajo brati. Ljubezen do knjig in besed je ena najboljših stvari, ki jo lahko za življenje privzgojite vašemu malčku.

kratke zgodbe za otroke

Branje in poslušanje ni samo za zvečer

Čeprav največkrat prebiramo pravljice za lahko noč, pa za dobro pripovedko ni nikoli neprimeren čas. Tako jih lahko prebirate takrat, ko malček to želi ali potrebuje. Ker imajo pomirjevalni in poučni učinek, jih lahko uporabite v situacijah, ko je malček napet, razburjen ali prestrašen, na primer pred obiskom zdravnika, pri uvajanju v vrtec ali pri odvajanju od pleničk. Še bolje je, če izberete pripovedko, ki govori ravno o podobnem problemu kot ga ima on in ga na tak način pripravite na spremembo ter mu pokažete, da to ni noben bavbav. Posebej praktične so tudi audio pripovedke, s katerimi si lahko pokrajšate tudi marsikatero pot v avtomobilu ali zamotite malčka medtem ko opravljate neizbežna hišna opravila. Poskusite in namesto poslušanja otroških pesmic ali gledanja risank čas raje izkoristite za poučne vsebine, iz katerih se boste morda tudi vi naučili kaj novega.

pravljice za lahko noč

 

Značilnosti dobre pripovedke

Da pritegnejo k poslušanju in držijo radovednost, so kratke zgodbe za otroke razvile značilno strukturo, ki je v osnovi enaka vsem, razlikuje se le žanr. V osnovi poznamo čudežne, realistične in živalske pripovedi. V čudežnih pripovedkah je razlika med mogočim in nemogočim zabrisana, dogajanje pa največkrat poganjajo čarovniški pripomočki in nenavadne moči, ki rešujejo junaka in ga vodijo k uspehu. V realističnih pripovedkah imajo pomembno vlogo junakova iznajdljivost, pridnost in zvitost. Živalske pripovedke pa na posreden način odkrivajo človeške lastnosti, ki so spretno prilagojene živalim in njihovim posebnostim. Vsem je skupno to, da imajo enega (ali več) protagonistov, ki se znajdejo pred zapletom, v katerem srečajo pomočnika ali predmet, ki jim pomaga do rešitve. Veliko propovedi ima poleg zanimive vsebine tudi globlji poučni nauk.

pravljice za lahko noč4

Lahkonočnice, zakladnica sodobnih zvočnih pripovedk

Gre za kratke zgodbe za otroke v priročni sodobni obliki, zvoku.  Svet se spreminja in s tem se spreminjajo tudi načini pripovedovanja. Čeprav ni boljšega kot v rokah držati pravo knjigo in brati iz nje, pa lahko tudi sodobne oblike pripovedništva bogatijo naš vsakdan.   Zvočne pripovedke pišejo tako domači kot tuji avtorji in priznani pravljičarji, ilustrirajo jih mladi ilustratorji, prebirajo pa stanovalci domov za starejše občane in dramski igralci. Ne samo, da se s tem ohranja pripovedništvo, temveč se na tak način tudi povezujejo različne generacije. Starostniki dobijo priložnost, da se znova počutijo koristne, s pripovedovanjem pa med najmlajše pa širijo umetnost, toplino besede in življenjske modrosti. Številne kratke zgodbe za otroke se dotikajo tudi velikih družbenih tem, ki se jih lotevajo in rešujejo na malčkom prijazen način, ne manjkajo pa niti logopedske pripovedke, ki izboljšujejo potek govorno-jezikovnega razvoja.

kratke zgodbe za otroke3

Najlepše pravljice za lahko noč na enem mestu

Le kdo ne pozna klasik, kot so Janko in Metka, Pepelka, Sneguljčica, Deklica z vžigalicami, Kosovirja na leteči žlici, Grdi raček, Kraljična na zrnu graha, Mala morska deklica, Zlatolaska in trije medvedi, Cesarjeva nova oblačila in podobne. Če so jih vaši otroci že slišali, je mogoče čas za nove, sodobnejše pravljice za lahko noč, ki ustrezajo duhu časa. Te pišejo pravljičarji iz različnih držav in okolij, izpostavljajo pa dileme in izzive današnjega časa, v katerem odraščajo malčki. Tako lahko med zvočnimi pripovedkami najdete vebine o skupnem jeziku, medvrstniškem nasilju, čustvih, nestrpnosti in strahovih, ki malčkom pomagajo razumeti situacije in jih naučijo, kako v njih ravnati. Marsikatere kratke zgodbe za otroke so tako primerne, da jih slišijo tudi odrasli.