Zvočne slovenske pravljice: kjerkoli in kadarkoli

Četudi se velika večina staršev zaveda pomembnosti prebiranja in pripovedovanja zgodb, naj gre za tuje ali slovenske pravljice, zaradi pogosto utrujajočih delovnih dni ne najdejo vsi starši vedno časa ali volje, da bi pred spanjem zlezli k otroku v posteljo ter skupaj z njim vstopili v pravljični svet.

lahkonočnice

A četudi vam zaradi utrujenosti ali drugega dela ni do branja in pripovedovanja, ni treba, da je vaš otrok prikrajšan za pravljični zaključek dneva. Obiščite stran Lahkonočnice https://www.lahkonocnice.si/ – tu so vam na voljo brezplačne slovenske pravljice različnih sodobnih avtorjev in avtoric, opremljene z ilustracijami mladih slovenskih ustvarjalcev, ki jih lahko poslušate kjerkoli in kadarkoli.

 

Babica in dedek pripovedujeta …

Zvočne slovenske pravljice ustvarjajo sodobni slovenski pisci, med katerimi najdemo znana in zveneča imena kot tudi še uveljavljajoče še avtorje. Njihove slovenske pravljice, ki jih od tradicionalnih loči sodoben jezik in aktualnost družbenih vprašanj, ki jih naglašajo, spretno in igrivo ilustrirajo slovenski umetniki, pripovedujejo pa jih ne le znani igralci in igralke, temveč pri njihovi zvočni interpretaciji sodelujejo tudi stanovalci slovenskih domov za starejše občane. Otrokom, ki so vajeni, da so jim tradicionalne ljudske pripovedke pripovedovali stari očetje in mame, bodo te nedvomno najbolj pritegnile.

lahkonočnice

Raznolike slovenske pravljice na strani lahko iščete na podlagi avtorjev, ilustratorjev, pripovedovalcev kot tudi vsebin.

 

Slovenske pravljice angažiranih vsebin

Poleg raznolikosti in izjemnih interpretacij, tako vizualnih kot zvočnih, Lahkonočnice odlikuje zlasti način, na kakršnega se dotikajo družbeno relevantnih tem, tistih tem, o katerih z otroki največkrat ne znamo spregovoriti – naj gre za nestrpnost do ljudi drugačne barve polti ali otrokove žalosti ob nasilnem vedenju sošolca.

Teme, ki jih otroci težje razumejo, naj gre za čustvovanje ali odnose, avtorji zgodb predstavljajo na tenkočuten in otroku razumljiv način. Zvočne slovenske pravljice lahko ob pomoči pravljičnih junakov izkoristimo tudi za to, da z njihovo pomočjo naglasimo vprašanja strpnosti, empatičnosti in sprejemanja.